Uutiset

Yleinen

Metsäkone M. Sjöholm – Expander-pultit metsäkoneissa

Ammattitaitoisten kuljettajien saaminen ei ole ainakaan vielä ollut ongelma yritykselle ja se työllistääkin omistajien lisäksi 14 henkeä.

Expander-pultit metsäkoneissa

Metsäkoneiden samoin kuin maansiirtokoneiden nivelliitosten tappien ja reikien väliset väljyydet kasvavat käytön myötä, kun kiinnityskorvakkeiden reiät kuluvat soikeiksi. Tämän päivän ratkaisu väljistyneen tappiliitoksen korjaamiseen on ruotsalaisen Svenska Expander Ab:n valmistama ja Metsätyö Oy:n markkinoima Expander-pultti, johon kuuluu kartiopäinen tappi, kaksi kartiomallista paisuntaholkkia, kaksi välilevyä ja kiristysmutteria.

Metsäkone M. Sjöholmin toimitusjohtaja Asko Löppönen muisteli heidän kokeilleen ensimmäisen kerran Expander-pultteja neljä-viisi vuotta sitten. Expander-pultteja on Metsäkone M. Sjöholmilla vaihdettu parin kuormaimen pystytolpan niskatapin tilalle sekä kahden koneen keskiniveliin hyvillä kokemuksilla.

Kuormaimen niskatappi on kaikkein kovimmilla, koska puomi on 10 metriä pitkä ja harvesterikoura painaa tonnin paikkeilla. Expander-pultin vaihto vanhan tapin tilalle kestää noin puoli tuntia, kun tavallisen tapin vaihtoon voi mennä päivä vaikka kaikki olisi suunniteltu valmiiksi.

Aluksi Expander-pultin kiristysmutterit kiristetään annettuun momenttiin ja momentti tarkistetaan ja tarvittaessa kiristetään ensimmäisten käyttöpäivien jälkeen. Kun momentti ei enää muutu, ovat kartioholkit muotoutuneet soikeisiin reikiin eli nivel on täysin välyksetön. Tämän jälkeen momentti voidaan tarkistaa koneen huollon yhteydessä, mutta momentti ei enää normaalisti muutu, mikäli jälkikiristykset on ajallaan tehty. Expander-pulttien asennuksen jälkeen tappiremontit voi unohtaa. Mikäli tappinivel tarvitsee jostakin syystä avata, on Expander-pultti helposti avattavissa ja uudelleen kasattavissa.

Myös koneen rungon keskiniveliin kohdistuu valtava vääntö ja varsinkin alempi nivel ui lähes koko ajan vedessä ja kurassa. Normaalisti keskinivelten tappien vaihto voi viedä parikin työpäivää, koska kone on katkaistava erilleen. Perinteisesti väljistyneet korvakkeet poltetaan irti ja vaihdetaan uusiin tai reiät täytetään hitsaamalla, aarporataan ja käytetään ylisuuria heloja ja tappeja. Vaihdettaessa väljistyneisiin korvakkeisiin alkuperäisen tapin tilalle Expander-pultti, työ hoituu muutamassa tunnissa, jos nivellettävän osan laakerit ovat ehjät.

Kone otetaan kolmen tunkin avulla kannatukselle ja vaihdetaan vain sopivat Expander-pultit vanhojen tappien tilalle. Keskiniveliin Expander-mallistossa on erikoispultit, koska tila on usein ahdas.

Vaikka Expander-pultit eivät ole kaikkein edullisimpia, on niiden ansiosta saavutettava ajansäästö niin huomattava, että niiden käyttö tulee loppupelissä edullisemmaksi kuin vanhat menetelmät. Kone seisoo puolitoista päivää vähemmän ja on sen ajan työssä.

Muistettava on myös, että käytettäessä väljään tappiliitokseen Expander-pulttia on korvakkeet kunnostettu pysyvästi, kaikilla muilla korjausmenetelmillä nivelkunnostus on uudelleen edessä. Asko Löppösen mielestä Expander-pultit voisivat olla valmiina jo uusissa metsäkoneissa, jolloin aikaa ja vaivaa säästyisi, koska korvakeremonteilta vältyttäisiin.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi