Uutiset

Yleinen

Mansen Mörinät 2019, Dalenin lingot

Mansen Mörinät keräsi jälleen raskaamman maarakennus ja kuljetuskaluston ammattilaiset Tampereelle. Myös traktoripuolella oli näytteilleasettajia ja moni mukaan ilmoittautunut kertoi, että asiakkaita oli liikkeellä. Traktoripuolen esiteltävää on Tampereella ollut vuosi vuodelta enemmän, mikä houkuttelee osaltaan paikalle lisää asiakkaita.

AgriToukola Machineryn osastolla Witractorin pihalla oli esillä Suomessa ensimmäistä kertaa norjalaisen Dalenin lumilinko. Perheyhtiönä vuodesta 1948 toiminut yritys valmisti ensin sodan jälkeen polkupyörän kettinkejä. Vuodesta 1960 on tehty linkoja, mutta vienti on käynnistetty vasta muutama vuosi sitten. Itse yritys on nyt kolmannella sukupolvella ja tuotekehitystä tehdään myös linkopuolella edelleen.

Linkomalleja on 11 ja kuvassa näkyvä eteen tai taakse kytkettävä linko on sarjan pienemmästä päästä. Kyseinen esittelylaite on normaalilla torvella. Valikoimassa on myös lastaustorvellisia linkoja, jollainen Suomeen on jo myyty.

Dalenin linkoja on testattu myös hydraulikäyttöisenä. Yksi testikone on Amerikassa, missä sitä pyöritetään Caterpillarin pyöräkoneella, missä virtaukset riittävät hyvin. Hydrauliikan etuna on esimerkiksi lingon kanssa peruuttaminen, kun lingotaan paikoissa, missä on muutakin irtonaista tavaraa kuin lunta. Markkinoille uutuuslinko tullee ensi kaudeksi.

Viennin käynnistäminen on aina hieman hidasta ja AgriToukolan kanssa asiat ovat edenneet vähitellen. Nyt yhteistyö alkoi ja uusi linko herätti osastolla kiinnostusta. Norjassa on linkokaupassa samantyyppisiä piirteitä kuin Suomessa. Kun urakat päätetään heinä-elokuussa, asiakkaat, eivät enää ehdi uutta linkoa tehtaalta saada ennen kauden alkamista, jollei joku pidä linkoja varastossa.

Linko on laadukas ja jämäkästi tehty kaikella tapaa. Kuluvat osat ovat kulutusterästä, jolloin linko ei huku silmissä kovassakaan työssä. Kuvan lingossa syöttöruuvin halkaisija on 83 senttiä. Isommissa lingoissa ruuvi on 95-senttinen. Tämän Dalen 2011-lingon minimitehotarve on 100 hv ja maksimi 300 hv. Linko syö kyllä kaiken tehon, mitä sille tarjotaan, kun hankeen ajetaan. www.agtm.fi

FMG:n uuden pikkulanan rakenne on erilainen kuin aiemmin. Vakaaja on tässä hydraulinen. FMG:tä myy AGCO Suomi.

Hydrauliikan venttiilit on sijoitettu laatikkoon ja ohjaus on järjestetty ergonomisen RotecEngineeringin DigiStickin avulla. DigiStick on ohjelmoitava, jolloin kuljettaja saa haluamansa terhakkuuden ohjaukseen.

Lametalin osastolla esiteltiin etenkin kuluvaksi kaudeksi harjakalustoa ja Maatalous konemessuilla esillä ollut traktoriin sovitettava keräävä harja oli kiinnostava. Vastaavat isommat mallithan on jo esitelty aiemmin. Dynasetin pumpulla tuotetaan 200 barin paine pölynsidontaan. Kun pisara saadaan pieneksi, sumu on kattavampi ja veden kulutus pienenee.

Lue lisää varastoteltoista, joita esiteltiin Mörinöillä.

Lue seuraavaksi