Uutiset

Työkoneet

Bobcat Demo Days 2023 – sähköinen pienkuormaaja

Bobcat Demo Days kerää vuosittain Tšekin Dobrisin kampukseen jälleenmyyjiä, asiakkaita ja lehdistöä EMEA-alueelta eli Euroopasta, Lähi-Idästä ja Afrikasta. Kalustoa on esillä ja koeajettavissa kautta koko valmistuslinjan. Tapahtumassa on aina tilaisuus tutustua yrityksen uusimpiin innovaatioihin ja myös tulossa oleviin, niin sanottuihin konseptikoneisiin. Tapahtuma toimii siis myös mainiona ikkunana tulevaisuuteen.


Artikkelikuva:

Viime vuonna Dobrisissa oli esillä täyssähkökäyttöinen, tela-alustainen liukuohjattu pienkuormaaja T7X. Nyt sen pyörillä kulkeva rinnakkaismalli S7X oli koeajettavissa prototyyppinä. S7X on täysin sähköinen, sillä se saa virtansa 60,5 kilowattitunnin litiumioniakusta. Sähköinen voimansiirto tarjoaa valmistajan mukaan ainutlaatuisen vääntömomentin. Sen luvataan olevan jopa kolme kertaa suurempi kuin perinteisissä pienkuormaajissa. Bobcatin innovaatiojohtaja Joel Honeymanin mukaan koneella voidaan työskennellä maksimissaan jopa kahdeksan tuntia lataamatta välillä.


Bobcat on maailmanlaajuinen kompaktien koneiden valmistaja ja alun perin tunnettu erityisesti Amerikan markkinoilla edelleen huippusuositusta liukuohjatuista pienkuormaajistaan. Euroopassa markkinat niille ovat supistuneet 2000-luvulle siirtymisen jälkeen, mutta toki niillä oma kannattajakuntansa on edelleen. Esimerkiksi ahtaiden paikkojen lumitöissä Bobcat on lyömätön.

Suomessa liukuohjattuja käytettiin ennen vuosituhannen vaihdetta paljon esimerkiksi seurakunnissa. Moni muistaa kotimaiset, Bobcattiinkin liitettävät kaivulaitteet Maran ja Hi-Tecin. Niiden suosio kuihtui minikaivukoneiden sekä pienien pyöräkuormaajien yleistyessä ja samalla laski myös liukuohjattujen kysyntä.

Mutta toki Bobcat on paljon muutakin kuin liukuohjattu pienkuormaaja. Muun muassa minikaivukoneet, runko-ohjatut pyöräkuormaajat ja kurottajat ovat repertuaarin oleellinen, meilläkin hyvin tunnettu osa.
Bobcat on laajentanut tuotevalikoimaansa merkittävästi viimeisen viiden vuoden aikana ja tuonut tänä aikana markkinoille enemmän koneita ja lisälaitteita kuin aiemmin koko historiansa aikana.

Edellä mainittujen lisäksi portfoliossa on nykyään kevyet maantiivistyslaitteet, kompaktit traktorit, ruohonleikkurit ja golfkenttien hoitokoneet. Uusimpana lisäyksenä Doosan-juurilla varustetut kompressorit, generaattorit ja trukit.

Bobcat-koneet Suomessa myy ja huoltaa Wihuri Oy Tekninen Kauppa.

Runko-ohjattujen pyöräkuormaajien uusin tulokas on L95-malli. Se on seuraava lisä Bobcatin kompaktien pyöräkuormaajien mallistoon. Bobcatin omalla, 56 kilowatin tehoisella dieselmoottorilla varustetun pyöräkuormaajan maksimi siirtonopeus on 40 kilometriä tunnissa. Yleiskauhan koko on yksi kuutiometri ja kevyttä materiaalia käsiteltäessä vielä 500 litraa enemmän. Istuin on nyt lämmitettävä. DAB+-radiossa on puhelinliitännät. Työpainoa ei kerrota, mutta kyseessä on malliston suurin kone. Pykälää pienempi L85 painaa hieman yli 5 000 kilogrammaa, joten ysivitonen sijoittuu sen yläpuolelle. Bobcat L95 on tulossa sarjavalmistukseen lähiaikoina.
Valikoiman kevyeeseen päähän esiteltiin kaksi uutta konseptikonetta eli prototyyppiä. L40 (takana) sijoittuu painoluokkaan 2–3 tonnia. Helposti kuljetettavissa oleva L35 on L40:n pikkuveli tai -sisko, kuinka vaan. Se painaa alle 2,5 tonnia ja on varustettu teleskooppipuomilla.
Bobcat panostaa älypuhelimella tehtävään koneohjaukseen. Nyt iPhonen Razer Kishi -peliohjain on valjastettu Bobcatin ajoon (Bobcat MaxControl Remote Operation). Tarkoituksena on tuoda konsolipeleistä tuttua mukavuutta hallintaan. Tapahtumassa pääsi kokeilemaan, miten minijoystickit luontuvat käteen.

Lue seuraavaksi