Uutiset

Työkoneet

Kaivuu ja Maansiirto Simo Jalonen jo 30 vuotta Vakka-Suomea rakentamassa

Viime vuosina työt ovat erikoistuneet enemmän ja vesipuolen töitä, rakennusten sekä paalupohjien tekoa ym. tehdään useamman koneen voimin. Myös Laitilan kaupunki työllistää Jalosia sekä tunti- että urakkatöissä. Kalustossa on pitäydytty pääasiassa yhdessä merkissä. Daewoo/Doosan -merkkisiä koneita talosta löytyy seitsemän. Daetekin maahantuomaan korealaiskoneeseen  tutustuttiin ensi kertaa jo 2000-luvun alussa ja siinä on hyvien kokemusten ansiosta pitäydytty.

”80-luku minulla meni mies ja kone periaatteella ja pääasialliset työt löytyivät maatilojen pelto- ja metsäojituksista. Alkuaikojen suuret työllistäjät olivat juuri maanviljelijät. Nykyisin tilakoot ovat kasvaneet ja tilojen kaivuhommat hoituvat aika usein omalla kalustolla, varsinkin nuoret viljelijät investoivat maarakennuskalustoonkin”, aloittaa Simo.

”Ensimmäisen kaivukoneen hankin 80-90 lukujen taitteessa ja se oli Hitachi UH63. Vuonna 2001 se meni vaihdossa ensimmäiseen Daewoo-merkkiseen koneeseen ja siitä asti on jatkunut kaupankäynti Turun Daetekin myyjän Timo Juhannusvuoren kanssa”, kertaa Simo pitkään jatkunutta liikesuhdettaan.

Jalonen on aina pyrkinyt myös ottamaan käyttöön uutta tekniikkaa. Joskus jopa turhankin aikaisin.

”Hitachiin hankin jo yli 20 vuotta sitten Novatronin kaivusyvyysmittarin. Se nollattiin aina koneen siirron jälkeen korkolapusta ja osoittautui vielä tuolloin aika hyödyttömäksi kapistukseksi. Nyt uusimmassa pyöräalustaisessa koneessa on saman yrityksen Easy Dig –järjestelmä ja tilanne on aivan toinen. Laitilan Virvoitusjuomatehtaan työmaalla sitä on jo käytetty ja tarkkuus on ollut riittävä. Lappumiehiä ei enää mistään löydykään ja nykyisellä rakennustyömaalla hyöty on ilmeinen. Näin on menty eteenpäin.”

Vielä nykyään Simo viihtyy myös koneita ajamassa, joskin työmaat pitää valita siten, että välillä pääsee häipymään junailuhommiin. Osittain asia tosin johtuu kuljettajapulasta. Ammattitaitoisia kaivukoneen kuljettajia saa hakea kissojen, koirien ja kaikkien muidenkin eläimien kanssa, ilman tulosta.

Vielä päävastuu yrityksen asioiden hoidossa siis on isällä, mutta takavasemmalle kyllä olisi aikomus lähivuosina siirtyä yhä enemmän. Vetovastuun nuorennusleikkaus ja sukupolven vaihdos tulevat ajankohtaisiksi.

Kustannukset nousussa

Jalosen mukaan koko yrittäjäuran aikana työn jälkeen ja laatuun on aina panostettu. Kalusto pidetään kunnossa huoltamalla se takuuaikana merkin omalla huoltohenkilöstöllä ja myöhemmin omassa korjaamossa.

”Huolloista emme tingi. Ne tehdään ajallaan ja kunnolla, näin kalusto pysyy iskukykyisenä. Sekä kuljettaja että kone ovat yhdessä yrityksen käyntikortti ja mainos. Niistä sitten muodostuu työn jälki ja laatu”, filosofoi Simo.

”Suurimmat ongelmat muodostuvat tällä hetkellä kyllä kustannusten noususta. Esimerkiksi vuonna 2009 polttoaine maksoi 55 senttiä litralta. Kolmessa vuodessa hinta on tuplaantunut eli on nyt noin 1,1 euroa litralta. Myös työvoimakustannukset ja etenkin vakuutusmaksut kohoavat nopeasti. Työn hintoihin näitä korotuksia saa vain viiveellä. Polttoaineen kulutuksen vähentämiseen olemme poikien kanssa kyllä pyrkineet viime vuosina. Moottorikierroksia tarkkaillaan, koneita ei käytetä turhaan tyhjäkäynnillä ja maantieajoon kiinnitetään huomiota. Esimerkiksi pyöräalustainen kaivukone kuluttaa siirtoajossa eniten. Konetta hankkiessa mietin tarkkaan nykyään, tarvitaanko esimerkiksi pyörittäjää ollenkaan. Muutama sata kuollutta kiloa puomin päässä lisää sekin kulutusta ja lisälaitteiden hankkimatta jättäminen on sekin säästöä.”

Nyt siis eletään aikoja, jolloin kustannustehokkuus nousee entistä kovempaan arvoon.

”Vedimme traktorilla raskasta, 7500 kiloa tyhjänä painavaa maansiirtokärryä työmailla ja asvalttipohjillakin. Nyt hankinnassa on kevyempi kärry, siitäkin kertyy vuodessa aika monen litran säästöt.”

Ei vielä uusia moottoreita

Jalonen ei usko, että nykyteknologian uudet dieselmoottorit itsessään paljon polttoainetta säästävät, vaikka niitä näillä argumentein myydäänkin. Kuljettajalla on suurin vaikutus kertyneisiin kustannuksiin, myös eteen tuleviin remonttikuluihin. Uutta Stage IIIB –vaiheen moottoria ei Jalosen koneissa vielä ole.

Uusin Doosan armeijan tulokas on pyöräalustainen DX160W. Intermatissa keväällä esillä tosin oli Doosanilta jo uuden sukupolven pyöräalustainenkin.

”Olen myynyt lähiaikoina useita pyöräalustaisia koneita tänne Lounais-Suomeen. Kaikkiin on asennettu Suomessa täydellinen ajojärjestelmä kaivuvipuihin. Kuljettaja voi ajaa ja hallita koneen ohjausta, suunnanvaihtoa ja nopeutta käsiä vivuista irrottamatta. Järjestelmä on otettu hyvin vastaan asiakkailla. Tässä Jalosen koneessa on muutenkin hyvä varustus. On Engconin pyörittäjä, Safematic-rasvari sekä vielä Dynasetin generaattori. Unohtamatta Easy Dig –kaivujärjestelmää. Myös vahvemmat lokasuojat koneeseen on rakennettu täällä Suomessa. Kestävät astumisen”, selvittää Timo Juhannusvuori Laitilan vierailun lopuksi. Simon keskimmäinen poika Janne jää tottuneesti käyttämään uutta konetta Virvoitusjuomatehtaan laajennustyömaalle.

Internet:

www.daetek.fi

Lue seuraavaksi