Uutiset

Kuljetuskalusto

Aero, mahtimoottori ja kamerapeilit

Volvo 2024

Volvo Trucks esitteli tammikuun lopussa joukon uudistuksia raskaisiin kuorma-automalleihinsa. Huomiota herättävin uudistuksista oli Aero-mallisto, mutta kiintoisia olivat myös uusi iso D17-moottori ja ensimmäinen vain täyssähköisenä saatava Volvo-kuorma-automalli. Paljon muutakin uutta tuotiin julki.

Volvo Groupin kuorma-autoja valmistavalla yksiköllä Volvo Trucksilla piti tammikuun lopulla kiirettä uutuusesittelyjen suhteen. Ensin yhtiö esitteli Pohjois-Amerikan markkinoille täysin uudistuneen VNL-malliston, ja heti perään uutuuksia FM-, FMX-, FH- ja FH16-malleihin. Volvo-kaupunkina tunnettu Göteborg tarjoili raikasta talvista vesisadetta, kun siellä käytiin tutustumassa meillä myytäviin uutuuksiin.

Virtaviivainen Aero

Ulkoisesti huomattavin uutuus raskaisiin Volvo-kuorma-autoihin ovat FH-ohjaamojen Aero-mallit, jotka tulevat nykyisten mallien rinnalle. Aero-mallit tulevat vaiheittain markkinoille tämän ja ensi vuoden aikana kaikilla FH:n ohjaamoversioilla ja käyttövoimavaihtoehdoilla FH16 mukaan lukien.

Volvo FH Aero -ohjaamon keula on 24 senttimetriä pidempi kuin Volvo FH -perusohjaamossa. Pidempi, aavistuksen taaksepäin kallistettu keula on yksi aerodynaamisen ohjaamon tärkeimmistä tekijöistä. Parempi aerodynamiikka vähentää polttoaineenkulutusta ja parantaa ajovakautta tuulisissa olosuhteissa. Erityisesti etuviistosta tulevan tuulen vaikutusta on uudella muotoilulla saatu vähennettyä.

Volvo FH16 780 Aero Globetrotter XXL
FH16 780 Aero Globetrotter XXL ei edusta Volvon kuorma-automallistossa edullisinta versiota. CMS-kamerapeilijärjestelmän kamerat ovat oven yläpuolella. Etäisesti ne muistuttavat ehkä viikinkikypärän sarvia, ja siitäpä löytyikin yhteys takavuosien Viikinki-Volvoon.

Aero-mallin FH-ohjaamo täyttää EU-direktiivin vaatimukset aerodynaamisesta ohjaamosta, mikä mahdollistaa tavanomaista makuuohjaamoa 25 senttimetriä pidemmän Globetrotter XXL-ohjaamon käyttämisen yleiseurooppalaisten pituusmittojen puitteissa. Arvatenkin Globetrotter XXL -ohjaamon kysyntä tulee manner-Euroopassa kasvamaan melko jyrkällä kulmakertoimella.

Parannetun aerodynamiikan ansiosta FH Aero Electric -malli pystyy myös entistä tehokkaammin hyödyntämään vapaalla rullaamista. Näin energiaa voidaan regeneroida enemmän ja syöttää takaisin akkuun jarrutettaessa tai ajettaessa alamäkeen. Varastoitu energia on valmiina käytettäväksi seuraavassa kiihdytyksessä tai ajettaessa ylämäkeen.

FH Aero on helppo tunnistaa edestäpäin, sillä aiempaa suurikokoisempi Volvo-rautamerkki on nyt ajovalojen välissä olevassa, mukitelineillä varustetussa ja istuintasoksi avautuvassa säleikössä. Taso toimii myös astinlautana tuulilasin puhdistuksessa, mutta siihen tarkoitukseen se avautuu turhan alas. Normaaliohjaamon kahden askelman toteutus toimii paremmin.

Volvo FH Aero

Lisää iskutilavuutta

Volvon FH16-mallin moottoriuudistus oli jopa hieman odottamaton uutinen. Nykyinen noin 16-litrainen moottori on tunnettu hyvistä voimavaroistaan, mutta kuten eräs lausunto kuului: ”Sillä on helppo saada kulumaan polttoainetta.” Taloudellinen ajaminen on edellyttänyt kuljettajalta malttia ja osaamista.

