Uutiset

Yleinen

AVR Spirit 9200 nostonäytöksessä

Klåvus Group Oy myy AVR:n perunakoneita. Yrityksen yksi vahvuus on se, että koneita käytetään myös itse. Tällöin ongelmatilanteessa auttaa osaltaan kokemus. Suomen ensimmäinen AVR Spirit 9200 oli työnäytöksessä Porissa.  

Klåvus Groupin Peter Klåvus on itsekin perunanviljelijä, jolloin perunakoneet ovat tuttuja laitteita. Jokaisessa laitteessa on kuitenkin omat ominaispiirteensä ja koneisiin halutaan tutustua rauhassa.

Perunat alkavat olla jo nostettu maasta ja kiire alkaa olla ohi, kun syksyn ensimmäiset pakkaset ovat jo olleet ja lumi on kohta maassa. Porissa järjestettiin lokakuussa työnäytös, missä esittelyssä oli uusi AVR:n Spirit 9200. Kyseinen kaksirivinen nostokone on ollut ajossa jo syyskuussa, kun Peter Klåvus oli myynyt edellisen nostokoneensa. Tehtaalla oli uusi Spirit 9200 -esittelykone, joka rahdattiin sitten Suomeen. Kone piti saada kiireesti työkuntoon ja maahantulopäivän iltana ja yöllä Peter asenteli koneeseen kameroita, jotta seuraavana päivänä päästiin nostamaan perunaa omilla pelloilla.

Peruna oli Porin seudulla kasvanut kohtalaisen hyvin, vaikka kuivuus oli verottanut satoa. Kuvan pellolla kasvoi tärkkelysperunaa.

Tämä nostokone liikkuu traktorilla, missä on noin 150 hevosvoimaa. Kaikki koneessa säätyy hydraulisesti, ja myös ylhäältä voidaan ohjata puhdistusta ja moottoreiden nopeuksia.

Belgiassa valmistettava Spirit 9200 on monipuolinen ja samalla kohtalaisen pitkä nostokone. 9200 on pidempi rakenteeltaan kuin 6000-sarjan koneet. Puhdistusmatot ovat 9200:ssa pidemmät, joten niillä on mahdollista saada puhtaampaa perunaa.

Nostomatto on 1,65 metriä leveä. Tämä kone oli varustettu kahdella nostomatolla. Vaihtoehtoisesti käytetään myös yhtä pitkää nostomattoa. Nostomatolla on hydraulinen täry.

Pitkän seulamaton jälkeen on poikittainen erottelurullasto.

Varsimatossa on aikaisempaa suurempi erottelupinta-ala verrattuna aikaisempiin malleihin ja esimerkiksi tänä vuonna siitä oli etua, kun varsi oli sitkeästi kiinni. Tämän jälkeen on toinen ja kolmas seulamatto tai poikittainen erottelurullasto, pitkittäinen siilimatto suistinrullilla, poikittainen siilimatto jossa vaihtoehtoina 3-rivinen pyörivä sormisuistinerotin, 2×2-rivinen pyörivä sormisuistinerotin, suistinrullat tai suistinharjat. Klåvuksen koneessa on poikittainen erottelurullasto (CrossRollers). Työnäytöksessä nähtiin, että poikittaisen erottelurullaston ansiosta saadaan kokkareet hyvin poistettua myös silloin, kun maalaji on raskas ja kokkareita on paljon.  

Nostovantaiden jälkeen peruna siirtyy nostomatoille ja sitä kautta varsiston poistoon. Tänä vuonna varsisto oli tiukasti kiinni. Nyt koneella nostetaan tärkkelysperunaa, mistä tehdään pääasiassa paperiteollisuudelle liimaa.

Käsivalintatasolla on tilaa molemmin puolin, vaikka näihin hommiin ei nykyään enää juuri ole tunkua. Koneen päällä toki kannattaa jonkun olla, jos vain sinne joku saadaan. Kivien ja muun turhan poistaminen kannattaa tehdä mahdollisuuksien mukaan pellolla. Vasemmalla Peter Klåvus.

AVR Spirit 9200-malli on hinattava kaksirivinen nostokone, jossa jokainen nostoon ja puhdistukseen liittyvän moottorin nopeus voidaan säätää halutuksi, kun koneessa on oma hydrauliikka. Säädettävyys lisää myös koneen kapasiteettia ja käyttömukavuutta. Kone on avara sisältä, joten sen puhdistaminen, säätäminen ja huoltaminen on mukavampi tehdä, kuin monissa muissa koneissa.

Kyseisessä koneessa on myös hydrauliveto, mikä auttaa nostossa etenkin märkänä vuonna. Jos vedolla varustettu nostokone jää jumiin, yhden vetotraktorin avulla kone enää tuskin nousee. Silloin tarvitaan järeämpää vetokalustoa. Ainoastaan pyörien ohjaus ja säiliön hydraulinen ohjaus tulevat traktorilta.

Lue seuraavaksi