Uutiset

Työkoneet

Bucher CityCat V20e – täyssähkökäyttöinen imulakaisukone

Sveitsiläinen Bucher esitteli sähkökäyttöisen imulakaisukoneen jo vuonna 2015. Kyseistä konetta on toimitettu asiakkaille reilut sata kappaletta. Nyt valmistaja on tuonut markkinoille täysin uudistuneen imulakaisukoneen kahden kuution luokkaan. Samasta koneesta on tarjolla kaksi ulkoisesti identtistä versiota, toinen dieselmoottorikäyttöinen ja toinen kokonaan uudella täyssähkötekniikalla varustettuna.

Bucher CityCat V20e on toisen sukupolven täyssähkökäyttöinen imulakaisukone. Polttomoottoria on koneen sisuksista turha hakea. Dieselmoottorin tilan täyttää nyt Bucherin omaa valmistetta oleva 63 kilowattitunnin ja 335 voltin litiumioniakusto. Valmistaja lupaa sähkökoneelle kahdeksan tuntia jatkuvaa työkäyttöä täydellä akulla. Työsuoritteen sanotaan olevan polttomoottorikoneen kaltainen.

Bucherin uutta runko-ohjattua ja kahden kuutiometrin roskasäiliöllä varustettua imulakaisukonetta saa nyt myös täyssähkökäyttöisenä, jolloin se on paikallisesti täysin päästötön. Ulkoisesti tämä kuvan CityCat V20e -sähkökone ei poikkea mitenkään dieselkäyttöisestä sisarestaan V20:stä. Sähkökoneen luvataan tarjoavan saman työsuoritteen päivätasolla dieselkäyttöiseen verrattuna.

Koneen mukana toimitetaan latauskaapelisarja, joka mahdollistaa akun latauksen neljästä erilaisesta pistorasiasta; Schuko-pistorasiasta (220 V), plug-in-hybridi- ja sähköautoista tutusta Type-2-pistorasiasta sekä suoraan joko 16 tai 32 ampeerin voimavirtapistorasiasta. Laturi itsessään on kiinteänä koneessa. Erillistä latausasemaa ei näin tarvitse hankkia, jos tarjolla vain on voimavirtaa ja halutaan hyödyntää pikalatausta. Valmistaja lupaa tyhjän akun latauksen täyteen kestävän 2,5–3 tuntia 32 ampeerin voimavirtasyötöllä. 16 ampeerin voimavirtasyötöllä aika tuplaantuu.

Kahdeksan tunnin työpäivän läpivieminen on siis mahdollista yhdellä latauksella. Buchereita maahantuovan ja jälleenmyyvän J-Tradingin George Gustafssonin mukaan kahdenkin työpäivän ajot ovat varsin mahdollisia ruoka- ja kahvitauot huomioiden. Ja taukojen aikana on aina mahdollista ladata akkua juuri monipuolisen latauskaapelisarjan myötä. Sopiva pistorasia löytyy näin aina.

Bucher CityCat V20e:lle luvataan vähintään kahdeksan tuntia jatkuvaa työkäyttöä yhdellä latauksella. Latausta varten koneen mukana toimitetaan kattava kaapelisarja. Näillä eväin koneen lataus onnistuu neljästä erilaisesta pistorasiasta, muun muassa voimavirtapistokkeesta ilman erillistä latauslaitetta. Laturi itsessään on kiinteänä koneessa.

Sähköllä tai dieselillä

Täyssähkökäyttöisen CityCat V20e:n rinnalle on tarjolla myös dieselmoottorilla varustettu CityCat V20. Se on ulkoisesti ja toiminnoiltaan täysin sähkökäyttöisen sisarensa kaltainen. Molemmat versiot sisältävät uusinta imulakaisutekniikkaa. Koneet ovat runko-ohjattuja, mikä on harvinaista niiden edustamassa kahden kuution luokassa.

Latauspistorasia sijaitsee kannen alla, koneen oikeassa takakulmassa.

