Uutiset

Työkoneet

VT Infra Oy – D-alkuisella mennään

Hyppäsimme loppuvuodesta 2023 RealMachinery Oy:n konemyyjän Vesa Hietalan kyytiin ja vierailimme jututtamassa VT Infra Oy:n omistajaa Vesa Peippoa sekä piipahdimme esittelemässä murskausasemalla järeintä Develon DL 580-7 -pyöräkuormaajamallia (34,6 t/294 kW), joka on tehnyt demokierrosta Suomessa.

Konekaupalla loppuvuosi 2023 ei ole ollut kaikkein helpointa aikaa. Talonrakennuksen halvaantuminen ja noussut korkotaso on vaikuttanut omalta osaltaan loppuvuoden myyntilukuihin. Kauppaa on kuitenkin kaikesta huolimatta tehty ja 18 vuotta alalla ollut Vesa Hietala ottaa asian tyynesti. Hiljaisempia kausia seuraa aina vilkkaammat ajat. Nousu- ja laskusuhdanteilla kun on taipumus vuorotella.

”Onhan niitä kauppoja kätelty, eikä tässä ole syytä murehtia. Toki luonne on sillä lailla muuttunut, että nyt koneita pitää löytyä varastosta. Kun töiden teettäjätkin lykkäävät sopimuksien tekoa viime tippaan, niin koneiden tarve tulee asiakkaillekin äkkiä. Kuukaudenkin toimitusaika on monesti liian pitkä. Kaupan päättämisen jälkeen, on syytä päästä pikaiseen toimitukseen. Aina mennään asiakkaan tarpeet edellä”, toteaa Hietala.

VT Infra Oy urakoi muun muassa rakennusten pohjatöitä pääkaupunkiseudulla. RealMachineryn edustama Develon (kuvissa vielä Doosan) on vakiintunut luottomerkiksi.

Hänen mukaansa raskas infrarakentaminen on entisessä vauhdissa, ainakin pääkaupunkiseudulla.

VT Infran omistaja, vuonna 2018 yrityksensä perustanut Vesa Peippokaan ei aivan allekirjoita rakentamisen lamaa omalla kohdallaan.

”Kyllä töitä on ollut loppuvuodestakin ihan täysipäiväisesti. Tälläkin hetkellä tarjouspyyntöjä satelee koko ajan. Meillä on tässä alkamassa lähipäivinä esimerkiksi useamman talon pohjatyöurakka.”

Yrityksellä on käytössä kolme, vielä Doosan-merkkistä kaivukonetta, joista kaksi aivan tuoretta viime kesänä hankittua. Peipon ja Hietalan yhteistyö on alkanut jo ennen VT Infraa, Peipon entisen työnantajan aikana.

”Näihin koneisiin ei tehty tarrapäivitystä Doosanista Develoniksi eli ne ovat vielä vanhalla nimellä”, valistaa Hietala.

Kesällä kaivukonerivistöön tulivat mallit DX235 LCR-7 (25,5 t/141 kW) ja DX55R-7 (5,7 t/36 kW). Vanhempaa kantaa edustaa reilut 3 000 tuntia mittariinsa kerryttänyt DX140 LCR-7 (14,6 t/86 kW).

Viimeksi mainittu tavoitettiin kameran linssin eteen rakennusliike T2H:n pienkerrostalotyömaalta. Märkää savivelliä penkaksi luiskaamassa ollut kone näytti alakerrastaan savipallolta ja lähellä vaanivat pakkasyöt teettivät varmasti ankaraa telanputsausjumppaa työpäivän päätteeksi. Isäntä itse löytyi 26-tonnisen puikoista purkutyömaan tontin siivoustöissä. Lastattavana oli jätemaata pois vietäväksi. Työmaan urakoitsijana toimi Jokioisten Maanrakennus Oy.

Vesa Peippo

”Teemme paljon juuri pohjarakentamista eli poistumme työmailta yleensä ennen pinta- ja vihertöitä. Asiakkaina meillä ovat sekä rakennusliikkeet että yksityiset rakentajat.”

Develon on muotoutunut luottomerkiksi kaivukoneissa paitsi henkilökemian myös koneiden luotettavuuden ansiosta.

”Kaikki on hoitunut RealMachineryn kanssa erinomaisesti, joten ei ole ollut syytä vaihtaa merkkiä”, toteaa Peippo.

Pyöräkuormaajien suurin

Hietala muistaa tehneensä Doosan-pyöräkuormaajakauppaa jo silloin, kun Mega-sarja oli ajankohtainen. Noista päivistä ja koneista on kuljettu valovuosi eteenpäin.

”Develon hakee määrätietoisesti kasvua juuri pyöräkuormaajista. Niiden tuotekehitykseen on panostettu viime vuosina valtavasti ja nyt meillä on tarjota hinnaltaankin varsin kilpailukykyinen ja erittäin moderni pyöräkuormaajaperhe. Tämä DL 580 on kiertänyt eri kivenmurskausta tekevien urakoitsijoiden kokeiltavana ja vastaanotto on ollut varsin myönteinen”, sanoo Hietala.

Develon DL 580-7

Uusi seiskasarjan Develon-pyöräkuormaajaperhe lanseerattiin vuonna 2020. Nyt isojen pyöräkuormaajien sarja käsittää 11 mallia työpainoilla 12–25 tonnia. Mallissa DL 580-7 on Scanian dieselmoottori ja päästöluokkahan on tietenkin Stage V. Pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) ei tarvita, vaan hapetuskatalysaattorilla (DOC), SCR-katalysaattorilla (AdBlue) ja hiukkassuodattimella (DPF) alitetaan päästörajat.

Hietalan mukaan koeajokierros on osoittanut sen, että Scanian mylly on pieniruokainen.

Kaikkiin Z-aisastolla varustettuihin koneisiin on valittavana joko 300, 400 tai 500 kilogramman vastapaino. Ulottuvuudet ym. on säilytetty ennallaan vanhaan DL-5-sarjaan verrattuna. Saatavilla on myös korkeammalle nostavat high lift -versiot.

Ohjaamossa on monia kuljettajaa hemmottelevia yksityiskohtia kuten erittäin monipuolisesti säädettävä Grammer Actimo XXL -istuin. Avaimeton käynnistys ja ohjaamon kaukolukitus ovat nekin uuden mallisarjan mukavuus- ja turvallisuustekijöitä.

Uusista pyöräkuormaajista kertova artikkeli löytyy Konepörssin nettisivuilta nimellä Doosanin seitsemän veljestä. Kysyn Hietalalta myös, mikä on tilanne Develonin täyssähkökäyttöisissä koneissa, joita on jo nähty maailman tapahtumissa.

”Hollantilainen yritys muuntaa raskaitakin kaivukoneita jo sähkökäyttöisiksi aina 30 tonniin saakka. Niitä on käytössä esimerkiksi Norjassa ja Hollannissa. Yhdelle työmaalle tarjosin minäkin sellaista. Toteutus oli tarkoitus hoitaa sähköllä. Tämä tyssäsi kuitenkin koneen hankintahintaan, jonka kattamiseksi kannattava tuntiveloitus olisi pitänyt olla satoja euroja. Työn teettäjä luopuikin ajatuksesta. Valitettavasti hintakerroin on vielä toistaiseksi kolme verrattuna dieselkäyttöiseen malliin”, lopettaa Hietala.


Lue seuraavaksi