Vaikka auton mallimerkintä säilyy entisellään, moottori saa uuden D17-nimen. Perusta on sama kuin aiemmin, mutta moottoriin on tehty yli 700 muutosta. Käytännössä on siis perusteltua puhua uudesta moottorista.

Volvo D17 -moottori

Muutoksista merkittävin on iskutilavuuden kasvattaminen noin 17,3 litraan porausta suurentamalla. Sen myötä männät ovat menneet uusiksi, ja niiden laki on nyt muotoiltu samaan tapaan aaltomaiseksi kuin D13 moottorissa parantamaan ilman ja polttoaineen sekoittumista. Volvolta kerrotaan, että uuden moottorin myötä FH16-mallin polttoainetalous paranee neljän prosentin verran.

Uudessa D17-moottorissa on aiemman kahden sijasta vain yksi turboahdin, joka on muuttuvageometrinen. Sen luvataan parantavan moottorin reagointikykyä. Kaikkine uudistuksineen D17 on noin 70 kg edeltäjäänsä kevyempi.

Tehovaihtoehtoja on kolme; 600, 700 ja 780 hevosvoimaa. Moottorijarrun teho on parhaimmillaan 525 kW. Tehokkaimman version vääntömomentti on 3 800 newtonmetriä. Kaikissa tehoversioissa suurin vääntömomentti on käytettävissä kahta pienintä vaihdetta lukuun ottamatta kaikilla vaihteilla. Uusi ATO3812-vaihteisto välittää voimakkaimmankin D17-version vääntömomentin voimansiirrossa eteenpäin.

Uudella moottorilla varustettujen FH16- ja FH16 Aero -mallien tilauskirjat avataan touko–kesäkuun vaihteessa ja tuotannon aloitus on elokuun lopulla.

Kerro, kerro kuvastin

Nyt myös Volvo on liittynyt niiden kuorma-autovalmistajien joukkoon, jotka tarjoavat peilien tilalle kamerapeilijärjestelmää. Volvon Camera Monitoring System (CMS) on saatavissa FM-, FMX- ja FH-ohjaamoiden yhteyteen, eikä se siten ole esimerkiksi Aero-mallien yksinoikeus. Vain erikoismatalalla katolla oleviin tai ADR FL -luokiteltuihin autoihin CMS-järjestelmää ei saa.

Volvon toteutuksessa pääpeilit korvataan kameroilla ja näytöillä, mutta ramppi- ja etupeilit säilyvät perinteisinä. Volvossa kamerat ovat oven yläpuolella olevassa siivekkeessä, ja siellä on myös katvekamera, joka tavanomaisten peilien kanssa on matkustajanpuolen peilin alakiinnikkeessä. Ylhäällä olevat lämmityksellä varustetut kamerat pysyvät hyvin puhtaina, ja tarvittaessa ne on helppo puhdistaa ohjaamosta käsin.

Volvo CMS-kamerapeilit
Kamerapeilien näytöt eivät juurikaan lisää A-pilarin aiheuttamaa katvetta. Kun ulkopeilejä ei ole, näkyvyys on hyvä. Matkustajan puoleinen näyttö on 15-tuumainen, kuljettajan puolella sen koko on 12,3 tuumaa.

Kameroiden tuottaman kuva näytetään ohjaamon A-pilareissa oleviin näyttöihin, jotka on jaettu normaaliin ja laajakulmaiseen kuvaan. Katvekameran kuva välitetään tuttuun tyyliin mittariston sivunäyttöön. Work Remote -kauko-ohjain on antanut tilaa CMS:n näytölle, ja se on siirretty kuljettajan oven puolelle istuimen viereen.

Volvon CMS-järjestelmässä on useita kuljettajaa avustavia toimintoja. Pimeällä se voi käyttää infrapunavaloa, kun tarvitaan hyvää näkyvyyttä, tai näytöt voidaan asettaa matka-ajossa yötilaan mobiililaitteiden tapaan, jolloin ne eivät rasita liiaksi silmiä. Kuvaa voi lähentää ja loitontaa, ja pysäköitäessä järjestelmä toimii turvakamerana.