Määritelmä tulee roskasäiliön tilavuudesta, joka uusissa CityCateissa on juuri tuo kaksi kuutiometriä. Runko-ohjaus tuo toivottua ketteryyttä työskentelyyn. Tämän kokoluokan koneet kun yleensä ahertavat ahtaissa paikoissa ulkoisten mittojensakin johdosta.

CityCat V20 mahtuu sisään kahden metrin korkuisesta aukosta. Roskasäiliö täynnä sähkökäyttöinen V20e painaa 4,8 tonnia. Koneen omapaino on 2,7 tonnia. Kahdella etuharjalla varustettuna työleveys on 2,1 metriä. Kolmas, sivusiirrolla varustettu harja kasvattaa työleveyden 2,7 metriin. Tämä kolmas harja mahdollistaa myös pensaiden alta harjauksen sekä maanpintaa ylempänä olevien pintojen puhdistamisen, esimerkiksi portaiden.

Hydrauliikkaa ei ole hylätty

Vaikka V20e on täyssähkökone, hyödynnetään tietyissä toiminnoissa edelleen hydrauliikkaa. Esimerkiksi harjojen pyöritys ja roskasäiliön kippaus hoidetaan hydrauliikalla dieselmoottorikäyttöisen tapaan. Näin pystytään hyödyntämään mahdollisimman paljon samoja komponentteja. Sähkökoneen hydrauliikkapumppua pyöritetään luonnollisesti sähkömoottorilla. Sen sijaan muut toiminnot ovat kokonaan sähköisiä.

Ajo tapahtuu tasauspyörästöön kytketyn 40 kilowatin sähkömoottorin voimalla, eli ajovoimansiirrossakin on käytössä samoja osia kuin dieselsiskossa. Kaikki imurit ja puhaltimet ovat sähkötoimisia, kuten myös lämmityslaite sekä vesipumput. Kesäkelejä varten on koneessa ilmastointilaite vakiona. Pölynsidontaan käytettävä vesisuihku saa ohjaamon lasit usein huurtumaan. Sen välttämiseksi on koneessa vakiona tuulilasinlämmitys. Sähkökone on etuvetoinen, mutta dieselin saa myös nelivetoisena.

Avarassa ohjaamossa on tilat kahdelle. Maissa, joissa on oikeanpuoleinen liikenne, on ohjauspylväs koneen oikealla sivulla. Näin näkyvyys kadun reunaan on hyvä. Oikealla kädellä käytettävät hallintalaitteet näkyvät ovessa. Keskellä olevan ison kosketusnäytön avulla hoidetaan koneen toimintaan liittyviä asetuksia. Näkyvyys on hyvä kaikkiin suuntiin.

Hiljaista kyytiä piisaa

Sähkökoneen huippunopeudeksi ilmoitetaan 50 kilometriä tunnissa. Koeajettu kone ylsi 42:een, joka sekin tuntui jo varsin reippaalta vauhdilta tämän tyyppiselle koneelle. Runko-ohjauksesta huolimatta kone käyttäytyi hyvin rauhallisesti kovassakin vauhdissa. Osa siitä toki johtuu käytettävästä automaisesta rengaskuviosta. Meno on tasaista ja rivakkaa, eikä kone hyydy hydrostaattisen tavoin ylämäissäkään.

Suurjännitteisen sähkön läsnäolosta kertovat sähköautoista tutut oranssiset kaapelit. Tässä imurin puhaltimen sähkömoottori ja siihen liittyvää elektroniikkaa. CityCat V20e:ssä harjojen pyöritys ja roskasäiliön kippaus hoituvat hydrauliikalla. Tosin siinäkin hydrauliikkapumppua pyörittää sähkömoottori. Kaikki muut toiminnot hoituvat suoraan sähkömoottorein; ajo, kuvan imurin pyöritys, ohjaamon lämmitys, vesipumppujen käyttö jne.

