Uutiset

Yleinen

Agrol – skandinaaviset voiteluaineet

Valttori on ottanut myyntiin ruotsalaiset Agrol-voiteluaineet. Ne tarjoavat liikkuvalle kalustolle laadukkaat, erityisesti pohjolan oloihin soveltuvan sarjan öljyjä ja rasvoja.

Agrol on ruotsalaisten maanviljelijöiden omistaman Lantmännen Groupin tuotemerkki. Osuuskunnalla on perinteet maanvijelijöiden palvelusta 1800-luvulta lähtien. Se ostaa maanviljelijöiden tuotteita ja myy heidän tarvitsemiaan tuotteita. Lantmännen Group toimii Ruotsissa muun muassa Valtran ja Fendtin sekä Volvon maansiirtokoneiden maahantuojana. Ruotsissa Agrolin markkinaosuus maataloussektorin voiteluaineissa on yli 50 prosenttia, maarakentamisessakin yli neljännes.

Valttorilla ajatus Agrolin maahantuonnista lähti toimitusjohtaja Pentti Luoman miettiessä vaihtoehtoa Valtran alkuperäisille vaihteistoöljyille. ”Kyselin asiaa Ruotsista ja siellä tuli vastaukseksi heti minulle silloin täysin tuntematon Agrol-öljy. Tutustuminen tuotteeseen ja sen valmistamisen taustoihin vakuutti minut nopeasti”, kertoo Luoma.

Vaihteleviin lämpötiloihin

Agrol-voiteluaineet tarjoavat täydellisen tuoteperheen maa- ja metsätalouden sekä maarakennuskoneisiin kattaen mineraali-, bio- ja synteettiset öljyt. Synteettisillä öljyillä saavutetaan laaja käyttölämpötila-alue, mikä täkäläisissä olosuhteissa on tärkeää. Pienenä valmistajana Agrol on pystynyt huomioimaan skandinaaviset olosuhteet erityisen hyvin, sillä tärkein markkina-alue on Ruotsi. Tuotekehitys on nopeaa sekä yhteistyökuvio käyttäjien ja konevalmistajien välillä, Lantmännenin ollessa yhdistävänä voimana, optimoi tuotteet nopeasti haluttuihin ominaisuuksiin.

Eräs harvinaisempi tuote on synteettinen vaseliini. Luoma kertoo sen kehitystaustan olevan Pohjois-Ruotsin rankoissa olosuhteissa. Siellä lastataan kuumaa rautapellettiä junanvaunuihin. Kuumassa vaseliinin on oltava riittävän jäykkää, että se ei juokse pois. Toisaalta ulkona saattaa helposti olla -30 – -40 astetta pakkasta, jolloin vaseliinin tulee olla riittävän juoksevaa toimiakseen. Ja vielä tuo kaikki pitää toimia keskusvoitelujärjestelmässä. Agrolin kehittämällä synteettisellä vaseliinilla saavutetaan riittävän laaja käyttölämpötila-alue näihinkin olosuhteisiin.

Kehittyvät tuotteet

Agrolin tuotteet valmistetaan yhdessä tehtaassa Tukholmassa. Näin tuotteiden laatu saadaan pysymään tiukassa kontrollissa ja laatu hyvin tasaisena.

”Pieni valmistaja pystyy reagoimaan ja kehittämään ratkaisuja pienillekin alueille. Meillä on suora yhteys pääkallonpaikalle tuotekehitykseen, joten meilläkin on nyt mahdollisuus saada äänemme kuuluviin ominaisuuksia kehitettäessä”, kiittelee Luoma ja toteaa, että pienen on pakko tehdä vain hyviä tuotteita pärjätäkseen.

Valttorin maahantuonnissa on tällä hetkellä vain osa Agrolin tuotteista. Luoma lupaa kuitenkin muitakin tuotteita saatavan nopealla aikataululla, jos kysyntää ilmenee. ”Tarjolla ovat esimerkiksi ympäristöystävälliset öljyt, jotka ovat aivan eri öljyjä kuin taannoin huonon maineen saaneet bioöljyt. Agrolin uudet bioöljyt perustuvat synteettisin estereihin eivätkä rapsiöljyyn kuten vanhat. Ruotsissa kunnalliset toimijat vaativat tällaisia öljyjä heillä työskenteleviin koneisiin. Jos kysyntää syntyy, saamme nämä nopeasti myyntiin”, lupaa Luoma.

Agrolin tuotteiden ensisijaisiksi valteiksi Luoma nimeää korkean laadun ja sopivuuden liikkuvalle kalustolle juuri meidän olosuhteisiimme. Silti hän lupaa hinnoittelun olevan kilpailukykyisen.

Lue seuraavaksi