Uutiset

Kuljetuskalusto

Vuokrauksella Peab Asfalt säästi tuhansia euroja

Scania Rent

Peab Asfalt on yksi Pohjoismaiden suurimmista asfaltointiin erikoistuneista yhtiöistä ja Suomen suurin asfaltoija. Yhtiö tekee muun muassa uusasfaltointia ja päällysteiden kunnossapitoa sekä yksityisille että julkisille asiakkaille. Myös päällysteiden jyrsintä, ulkoalueiden kiviurakointi sekä teiden ja ulkoalueiden hoito kuuluvat palveluiden valikoimaan.

Asfaltointi on mitä suurimmassa määrin kausityötä, jota ei Suomessa voi tehdä ympäri vuoden. Se asettaa haasteen kalustohallinnalle, sillä työssä käytettäville koneille ja ajoneuvoille ei ole käyttöä kaikkina vuodenaikoina.

”Vuokrasimme viime kesänä useamman auton Scania Rentiltä. Yleensä kai kuorma-auto vuokrataan kiireavuksi, mutta meillä siihen päädyttiin muista syistä”, Peab Asfaltin korjaamopäällikkö Mikko Härkönen kertoo.

Pitkään alalla ollut Härkönen laski vuokraamisen olevan asfalttitöissä taloudellisesti järkevää.

”Meillä kausi kestää viidestä kuuteen kuukautta, jonka jälkeen kalliit ajoneuvot seisovat. Vuokraamalla ei tarvitse maksaa ajoneuvoista talvella. Samalla pystymme ennakoimaan kulut, sillä vuokraan kuuluu kaikki muu, paitsi polttoaine ja AdBlue.”

Scania Rent
”Olen aina ollut Scania-miehiä. Muistelen kaiholla aikoja, jolloin ajoin Hiab-autolla”, Peab Asfaltin korjaamopäällikkö Mikko Härkönen kertoo.

Vuokrakalustoa käyttämällä ajoon ja tarjouskilpailuihin on saatu uusia, aiempaa ympäristöystävällisempiä ja polttoainetaloudellisimpia ajoneuvoja. Niistä kaikkein kiiltävin saapui lokakuun lopussa Peabin Tuusulan asfalttiaseman pihaan, josta se lähti ajoon ensimmäiselle työmaalle Neste My Dieseliä tankissaan.

Voittaa kotiolot

Kuljettaja Kai Backströmillä on kokemusta ammattikuljettajana 36 vuotta. Kolmen viikon ja noin 5 000 kilometrin jälkeen kokemus neliakselisesta Scania R660-vuokra-autosta on hyvä.

”Parempi Scanian hytissä on olla kuin kotona”, Backström sanoo ja hymynhäivä näyttää vilahtavan jossain parran suojissa.

”Vuokraus on kuljettajalle helppo ratkaisu: ei tarvitse edes poltinta vaihtaa itse. Kaikki kuuluu vuokraan. Vuokra-auto rakennettiin tätä tarkoitusta varten. On esimerkiksi vibra, jolla lavan saa tyhjäksi, jos sinne jotain jää”, Backström kertoo.

Vuokra-autoihin on myös tarvittaessa asennettu lavettien edellyttämät lisäsähköt. Ajopiirtureiden ja kuljettajakorttien tietojen tallennus hoidetaan Scanian Digipiirturin etälataus -oheispalvelun avulla. Ajo- ja lepoaikatiedot tallentuvat lakisääteisesti palvelimelle, josta saadaan tarvittavat raportit ja muistutukset tapahtumista.

”Scania Rentin Tuomo Arola on huolehtinut tarvittavista kalustomuutoksista. Hänen kanssaan on helppo tehdä töitä: Tuomo ymmärtää asiakkaan huolet”, Härkönen tuumaa.

200 työkoneen varikko

Vaikka Peabilla on vähennetty omia kuorma-autoja, korjaamopäälliköllä ja asentajilla riittää muuta kalustoa huolettavaksi. Peab Asfalt on Suomen suurin asfaltoija. Sammonmäen varikolla on lähes 200 yksikköä työkoneita, kuten asfaltinlevittäjiä, jyriä, jyrsimiä ja kuljetuskalustoa. Niiden korjaus ja huolto ovat oma taitonsa, jonka harva osaa.

”Meillä on noin kuusi kuukautta aikaa korjata kalusto, jotta se on toukokuun alussa valmis töihin. Pyrimme tekemään itsemme tarpeettomaksi kesäksi”, Härkönen hymähtää.

Poikkeuksena on raskas kalusto: lavetit, perävaunut ja kuorma-autot, jotka on annettu Scania Nurmijärven hoidettavaksi.

”Siellä on todella osaavaa henkilökuntaa. Tutustuin Scanian työnjohtaja Jari Ketolaan jo edellisessä työpaikassa ollessani. Siellä pomoni kehotti ongelmien tullessa vastaan kysymään Ketolalta, hän hoitaa.”

Ketola onkin hommansa hoitanut, sillä Peab Asfaltin yhteistyö Scania Nurmijärven kanssa on jatkunut vuodesta 2015 lähtien.Lue seuraavaksi