Uutiset

Kuljetuskalusto

Team Limetec – kolmen vuosikymmenen kokemuksella

Team Limetec, Kokkola

Limetec-päällirakenteita ja -perävaunuja on valmistettu Kokkolassa jo 30 vuoden ajan. Kuorma-autokorjaamo Mäkelä Oy:n yritysryhmään kuuluva Team Limetec Oy on keskittynyt umpikoripäällirakenteiden ja -perävaunujen valmistamiseen kiinteäseinäisinä ja kokosivuaukeavina.

Kokkolassa Indolan teollisuusalueella toimiva Team Limetec Oy valmistaa kuorma-auton päällirakenteita ja perävaunuja vuosittain noin 200 yksikköä. Yhtiö on vuoden 2020 alusta kuulunut samaan yritysryhmään huittislaisen Kuorma-autokorjaamo Makelä Oy:n ja perinteikkään perniöläisen AM Auto-Mäkinen Oy:n kanssa.

Tällä hetkellä Limetec – niin kuin Team Limeteciä jokapäiväisissä keskusteluissa kutsutaan – valmistaa umpikorirakenteita perävaunuina ja kuorma-auton koreina. Noin joka kymmenes valmistuva yksikkö on luokiteltu elintarvikekuljetuksiin sopivaksi FNA- tai FRC-luokkaan. Asiakkaan tarpeen mukaan valittavana on kiinteäseinäiset tai kokosivuaukeavat vaihtoehdot.

”Vientimarkkinoille teemme myös hieman erikoisempia tuotteita, eli koreja ja perävaunuja siipikarjan kuljetukseen”, sanoo Team Limetecin toimitusjohtaja Hannu Peltomaa. ”Tavallaan siinäkin on kyse elintarvikekuljetuksista, tosin hieman eri vaiheessa, missä luokiteltuja koreja käytetään.”

Aiemmin Limetec valmisti myös dollyja, mutta nykyisin ne valmistetaan konsernin Perniön yksikössä.

Team Limetecin myyntipäällikkö on Lars Ahola (vas.) ja Hannu Peltomaa on toimitusjohtaja.

”On rationaalisempaa valmistaa dollyt Perniössä, sillä siellä on teräksen käsittelyyn hyvät koneet ja olosuhteet. Myös Limetecin perävaunujen runkopalkit hitsataan Perniön tehtaan hitsausautomaatilla. Runkojen kokoonpano tehdään Kokkolassa”, kertoo myyntipäällikkö Lars Ahola konserniyhtiöiden välisestä työnjaosta.

Muuttuvat säädökset ja käyttövoimamurros aiheuttavat päällirakentajille aika-ajoin muutostarpeita tuotteisiin ja tarvetta henkilöstön kouluttamiseen.

Säädökset ja käyttövoimat vaikuttavat

”Sähköautot tekevät tuloaan, mutta ne eivät vielä ole jokapäiväinen näky tiloissamme. Niiden kanssa toimiessa on aluksi opeteltavaa, ennen kuin rutiinit muotoutuvat. Koulutus on tärkeää. Kaasuautoista on jo ehtynyt kertyä jonkin verran kokemustakin”, Ahola kertoo.

”Käyttövoimamurros tuo omat haasteensa päällirakentamiseen. Esimerkkinä kylmäkoneen asentaminen täyssähköisen kuorma-auton kuormakoriin. Ratkaisuita on, mutta kehitystä varmasti tapahtuu”, sanoo Peltomaa.

Team Limetec, Kokkola
Sivuaukeava, lämmittimellä varustettu kori on pian valmis asennettavaksi autoon.

Hänen mukaansa tällä hetkellä työtä teettävät kesällä voimaan tulevat uudet turvallisuussäädökset, jotka edellyttävät muun muassa uusia turvalaitteita ajoneuvoissa.

”Esimerkiksi autovalmistajan asentamat tutkat on pidettävä paikoillaan, sillä muuten ne eivät toimi suunnitellulla tavalla. Meidän täytyy tehdä omat rakenteemme ja asennuksemme auton valmistajan antamien ohjeiden puitteissa niin, että toteutus on toimiva ja edustavan näköinen”, sanoo Ahola.

HCT-yhdistelmiä myös vientiin

Kun Suomessa tulivat sallituiksi pisimmillään 34,5 metriä pitkät yhdistelmät, Limetec oli jo varhaisessa vaiheessa liikkeellä ja toimitti dollyn ja kahden puoliperävaunun muodostaman A-duo-yhdistelmän suomalaiselle asiakkaalle.

”Ruotsi on meille tärkeä markkina-alue. Joulukuusta lähtien Ruotsissakin on ollut mahdollisuus käyttää kahdenlaisia HCT-yhdistelmiä, joista toinen on juuri A-duo. Meillä on siihen valmis tuote olemassa”, Ahola sanoo

Viimeinen silaus ennen asiakkaalle toimittamista. Tämänkin auton kori on vasemmalta sivulta kokonaan avattava.

Vientimarkkinat ovat Limetecille tärkeät, sillä tuotannosta jopa 85 prosenttia päätyy ulkomaisille asiakkaille. Ruotsin lisäksi Norja on Limetecille tärkeä markkina-alue.

”Joitakin yksiköitä on viety Alankomaihin ja Sveitsiinkin on toimitettu kokosivuaukeavia, FNA-luokiteltuja yksiköitä”, Lars Ahola toteaa päätteeksi.



Lue seuraavaksi