Uutiset

Kuljetuskalusto

Ekeri panostaa käytettävyyteen ja ympäristöystävällisyyteen

Ekeri Oy on Pedersören kunnan Kolpin kylässä toimiva perheyritys, joka valmistaa kuorma-autoihin kokosivuaukeavia umpikoreja ja perävaunuja. Yhtiö panostaa tuotteittensa laatuun, käytettävyyteen, turvallisuuteen ja koko toimintansa ympäristöystävällisyyteen.

Ekerin tarina alkaa vuodesta 1945, kun Bror Eklund perusti puusepänliikkeen Kolpin kylässä. Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla kun oltiin, nimeksi tuli Eklunds Snickeri. Pienessä 20 neliömetrin verstaassa hän valmisti puusta huonekaluja ja muun muassa hammasharjan varsia.

1960-luvulla Eklund alkoi valmistaa myös ajoneuvokalustoa, muun muassa matkailuvaunuja. Jossain vaiheessa yrityksen nimi lyheni muotoon Ekeri, joka syntyi alkuperäisen nimen kahdesta ensimmäisestä ja kolmesta viimeisestä kirjaimesta. Mahdettiinkohan ylimääräiseksi jääneitä kirjaimia tarvita muuhun käyttöön? Joka tapauksessa matkailuvaunut saivat nimekseen Ekerina.

Seuraavalla vuosikymmenellä Ekeri keskittyi pelkästään päällirakenteiden ja perävaunujen valmistamiseen. Merkittävä vuosi oli 1978, jolloin valmistui ensimmäinen kokosivuaukeava kuormakori. 1980-luvulla valmistui uusi tehdas nykyiselle paikalle, ja myöhemmin se on saanut seurakseen sekä korjaamon ja konttoritiloja käsittävän rakennuksen että elementtitehtaan.

Sivu, tai molemmat sivut, kokonaan avoimena

Vuodesta 1997 lähtien Ekeri on keskittynyt kokosivuaukeavien umpikorien ja perävaunujen valmistamiseen.

”Viime vuonna valmistimme kuormakoreja ja perävaunuja yhteensä 780 yksikköä. Niistä alle kymmenen oli sellaisia, joissa ei sivu ollut avattava”, sanoo Ekerin myyntipäällikkö Stefan Ketola, ja jatkaa, että hieman yli neljännes tuotannosta on ATP-hyväksyttyjä yksiköitä.

Ajan hengen mukaisesti koritehtaalla on myös muita, kuin dieselillä käyviä autoja. Kuvan Volvoista FM käyttää polttoaineena nesteytettyä kaasua.

Ekeri on todellakin erikoistunut kokosivuaukeaviin tuotteisiin. Valtaosa koreista ja perävaunuista tehdään yhdeltä sivulta avattaviksi, mutta myös molemmat sivut voivat olla avattavia.

”Molemmin puolin avattava kuormatila lisää ennestään korin tai perävaunun käytettävyyttä ja soveltuvuutta vaihteleviin kuljetustarpeisiin”, sanoo Ekerin jälkimarkkinointi- ja vastuullisuuspäällikkö Daniel Asplund.

Ekerin kokosivuaukeavia kuormakoreja ja perävaunuja viedään kaikkiin Pohjoismaihin, Iso-Britanniaan ja useisiin Euroopan maihin. Tuotannosta noin 80 prosenttia menee vientiin.

Vaihtoehtoja moniin tarpeisiin

Ketolan mainitsemien tuotantolukujen perusteella voisi luulla, että Ekerin tuotevalikoima on suppea, mutta totuus on toinen. Valikoimaan kuuluvat autojen korit sekä puoli-, täys- ja keskiakseliperävaunut. Puoliperävaunut voidaan vielä jaotella tavanomaisiin sekä jumbo- ja citypuoliperävaunuihin. Tuotteista on tietenkin saatavissa eri mittaisia versioita esimerkiksi HCT-yhdistelmissä käytettäväksi.

Runkopalkit toimittaa Ko-Me-Sa Oy, joka on runsaat kaksi vuotta ollut Ekerin tytäryhtiö. Kolpissa runkojen valmistus jatkuu kokoonpanohitsauksella. Etualalla on valmistumassa runko perävaunuun, johon tulee eristetty elementtirakenteinen lattia. Viereiselle rungolle tehdään lankkuperustainen eristämätön lattia. Siksi siinä on reilummin poikkipalkkeja.

”Meillä on mallistossa myös normaalimittainen Huckepack-sertifioitu puoliperävaunu. Näimme aika paljon vaivaa saadaksemme siitä sellaisen, että se olisi käytettävissä mahdollisimman monenlaisissa rautatievaunuissa”, kertoo Ekerin kotimaan myyntipäällikkö Robert Nyholm.

