Uutiset
Varustelun voimaa – Arvila harrastaa
Mikäli Michael Knight olisi Ritari Ässän hommista vetäydyttyään ryhtynyt urakoitsijaksi rantavahdin hommien sijaan, olisi miehen työjuhta näyttänyt varmasti kutakuinkin samalta kuin Toni Arvilan hienosti varusteltu, mustanpuhuva Kobelco. Tummana kiiltelevä kaivukone herättää varmasti ansaittua huomiota Lahden seudun työmailla liikkuessaan. Monen vuoden suunnittelun tuloksena syntynyt Kobelco on usean tahon yhteistyön kypsä hedelmä.
Toiminimellä operoivan Arvilan työt ovat pääasiassa Lahdessa ja sen ympäristössä. Maarakennusta tehdään monipuolisesti kaikilla sektoreilla. Uusi, Kobelco Centerin toimittama lyhytperäinen Kobelco SK75SR-3 (noin 8 t) tavoitettiin elokuussa Lahdesta, ihan ensimmäiseltä työmaaltaan. Hallin pihamaalla oli menossa maisemakivien
asettelua rinteeseen. Uuden koneen konseptia on Tonin mukaan kypsytelty pitkään ja se varusteltiinkin viimeisen päälle ja ehkä vähän enemmän. Ennestään Tonin tallissa on jo toinen samankokoinen Kobelco sekä järeämpi Kobelco SK210LC-10 (23 t).
”Kobelcoissa polttoainetalous on kohdallaan. Se on yksi suuri syy merkissä pitäytymisessä. Vanhemman SKR75:n kulutus on ollut keskimäärin alle viisi litraa tunnissa. Jatkuvaa maan mättämistäkin se sietää alle seitsemällä litralla tunnissa”, tiivistää Arvila.
Kobelco SK75SR-3 -kaivukoneessa on nykyään myös ECO-työtila. Toni kaivaa omien sanojensa mukaan kuitenkin useimmiten S-asetuksella, jossa voima ja nopeus riittävät yleisimpiin työtehtäviin. Tosin Toni toivoisi joissain työkohteissa 75:een hieman enemmän nopeutta. Eron kuulemma huomaa, kun välillä käy kaivamassa 210:llä. Moottorina Kobelcossa on neljäsylinterinen Isuzu.
Tonin uutta Kobelcoa on ollut keittämässä kasaan monta kokkia. Vaikka sanonnan mukaan keitto on sitä surkeampaa, mitä useampi hämmentäjä, niin tässä tapauksessa se ei pidä paikkaansa. Kone tuli tehtaalta Suomeen pääosin mustaksi maalattuna, tosin harmaa ohjaamo maalattiin Suomessa.
Kovaa pintaa
Pelkkä musta, tehdasvarusteltu maalipinta ei Tonille riittänyt, vaan hän halusi sille virttymättömän ja kovan pinnan. Käsittelyn teki hollolalainen CclDesign oy, joka on erikoistunut kaikenlaisiin autojen fiksaustöihin, mutta myös keraamisiin kestopinnoitteisiin. Kobelco sai pintaansa juuri sellaisen.
Ceramic Pro- tuoteperheen pinnoitteilla voidaan valmistajansa Nano Shine ltd:n mukaan päällystää kaikenlaisia materiaaleja muun muassa muovista nahkaan ja lasista
metalliin. Pinnoitteen ominaisuuksia ovat korkea kiilto, kemikaalikestävyys, UV-suoja ja korkea lämmönkestävyys. Pinnoite hylkii myös vettä ja suojaa tehokkaasti naarmuuntumiselta. Likakaan ei tartu pintaan kovin helposti.
Edellä mainitut kuulostavat varsin hyviltä ominaisuuksilta jatkuvasti ulkona kovissa olosuhteissa työskentelevää työkonetta ajatellen.
”Maalipintaan tuli mukava kiilto ja puhtaana pidettävyys on aivan toista luokkaa kuin pelkällä maalipinnalla. Kun koneen pitää ulkoisestikin siistinä, niin jälleenmyyntiarvo säilyy. Pinnoite suojelee myös pieniä naarmuja vastaan”, tuumii Toni.
Kobelcon tarroja ei mustan koneen puomissa ja kyljissä näy. Niitä kun ei saa tarttumaan pinnoitteeseen.
”Tonin Kobelcossa on meillä laitettu Ceramic Pro Strong -pinnoite. Se antaa sille erittäin kestävän ja tehokkaasti vettä ja likaa hylkivän pinnan, joka on periaatteessa ikuinen. Takuu sille on 60 kuukautta. Pinnoite voidaan asentaa uuteen koneeseen, mutta myös käytettyyn. Pinnoite estää alkuperäistä väriä haalistumasta ja ruostumasta. Asennus tapahtuu ruiskuttamalla, jonka aikana suojataan ne komponentit, joille pinnoitusta ei voi tehdä, esimerkiksi sylinterien varret”, toteaa CclDesign oy:n työnjohtaja Tuomas Laakso.
”Ceramic Pro Strong -pinnoitteella saavutettu kovuus on 9H tai jopa yli. Lämmönkesto sille on 1 200 astetta. Yhdellä ruiskutuksella saavutetaan yli 30 mikronin paksuus. Paksumpi ja entistä kovempi pinnoite saadaan aikaan useammalla ruiskutuskerralla.”
