Uutiset

Työkoneet

Colas Belgia on liukuvalun raskassarjalainen

Suomessa liukuvalu äänimuurin ja reunakivetyksen ym. rakentamisessa on vielä aika uutta. Viime kesänä Konepörssissä 7/2012 kerroimme Suomen Maanrakennuspalvelu Oy:n uudesta, Oy Fintractor Ab:n maahantuomasta Power Curber 5700C-liukuvalukoneesta työmaalla Espoossa. Lemminkäisellä ja NCC:llä on myös omat liukuvaluyksikkönsä, mutta se suuri läpilyönti meillä ehkä vielä puuttuu. Toisin on Belgiassa, missä menetelmä on ollut käytössä jo noin 35 vuotta. Enää hyvin pieni osa em. rakenteista maassa tehdään betonielementeistä.

12,4 miljardin euron liikevaihtoa pyörittävän Colas Groupin yksi tytäryhtiöistä eli Colas Belgia on maansa suurin alallaan. Tienrakennuksen ohella toinen pääsuunta on erilaisten viemäröintien ym. kanaalien urakointi. Liukuvalu on myös merkittävä osaamisalue.

”Rakennamme täällä Belgiassa sekä asfaltti- että betoniteitä. Viime vuonna teimme 25 prosenttia maan kaikista asfaltoinneista. Tienrakennukseen olennaisena osana kuuluu myös erilaisten äänimuurien, kaiteiden ym. rakentaminen. Me olemme käyttäneet liukuvalumenetelmää  menestyksekkäästi jo 80-luvun alusta lähtien. Tällä hetkellä liukuvalukalustoomme kuuluu kaksi amerikkalaista Power Curber 5700C-likuvalukonetta”, kertoo Colas Belgian toimitusjohtaja Ivo Derdaele.

Toinen Colas Belgian koneista työskenteli syksyllä valtatiellä E42, noin kymmenen kilometriä länteen Namurin kaupungista. Koko työmaan pituus oli 12 kilometriä ja urakkaan kuului sekä äänimuurin että perustuksen valaminen.

”Täällä olemme päässeet äänimuurin valussa sellaiseen 800 metriin työpäivässä eli kahdeksassa tunnissa. Ryhmässä työskentelee yleensä 4-5 miestä”, kertoo konetta ajava kuljettaja Cornel Troykens, jolla on 30 vuoden kokemus alasta ja Power Curber-liukuvalukoneista.

90 prosenttia kaikista ääni- ja reunamuureista tehdään Belgiassa jo liukuvalukoneilla. Myös liimattavien reunakivien käyttö on vähenemään päin. Arviolta 65 prosenttia katujen ja teiden matalista reunakivistä syntyy liukuvalamalla.

Liukuvalu on menetelmänä paljon edullisempi kuin elementit, jotka vaativat ympäristöä rasittavaa ja kallistakin kuljetusta tehtaalta työmaalle. Työmaalla asennus vaatii nosturin ja sitoo näin kustannuksia aiheuttavaa kalustoa sekä työvoimaa. Kun betoniautojen virta työmaalle on organisoitu hyvin, on liukuvalun työnopeus moninkertainen elementtirakentamiseen verrattuna. Myös työn laatu on parempi. Paikallaan valettu rakennelma myötäilee pohjan muotoja paljon paremmin kuin jäykkä elementti. Liukuvalettu profiili on siis tukeva vielä vuosienkin jälkeen.

”Power Curber-liukuvalukoneita on laajasti käytössä ympäri Euroopan. Yleisenä vaatimuksena liukuvalulle on, että pohja on tarpeeksi luja ja hyvin tiivistetty. Euroopasta on puuttunut standardisointi rakenteille eli muodot, korkeudet ja leveydet vaihtelevat eri maissa, mikä lisää erilaisten muottien tarvetta. Nyt näyttäisi siltä, että standardisointi etenee ja jättää enää hyvin vähän eroavaisuuksia eri maihin”, valistaa Skandinaviankin jälleenmyyjäsuhteista vastaava Frans de Jonge (kuvassa).

”Suomessakin tulevaisuus näyttää valoisalta, kun muutamia koneita on jo käytössä. Näen, että menetelmän yleistyessä saavutettavat säästöt ovat todella suuria. Päämarkkina tämäntyyppisille koneille on perinteisesti ollut Venäjä, mutta talouskriisit muuttavat tilanteita nopeasti. Venäjällä, koko Aasiassa ja Etelä-Amerikassa liukuvalukoneiden kysyntä kasvaa koko ajan.”

Lue koko juttu Konepörssistä 12/2012 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi