Uutiset

Työkoneet

Jorma Kalteva – keltaisia koneita jo 15 vuotta

Hyvinkään Maa- ja Koneurakointi Oy vannoo keltaiseen väriin, ainakin mitä tulee konevalintoihin. Ensimmäisen JCB:n juuri yrittäjäksi ryhtynyt Jorma Kalteva hankki nimittäin reilut 15 vuotta sitten. Merkistä ei ole lipsuttu muualle. Uusin hankinta eli JCB 56Z-2 (5,5 t/36 kW) tuli Maxpon jälkeen yrityksen kalustoon ja oli viidestoista uuden JCB:n kauppa Matekon kanssa. Käytettyjä on ollut uusien lisäksi hankintalistoilla.

Maxpossakin esillä ollut uusi, reilut viisi tonnia painava uutuuskone löytyi artikkelia varten omakotitalon pihalta Hyvinkäältä. Kyseessä on aivan ensimmäinen urakka uudelle koneelle, jonka mittarissa kesäkuussa oli vasta 60 tuntia. Talon uusi omistaja on päättänyt laittaa jyrkän rinteen alaosassa sijaitsevan omakotitalon salaojat, sadevesijärjestelmät ja routaeristykset kuntoon. Vanhastaan salaojia ei talon ympärillä ole ensinkään.

Jorma Kalteva luottaa JCB-koneisiin ja Matekoon. Tänä kesänä hankittu Stage V -vaiheen JCB 56Z-2 on kokonsa ja tehonsa puolesta kuin tehty omakotitalojen pihasaneeraukseen. Pari vuotta sitten hankittu JCB 403-pyöräkuormaaja liikuttaa Jorman mukaan 1 850 kilogrammaa painavaa kivilavaakin sujuvasti.

”Tämä on hyvin tyypillinen omakotitalon saneeraustyö meille. Pääsääntöisesti teemme aliurakointia eri rakennusliikkeille, mutta myös näitä omakotitalojen maanalaisten rakenteiden korjausta. Omakotitalojen uudisrakentaminen on viime aikoina vähentynyt, mutta saneerauksille on tarvetta”, aloittaa Jorma Kalteva.

Täytöt talon ympärille on tehty aikanaan helposti kaivettavasta aineksesta, mutta isoja kiviä maan alta nousee tuon tuosta. Suurimpia on saanut ujuttaa ylös montusta huolella.

Jorma Kalteva

Kuvaushetkellä työmaalle tuodaan myös toinen JCB, nimittäin pyöräkuormaaja JCB 403 C (2,6 t/26 kW).

”Tällä hetkellä meillä on kaikkiaan seitsemän JCB-merkkistä maarakennuskonetta. En ole koko yrittäjäurani aikana edes harkinnut muita merkkejä. Itse olen tykännyt näillä ajaa ja myös kaikki meillä töissä olleet kuljettajat ovat suhtautuneet varsin positiivisesti englantilaiskoneisiin. Kaikki ovat olleet vähävikaisia, mikä on tärkeä juttu. Vuosien mittaan myös Matekon henkilökunta myynnissä, huollossa ja varaosissa on tullut tutuksi. Asiat hoituvat helposti, kun takana on pitkä yhteinen historia.”

Jorma mainitsee nimeltä koneiden myynnin asiantuntevasti hoitavan Petteri Sirvan ja ammattitaitoisen luottohuoltomiehen Timo Vepsän. Tämän hetken JCB-kalustossa on edellä mainittujen lisäksi seuraavat kaivukonemallit: kaksi kappaletta JCB JS 160 LC (18 t/97 kW), JCB 8035Z (3,7 t/22,7 kW) ja JCB 48Z-1 (4,8 t/36 kW). Pyöräalustainen JCB on mallia JCB JS 175W (18 t/129 kW).

”Kaikissa koneissa on huoltosopimus Matekon kanssa. Se on vaivaton tapa pitää koneet kunnossa. Kaikissa muissa paitsi pienimmässä kaivukoneessa ja pyöräkuormaajassa on myös GPS-seuranta eli Matekolta päin tiedotetaan kyllä hyvin tulevista huolloista. Näin saa keskittyä olennaiseen eli työn tekoon”, jatkaa Kalteva.