CclDesign oy on tähän mennessä pinnoittanut noin 20 työkonetta, esimerkiksi traktoreita ja kaivukoneita. Autoja on käsitelty yli 1 200 kappaletta. Auton pinnoite eroaa hieman työkoneiden vastaavasta, mutta tulee samasta tuoteperheestä.
”Koneiden pinnoituksen yhteydessä lasit käsitellään Rain-tuotteella, joka tekee lasipinnoista erittäin hylkivän ja vähentää huomattavasti pyyhkijöiden käyttöä”, päättää Laakso.
Valoa kansalle
Vuonna 2005 perustettu, kaikenlaisten autojen varusteluun keskittyvä RST-Steel oy toteutti Kobelcon vastapainon päälle ja katolle ruostumattomasta teräksestä muotoillut ja päälle maalatut putket.
”Tonin toiveiden mukaan sijoitettuihin putkiin upotettiin sekä ledejä että stroboja. Niillä saadaan näyttävyyttä ja näkyvyyttä”, kertoo Tomi Pääkkö RST-Steel oy:stä.
”Maarakennuskoneiden varustelu on meillä vielä pientä, tosin kovassa kasvussa tällä hetkellä. Kyselyitä tulee paljon, mutta koneiden laaja mallisto ja kallis rahti meille mitattavaksi aiheuttavat sen, että mallisto kasvaa hitaasti. Siksi käymmekin mittailemassa niitä joko jälleenmyyjän tai suoraan asiakkaan luona.”
RST-Steelin tehdas sijaitsee Nivalassa ja toinen toimipiste myymälöineen on Pirkkalassa, jossa tehdään myös asennusta. Yrityksellä on myös verkkokauppa. Omien tuotteiden valmistuksen lisäksi RST-Steel tuo maahan englantilaisia Lazer-lisävaloja ja varusteita kevyempään kalustoon.
Työvalot Tonin Kobelcossa ovat Nordic Lightsin ja tyypiltään Nordic Scorpius led N4402 (50 W). Niiden todellinen valoteho eli lumen-arvo on 4 200. Kun käyttölämpötilaksi luvataan -40–+85 astetta, niin ne soveltuvat kaivukoneeseen mainiosti. Näitä valoja Kobelcossa on kaikkiaan 12 kappaletta. Ohjaamon katolla on neljä molempiin suuntiin. Loput ovat puomissa. Keskusvoitelujärjestelmänä on SKF Multilube.
Koneohjausta ja pikakiinnikettä
Kallistuva kauhanpyörittäjä on mallia Rototilt R3. Se on varustettu hydrauliikkaletkutkin automaattisesti kytkevällä Quick Change 45-5 -työlaitekiinnikkeellä. Rototiltin maajohtajan Jukka Hautalan mukaan hydrauliikkaa vaativat lisälaitteet voidaan kytkeä näin ohjaamosta poistumatta. Kaikkia tavallisella vakiokiinnikkeellä varustettuja työlaitteita voi edelleen käyttää entiseen tapaan.
”Pyörittäjässä on pihtimoduuli, joka käyttää yhtä lisähydrauliikkaa. Toista voi käyttää muille työlaitteen toiminnoille. Ohjausjärjestelmä on uusin ICS varustettuna pyöritysanturilla sekä automaattisella kalibroinnilla. Koneen alkuperäiset kaivuvivut ovat korvattu meidän L8-kahvoillamme. Koko järjestelmää ohjataan erillisestä, ohjaamoon sijoitettavasta näyttöpaneelista. Sen avulla voi muuttaa asetuksia, hakea vikoja jne. Kallistuva kauhanpyörittäjä saadaan mukaan 3D-koneohjaukseenkin mukana toimitetulla RPS (Rototilt Positioning System) -kytkentäsarjalla”, lisää Hautala.
Rototiltissä on yksipistevoitelu. Se voidaan kytkeä keskusvoitelujärjestelmään tai vaihtoehtoisesti voi käyttää rasvaprässiä. Tonin koneessa myös Rototilt-kauhanpyörittäjän tuttu punainen värisävy on vaihtunut mustaan.
Ja kirsikkana kakun päällä koneesta löytyy vielä Novatron Xsite ® PRO – koneohjausjärjestelmä. Kyseessä on 2D-järjestelmä, mutta Tonin mukaan järjestelmä on myöhemmin päivitettävissä 3D-tasoon. Se edellyttää satelliittipaikantimien ja 3D-ohjelmiston hankintaa. Musta linja Novatronin laitteissakin jatkuu, sillä esimerkiksi mastot koneen takana ovat maalattu ja teipattu koneen värisävyyn. Vaikka kuvissa näyttöruutu on vielä keltainen, on sekin tämän jutun tullessa ulos jo tuunattu mustaksi.
Myös poppikonetta ohjaamossa on hieman ”tehostettu”. Volyyminappulan kääntö pistää toimittajan harvat hiukset väpättämään.
Ikäero Toniin saa aikaan sen, että biisiä en tunnista. Itse olisin laittanut soimaan espanjalaisen Los Bravosin esittämän alkuperäisversion kappaleesta ”Black is Black”.