Uutiset

Työkoneet

JCB Hydradig 110W kaikilla mausteilla

Toni Arvila Hollolasta on koneidensa varustelun suhteen aika ehdoton. Kun konekauppaa tehdään, pitää työjuhtien selkään lyödä sellaiset varusteet, että työn tekeminen ei ainakaan niistä jää kiinni. Konepörssi kävi katsastamassa näyttävän tiikerinnahkaisen JCB Hydradigin Messilän laskettelukeskuksessa. Kaivuhommien ohessa kaatui myös risukkoa.

Toni Arvila

Edellisen kerran Tonin hankintaan tutustuttiin vuonna 2018, jolloin riviin saapui ”musta” eli Kobelco SK75SR-3. Kolmen vuoden takaisen artikkelin voit lukea tästä linkistä. Musta on edelleen täydessä työkunnossa ja sen lisäksi toinen samanmoinen sekä yksi järeämpi Kobelco ovat Hydradigin seurana asiakkaiden maansiirtotoiveita täyttämässä.

Kuten aiemminkin, Toni on koonnut merkittävän määrän aiempien koneiden varusteluistakin tuttuja yhteistyökumppaneita JCB:n varusteluun. JCB:ssä huomio kiinnittyy ensimmäiseksi keltamustaan tiikeriraidotukseen. Sen on toteuttanut hollolalainen CclDesign, jonka yhtenä palveluna ovat juuri erilaiset pinnoitteet ja tarroitukset. Petomainen ulkokuori koneeseen ja peräkärryyn on saatu tällä kertaa teippaamalla.

Toni Arvilan koneet erottuvat massasta. JCB Hydradig on tiikerinnahkaisena upea ilmestys.

Ohjaamon kattoa kiertää RST-Steel Oy:n valoteline, johon on upotettuna äärivalot ja majakka. Tonin filosofiassa valoja ei ole koskaan liikaa. Yrittäjän päivät kun venyvät usein pimeälle.

Puomin päässä on Rototilt R4 ja tietenkin varustettuna pihdeillä ja OilQuick-pikakiinnttimellä. Rototiltillä on nykyään myös oma Quick Change-pikakiinnitin, joka lanseerattiin vuonna 2020. Se perustuu S-standardiin ja siihen sisältyy vakiona myös turvalukko SecureLock.

Toni vaihtaa Messilän työmaallakin nopeasti kauhasta energiakouraan ja siitä tärylevyyn. Ohjaamosta ei tarvitse nousta pois muuta kuin toimittajan haastateltavaksi.

Tehokas koura

Energiakoura on keräilijällä varustettu, 270 kilogrammaa painava (ilman keräilijää) JAK 250, joka on tarkoitettu 5–12 tonnin kaivukoneisiin. Valmistaja lupaa sen katkaisevan jopa 250 millimetriä paksuja runkoja. Leukojen avautuma on 690 millimetriä, jolloin sillä voi tarttua useampaan puuhun samalla kertaa. Energiakouran asennuksessa riitti hieman pohdittavaa.

”Koska pihdillisestä Rototiltistä ei mene kuin yksi pari öljyä läpi, niin siihen on integroituna Milwaukee-akku ja jännitteen alennin. Langattoman vastaanottimen ja magneettiventtiilin avulla saadaan ohjattua joukkokeräimen pihdit tarvittaessa pois käytöstä”, valistaa Toni.

Puomin päässä on risukkoja raivatessa siis jo melkoisesti ”ylimääräistä” painoa, mutta hyvin JCB näyttää säilyttävän stabiliteettinsa ilman erillistä tuentaa maahan puskulevyn tai tukijalkojen avulla. Nekin voidaan tarvittaessa asentaa paikalleen pikakiinnitteisinä, sillä rungon molemmissa päissä on Volvo-pikakiinnike. Myös vaikkapa tasauskauha ja trukkipiikit voidaan kiinnittää niihin. Tämä lisää koneen monipuolisuutta entisestään.