Asetuksia muuttamalla päästään tuohon luvattuun 50 kilometrin tuntinopeuteen. Varsinainen harjaus- ja imulakaisutyö tehdään kävelyvauhdilla (2–5 km/h), jolloin sähkömoottorin tarjoama hyvä vääntömomentti helpottaa ja tarkentaa koneen käsittelyä. Jouheasti toimiva voimansiirto myös nopeuttaa työntekoa. Sähkön tarjoama veto on varmasti myös ”hellempi” itse voimansiirron komponenteille, jolloin koneen käyttöikä pitenee ja huollon tarve vähenee.

Ripeää siirtoajoa leimaa lähes täydellinen hiljaisuus, niin ohjaamon sisällä kuin ympäristössä. Sähköinen vihellys hallitsee äänimaailmaan kiihdytettäessä, mutta tasakaasulla ajettaessa sekin häviää. Myös koneen tärinät dieselmoottorin eri kierroksilla ovat tipotiessään.

Myös harjaustyössä sähkökone on dieselkonetta hiljaisempi. Sen käyttö on näin mahdollista myös öiseen aikaan asutuksen keskellä asukkaita herättämättä.

Perinteinen ylläpito

Sähkökäyttö ei poista imulakaisukoneista tuttua, jokapäiväistä puhdistusta. Säännöllinen pesu on elintärkeää hyvän työnlaadun sekä koneen pitkän käyttöiän saavuttamiseksi. CityCat V20 -malleissa on vakiona Easy Clean -pesujärjestelmä, joka helpottaa puhdistusta. Siinä koneeseen kytketään pikaliittimellä ulkoinen vedensyöttö, kun roskasäiliö on nostettuna yläasentoon. Sitten vaan hana auki, jolloin roskat ja lieju valuvat pois säiliöstä. Toki myös imusuulake ja muut paikat tulee pestä päivittäin painepesurilla, jollainen koneessa itsessäänkin on vakiona.

Eturungon ”raikas”vesisäiliön täyttö.

V20-malleissa on kaksi erillistä vesisäiliötä. Takarungossa on 150 litran säiliö kiertovesijärjestelmää varten. Siinä vettä ruiskutetaan säiliön sisään pölyn sitomiseksi ja roskien saattamiseksi säiliön pohjalle. Pohjakaukalo kerää suodatetun veden takaisin kiertoon. Eturungossa on puolestaan 275-litrainen ”raikas”vesisäiliö harjoille ruiskutettavaksi pölynsidontaa varten.

Sähköosaamista on

”Me haluamme olla edelläkävijä näissä sähkökäyttöisissä työkoneissa. Meillä on paljon kokemusta sähköllä toimivista laitteista aikaisemmilta ajoilta. Myös energian talteenotto korostuu tulevaisuudessa. Siitä meillä on jo esimerkkinä aurinkopaneelit toimitilojemme katolla. Syntyvää sähköä hyödynnetään toiminnassamme. Tämä nyt esitelty Bucherin imulakaisukone on suurin täyssähkökäyttöinen kone valikoimassamme. Sen kehityksessä on otettu huomioon myös meidän pohjoiset olosuhteemme. Täällä meillä kerätään paljon hiekoitushiekkaa tällaisilla koneilla. Keski-Euroopassa ei moista tapahdu. Siitä huolimatta tämä Keski-Euroopassa valmistettu imulakaisukone soveltuu hyvin siihen hommaan, ja nyt myös paikallisesti täysin päästöttömänä täyssähkökoneena. Lisäksi haluan muistuttaa, että kaikki Bucherin nimellä myytävät tuotteet ovat nyt meiltä saatavilla”, kertaa lopuksi Ulf Juslin J-Tradingiltä.


Kone mahtuu kulkemaan kahden metrin korkuisesta aukosta.
Bucher CityCat V20e:n lataus on mahdollista myös 16 tai 32 ampeerin voimavirtapistorasiasta. Erillistä latausasemaa ei näin välttämättä tarvita.
Säiliön tilavuus on kaksi kuutiometriä. Tyhjennyskorkeus on 1,5 metriä.
Kiertovesijärjestelmän täyttö takarungossa.
Bucher CityCat V20e on runko-ohjattu.


Lue seuraavaksi