Tyvitaitto on erinomainen apu seinien vieressä. Yhteinen historia JCB:n ja Matekon kanssa on jo 15 vuoden mittainen. Myös Engconeita on koneiden puomien päässä ollut käytössä yhtä kauan.

Kuljettajasta yrittäjäksi

Jorma aloitti konehommat jo 10-vuotiaana nassikkana, jolloin tuntumat otettiin Lännen C100 -kaivurikuormaajalla. Traktorikortin hankkimisen jälkeen kaikki koulujen lomatkin vierähtivät sitten eri koneiden puikoissa. Nykyisen yrityksensä mies osti edellisen yrittäjän eläköityessä. Kuljettajasta yrittäjäksi ryhtyminen hieman hirvittikin aluksi, mutta siitä se lähti liikkeelle. Kauppaan kuului tuolloin neljä maarakenuskonetta ja työmaita.

”Aika paljon on tullut istuttua koneissa. Edellinen ajokkini oli JCB 160, johon jo eka vuonna veivasin 2 500 tuntia. Pidin sitä neljä vuotta ja neljä kuukautta ja vaihtohetkellä siinä oli 9780 tuntia. Tuo tuntimäärä kului varsin vähin ongelmin”, kertaa Kalteva.

Uusin hankinta eli edellä mainittu JCB56Z-2 on Jorman mielestä omakotitalojen saneerauksiin juuri sopiva kokoluokka. Kahdeksantonninen olisi tehokkaampi ja ulottuvampi, mutta ahtaissa paikoissa viisitonninen on parempi. Myös maksimi kaivusyvyys on riittävä. Jorma kuvaileekin tuoreinta hankintaansa pikkujättiläiseksi.

JCB 56Z-2:n ohjaamossa on seitsemän tuuman kokoinen näyttö, johon saadaan näkyviin myös peruutuskameran tarjoama kuva. Näytön kautta voidaan ohjelmoida hydrauliikka 10 eri työlaitteelle valmiiksi. Näytön käyttöliittymässä liikutaan automaiseen tapaan oikealla sivulla olevan ohjausrullan avulla.

”Näissä uusissa koneissa on taas menty eteenpäin, mitä tulee ohjaamoon ja hydrauliikan hallintaan. Ensimmäisten työtuntien aikana Perkinsin dieselkin on osoittanut olevansa aika pihi juomaan löpöä. Noin 4,8 litraa on ollut tällä työmaalla tuntikulutus”, tietää Kalteva.

Rinnetalon ollessa kyseessä kaivanto seinän vieressä on aika syvä. Tyvitaitto on käyttökelpoinen ja Jorma sanoo sen olevan itselleni välttämättömyys.

”Moni vierastaa tyvitaittoa ja pitää sitä jopa turhana ominaisuutena. Sen avulla saan kauhan lähelle konetta ja näkyvyys monttuun ja puomin yläpäähänkin on hyvä. Räystäiden alle pääsee huomattavasti paremmin. Puomi ei myöskään peitä näkyvyyttä oikealle.”

Jorma mainitsee tervetulleena ominaisuutena vakiona olevan peruutuskameran. Kun puskulevy on takana, näkee kameran näytöltä sen kulmat, mikä helpottaa sekin osaltaan liikkumista ahtaissa paikoissa.

Uusi JCB on varustettu Engconin kallistuvalla kauhanpyörittäjällä, Hebonilube-keskusvoitelujärjestelmällä sekä Eberspächer-lisälämmittimellä. Kone on kauttaaltaan maalattu metallinhohtoväreillä.

Lopuksi tiedustelen lähitulevaisuuden näkymiä.

”Kesäksi on hyvin töitä, mutta tulevaa syksyä leimaa pieni epävarmuus. Tiedän, että joitain hankkeita on lykätty ja joitain laitettu kokonaan jäihin. Kustannukset ovat nousseet hirveästi viime aikoina. Vakuutukset, palkat ym. ovat mielestäni suhteessa kallistuneet enemmän kuin uusien koneiden hinnat. Kun aloitin yrittäjänä, moottoripolttoöljy maksoi 57 senttiä litralta. Nyt ollaan hieman toisenlaisessa hintatasossa. Kohonneita kuluja on pakko saada sovitettua työn hintoihin ja tämän asiakkaat onneksi pääosin ymmärtävät”, lopettaa Kalteva.


Lue seuraavaksi