Perävaunun kanssa ajettaessa kuva panoroi, eli se seuraa perävaunun takakulmaa. Panorointi toimii testatusti myös 34,5 metriä pitkillä HCT-yhdistelmillä, ja CMS-järjestelmä täyttääkin HCT-vaatimukset sellaisenaan.

Vain sähkömoottorilla

FM Electric LE (Low Entry) on ensimmäinen Volvon raskas kuorma-automalli, joka on saatavilla ainoastaan täyssähköisellä voimalinjalla, tarkennettuna sen kaksimoottorisella versiolla. Moottoritehoa on 330 kW ja neljästä moduulista koostuvassa akustossa kapasiteettia 360 kWh.

Volvo FM Low Entry
Ensimmäisen vain sähköisellä voimalinjalla saatavissa olevan Volvo-kuorma-automallin muodoissa on tiettyä yhteneväisyyttä Aero-malleihin. Matalan auton ajovalot ovat lainaa linja-autopuolelta.

Auto on tarkoitettu taajamakäyttöön, jossa autosta poistutaan ja sinne noustaan usein. Makuuohjaamon pituinen ohjaamo on 500 millimetriä edempänä ja 250 millimetriä alempana kuin tavanomaisessa FM-mallissa. Kattokorkeuksia on kaksi. Ohjaamossa voi olla paikka vain kuljettajalle, kuljettajan lisäksi yhdelle matkustajalle tavanomaisella paikalla tai kolmelle matkustajalle, joiden istuimet ovat ohjaamon takaosassa. Auton käsittelyä helpottava sähköavusteinen VDS-ohjaus on LE-mallissa vakiovarusteena.

Matalalle sijoitetun ohjaamon parasta antia on helpon kuljettavuuden lisäksi erinomainen lähialuenäkyvyys. FM Electric LE täyttää tiukimmatkin tulossa olevat suoraa lähialuenäkemistä säätelevät EU-määräykset.

Ohjaamon sisätiloissa päivityksiä

Raskaiden Volvo kuorma-autojen ohjaamot päivittyivät reilusti neljä vuotta sitten, ja nyt esiteltiin joitakin maltillisempia muutoksia. Niistä kenties merkittävin on kojetaulun sivunäytön käyttöjärjestelmän uudistaminen. Uudistuksen myötä esimerkiksi navigaattorin kartat voidaan päivittää verkkoyhteyden avulla, ja järjestelmään voidaan asentaa tietyin edellytyksin kolmannen osapuolen ohjelmia, kuten kuljetusyrityksen toiminnanohjaukseen liittyviä applikaatioita.

Volvo sivunäyttö
Raskaiden Volvo-kuorma-autojen sivunäytön käyttöjärjestelmä on uusi.

USB-portit ovat vastaisuudessa USB-C-standardin mukaisia, ja virta-avain sekä kaukosäädin on muotoiltu uusiksi. Kaukosäätimellä voi nyt tehdä valotestauksen ennen liikkeellelähtöä. Myöhemmin tänä vuonna virtalukko korvataan käynnistyspainikkeella.

Volvo Globetrotter mikroaaltouuni

Yhtenä uutuutena on Globetrotter-ohjaamoihin saatava täysin integroitu mikroaaltouuni. Se sijoittuu matkustajan puolelle, tuulilasin yläpuolisen kaapin paikalle. Näkymätön, mutta korvin kuultava päivitys on tullut äänentoistojärjestelmään, joka koostuu aiempaa laadukkaammista komponenteista.

Palaamme asiaan tuonnempana

Tälle mallivuodelle Volvo on koonnut hyvän joukon uudistuksia, joista osa oli odotettuja, osa ehkä odottamattomia. Uutuuksista etenkin D17-moottorin tehovaihtoehdot herättävät arvailut siitä, olisiko 13-litraisesta kenties tulossa nykyistä pirteämpi versio. Göteborgissa pidetyssä lehdistöesittelyssä ei ajokokemusta uutuuksista juurikaan ehtinyt kertyä, ja varsinaisiin koeajoihin palataan myöhemmin.Lue seuraavaksi