Ekeri valmistaa kuormakoreja ja perävaunuja luokittelemattomina kevyteristettyinä sekä FNA- ja FRC-luokiteltuina. Tuotteet ovat saatavissa EN 12642 XL -standardin mukaisina, jolloin ne ovat tavanomaista turvallisempia ja vankempia. Valikoimaan kuuluvat myös ADR EX III -luokituksen mukaiset yksiköt, joita käytetään esimerkiksi ammusten tai räjähteiden kuljettamiseen. Niiden kysyntä on Ketolan mukaan lisääntynyt vallitsevan maailmantilanteen seurauksena. Onpa valikoimissa myös avattavalla katolla olevat vaihtoehdot.

Varustelulla monipuolisuutta ja turvallisuutta

Ekeri on kehittänyt sidontajärjestelmän, jossa sidontapisteet liikkuvat portaattomasti kuormatilan reunapalkin urassa, pohjan tason alapuolella. Siihen voi valita tavallisella räikkäavaimella käytettävät sidontaliinojen kiristimet, jolloin sidonta verottaa kuormatilan leveyttä vain liinan paksuuden verran, eli muutamia millimetrejä. Lastauksen ajaksi liinat voidaan ripustaa katonrajaan EkeBandUp-kiskoon, josta ne on helppo vetää kuorman päälle, kun lastaus on valmis.

EkeLoad on pankkojärjestelmä, jolla kuormatilasta saadaan kahteen tasoon lastattava. Esimerkiksi elintarvikekuljetuksissa kahteen tasoon lastaaminen on usein tarpeellista. Pankot kiinnittyvät toisesta päästään kiinteään seinään ja toisesta päästä sivuoviin tai erillisiin tolppiin, jos sivu halutaan pitää avattavana myös kaksitasolastauksen ollessa käytössä.

Elementtitehtaalla on valoisaa. Ekeri on siirtynyt käyttämään kiinteistöissään energiaa säästäviä led-valaisimia. Erilaisten varusteiden edellyttämät upotukset jyrsitään korielementteihin automaattikoneilla.

Toisinaan jotkut pyrkivät löytämään tavaraa, mitä eivät ole vielä hukanneetkaan. Sellaisia tilanteita varten Ekerin kuormatiloihin on saatavissa kauko-ohjattu keskuslukitus, jolla ei-toivottujen tahojen pääsy sisään voidaan tehokkaasti ja helposti estää.

FRC-luokitellun korirakenteen ovet ovat muhkean paksuiset.

Vuokrausta, huoltoa ja korjausta

Paraskin päällirakenne ja perävaunu tarvitsee säännöllistä huoltoa, ajoittain korjaamistakin. Kolpissa Ekerillä on korjaamo, jossa tehdään päällirakenteiden ja perävaunujen huoltoja ja korjauksia vauriokorjaukset mukaan lukien. Työn alle otetaan paljon muutakin kuin oman yhtiön valmistamia tuotteita. Konepörssin vierailupäivänä oli muun muassa energiapuuvarusteilla oleva perävaunu työn alla.

Ekeri-perävaunun voi myös vuokrata. Tytäryhtiö Flexirent vuokraa perävaunuja Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa yhteensä noin 400 vaunun voimin. Vuokraaminen on oivallinen ratkaisu esimerkiksi silloin, kun vaunu tarvitaan nopeasti tai vain rajatuksi ajaksi.

Tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti

Ekeri on määrätietoisesti vähentänyt toimintansa ympäristökuormitusta. Yhtiö on vuodesta 2022 ollut hiilineutraali GHG-Protocol (Greenhouse Gas Protocol) eli kasvihuonekaasuprotokollan mukaisesti Scope 1- ja 2-tasoilla. Se tarkoittaa tiivistettynä, että Ekerin oma toiminta ja ostetun energian käyttö eivät lisää kasvihuonekaasupäästöjä.

Suomalaisen asiakkaan auto on saanut korin päälleen. Takapatterista voi päätellä, että sisälle saadaan kaksi lämpötila-aluetta. Ennen toimitusta kylmäkonetta testataan kahdeksan tunnin ajan sen toiminnan varmistamiseksi.

”Lämmitykseen käytämme haketta ja sähkö on uusiutuvalla tavalla tuotettua. Erilaisilla toiminnan tehostamisilla olemme onnistuneet vähentämään päästöjä ja saavuttaneet samalla taloudellista hyötyä”, sanoo Asplund.

Osa Ekerin ympäristövastuuta on se, että tuotteet tehdään kestäviksi pitkä käyttöikä silmällä pitäen.

”Meidän tuotteemme eivät ole markkinoiden keveimpiä, mutta niiden on tarkoitus kestää vuodesta toiseen kovaakin käyttöä. Tarjoamme kestäviä ja laadukkaita, kokosivuaukeavia päällirakenteita ja perävaunuja, joiden monipuolisia käyttöominaisuuksia hyödyntämällä asiakkaamme voivat parantaa toimintansa tehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä”, Stefan Ketola summaa päätteeksi.Lue seuraavaksi