Leveät Nokian Ground Kare -renkaat ovat omalta osaltaan auttamassa ilman tuentaa operointia. Ne myös lisäävät kantavuutta ja antavat hyvät maasto-ominaisuudet. Novatronin koneohjausjärjestelmä 3D-valmiudella on sitten vielä kirsikkana kakun päällä.

”JCB Hydradig on koneena osoittautunut juuri oikeaksi kokoluokaksi minun töihini, jotka koostuvat varsin monipuolisista maarakennustöistä rakennusten pohjista infraan. Kaikki kauhat ja muut työlaitteet sopivat nyt myös koneissa ristiin, joten sekin helpottaa toimintaa. Ja kun Matekolta sain ennen koneen ostoa sen vielä pariksi viikoksi koeajoon, niin siitä se päätös syntyi. Koeajamatta en koneita osta”, päättää Toni.

Tukijalat ja puskulevy ovat vaihtuneet Volvo-kiinnikkeisiin rungon molemmissa päissä.

Päivitystä ohjaamoon

JCB Hydradig 110W esiteltiin ensimmäistä kertaa vuonna 2016 ja se osoittautui nopeasti menestystuotteeksi. Erinomainen näkyvyys joka suuntaan, juuri sopivat ulkomitat taajamien töihin sekä JCB:ltä tuttu kuljettajan ergonomia ovat puskeneet sen menestykseen, niin meillä kuin muuallakin.

Tällä hetkellä moottorien päästöjen osalta mennään vielä tasossa Stage IV, mutta ensi vuonna on luvassa Stage V -päivitys. Ensiesittelyn jälkeen Command Plus -ohjaamoa on päivitetty jonkin verran. Muun muassa nyt suoraksi muutetun tuulilasin pyyhkimien pyyhkäisyala on kasvanut. Ovessa on liukukiskolla avautuva ikkuna. Käynnistys tapahtuu avaimettomana napista ja säilytystilojakin on hieman lisätty. Myös koneen ”ohjelmaa” on alun jälkeen päivitetty.

JCB Hydradig painaa noin 12 tonnia. Voimanlähteenä on JCB:n EcoMax ja teholukema on 81 kilowattia. Nelipyöräohjattuna kääntösäde vakiorenkaiden ulkoreunaan mitattuna on nelisen metriä. Muut ohjausvaihtoehdot ovat tietenkin etupyörä ja rapu.

Kobelco ei häikäise

JCB:n lisäksi Arvilan kalustossa on kolme Kobelcoa. Toisella työmaalla hääri täydessä touhussa Kobelco SK75SR-3. Ja toki sekin varusteltuna viimeisen päälle. Erikoisuutena on Nordic Lightsin häikäisemättömät Scorpius PRO 415 PH (Phenom Optics) -valot.

”Tällaiset valot asennetaan yleensä valaisemaan koneen sivut ja takaosa. Näin ne lisäävät ympäristön työturvallisuutta, sillä muu liikenne ja ihmiset koneen ympärillä eivät häikäisty”, kertoo Mattias Wikman Nordic Lightsilta.

”Olemme saaneet rekkakuskeilta positiivista palautetta. Sivupeilien avulla kaivukoneen viereen peruutettaessa kuljettaja usein häikäistyy ja joutuu pyytämään konekuskia sammuttamaan valot. Näillä uusillä Scorpius Pro 415 PH -valoilla tätä ongelmaa ei ole. Kuljettaja pystyy turvallisesti peruuttamaan peilien avulla ilman häikäistyksi tulemista”, jatkaa Wikman.

Phenom Optics -valoissa on valmistajan mukaan tosi tasainen ja pehmeä lähialueen valaistus. Näin kaivukoneen kameroista ympäristö näkyy hyvin ilman ylivalottuneita pisteitä ruudussa.





Lue seuraavaksi