Uutiset

Kuljetuskalusto

Metsärahtia taloudellisesti Scanialla

Sami Kauttio on hiljattain 30 vuotta täyttänyt kuusamolainen autoilija, joka on ehtinyt olla liikenneyrittäjänä jo kymmenen vuotta. Kauttio työllistää itsensä lisäksi neljä kuljettajaa, jotka suorittavat raakapuukuljetuksia kolmella yhdistelmällä. Tuoreimman yhdistelmän vetoautona on tammikuussa käyttöön otettu Scania R660.

Marraskuinen alkuiltapäivä ei paljoa valoa kulkijoille suo. Pudasjärven Sotkajärvellä sijaitsevan suositun lounaskahvilan pihassa on pysäköitynä mustaa, hopeista ja punaista värimaailmaa yhdistävä puutavarayhdistelmä, jonka valovarustelu tuo harmaaseen päivään tervetulleen piristyksen. Tuulilasin yläpuolella olevassa valokilvessä oleva nimi Kauttio kertoo, että sovittu paikka on löytynyt.

”Tuohon tuli poro”, sanoo liikenneyrittäjä Sami Kauttio, ja osoittaa Scanian oikeanpuoleista ajovaloa, kun tervehdykset on vaihdettu. ”Täällä saa jatkuvasti olla varuillaan. Pudasjärven ja Taivalkosken välillä tapahtuu eniten porokolareita Suomessa.”

Koillismaan teillä porokolareita sattuu. Scanian ajovalo on saanut osumaa törmäyksessä ja on uusittava.

Kauttion autossa on RST-Steelin valmistama karjapuskuri. Vaikka se ei tällä kerralla ajovaloa pelastanutkaan, esti se pahemmat vauriot ja on poronhoitoalueella perusteltu kuorma-auton varuste. Scanian ajovalo kyllä edelleen toimii, mutta sen muovinen kuori, jota lasiksikin usein nimitetään, puuttuu miltei kokonaan. Valaisin on uusittava.

Valtion metsissä Koillismaalla

Puu ei pelkillä puheilla liiku. Toimittaja kiipeää Scaniaan matkustajan paikalle, ja Kauttio suunnistaa LogForce-ohjelman osoittamalle varastopaikalle Suomen valtion omistamille metsäalueille vajaan puolen tunnin ajomatkan päähän.

LogForce-ohjelma on monen metsärahtia kuljettavan kuljettajan jokapäiväinen työkalu. Raakapuukuljetusten toiminnanohjauksen lisäksi se muun muassa tarjoaa Väylävirastolle tietoa tienhoidon kohdentamisen tarpeisiin.

”Metsähallituksen mailla metsäautotiet ja niillä olevat kääntöpaikat ovat hyväkuntoisia ja reilusti mitoitettuja. Yhdistelmän kääntämisessä ei tarvitse peruutella, kunhan ajaa eteenpäin. Hakkuutyömaiden kalustolle, sekä metsästäjien, marjastajien ja ulkoilijoiden ajopeleille on paikkoja, joihin ne voi pysäköidä niin, etteivät ne haittaa muiden liikkumista”, Sami Kauttio kertoo.

Yhdistelmä käydään kääntämässä kääntöpaikalla, ja jo menomatkalla varastopinon kohdalla Kauttio käyttää toisen puolen SlirEj-hiekoitinta varmistaakseen auton pysymisen paikoillaan lastauksen aikana.

”Olen ajanut puuta Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. Ruotsista jäi ajatuksiin tämä hiekoittimen käyttö. Se vähentää ketjuttamisen tarpeen minimiin, mikä parantaa tehokkuutta ja rasittaa autoa teknisesti vähemmän. Meidän ajoalueella on harvoin niin sanottuja pääkallokelejä. Kun talvi tulee, se on kunnollinen pakkasineen, ja silloin pito on parempi. Hiekoitin yleensä riittää.”

Yrittäjänä jo kymmenen vuotta

Sami Kauttio aloitti kuljetusyrittäjänä jo 20-vuotiaana, joten yrittäjyyttä on takana jo kymmenen vuotta. Ammatti on tullut verenperintönä, ja hän sanookin lukeneensa Konepörssiä jo pikkupoikana puuauton petillä isän mukana ajossa ollessaan.

Aivan pelkkään perinnetietoon ja kirjalliseen aineistoon ei ammattitaito tukeudu, vaan peruskoulun jälkeen Kauttio opiskeli Koulutuskuntayhtymä OSAO:n Taivalkosken yksikössä metsäkoneenkuljettajan koulutusohjelmassa ja erikoistui puutavara-auton kuljettajaksi. Raakapuun kuljetuksista on siis kokemusta niin sanotusti pinon kummaltakin puolelta.

Kuusamolainen Sami Kauttio on nuoresta iästään huolimatta toiminut kuljetusyrittäjänä jo kymmenen vuotta. Vajaan vuoden ikäisen Scaniansa polttoainetalouteen hän on ollut hyvin tyytyväinen.

Huolellisesti harkittu kokoonpano

Jos Sami Kauttion Scaniaa pitäisi kuvailla vain yhdellä laatusanalla, ehkä paras olisi tarkoituksenmukainen. Tarkemmin autoon tutustuttaessa mieleen nousee monia muitakin adjektiiveja, kuten optimaalinen, taloudellinen, käytännöllinen ja mukava.

”Scania Suomen Jyrki Hiirosen ja Alucarin Julius Närvän kanssa mietittiin mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja, ja mielestäni tulos on hyvä”, Sami Kauttio sanoo.

Moottoriksi on valittu malliston toiseksi tehokkain, eli 660-hevosvoimainen (485 kW) versio 16,4-litraisesta V8-moottorista. Koillismaan vaaramaisemissa riittävät voimavarat varmistavat työtehtävien sujuvan onnistumisen. Vaihteistona on uuden sukupolven automaattinen G33CM-ylivaihdevaihtesto, jonka toimivuuteen Kauttio on tyytyväinen. Scanian sähköinen kytkinpoljin on käytettävissä tarkkoja ajotilanteita varten.

”Vetoakseleina on akseliperät. Metsähallituksen metsäautotiet, joilta kuormat pääsääntöisesti noudetaan, ovat niin hyväkuntoisia, ettei napaperän ominaisuuksille ole käyttöä. Toisaalta ajomatkat ovat pisimmillään melkein 300 kilometriä, ja keskimatkakin on 136 km. Maantiellä akseliperä kulkee taloudellisemmin”, hän kertoo.

Puolipitkällä ohjaamolla

Ohjaamona Kauttion Scaniassa on CR17N eli puolipitkä, normaalikorkuisella katolla varustettu R-ohjaamo. Päivittäisessä käytössä ovat varustukseen kuuluvat kahvinkeitin ja jääkaappi. Seinälle taitettavalle vuoteellekin on vajaan vuoden aikana ollut tarvetta pariin otteeseen.

”Puolipitkä ohjaamo ilman pystyputkea mahdollistaa riittävän pitkän kuormatilan. Kahta nippua kuljetettaessa nippujen väliin saa reilun tilan, jota vaaditaan purkupäässä”, Kauttio sanoo. ”Kuljettajan kanssa mietittiin varustelua, jotta kaikki toimivuuden ja viihtyvyyden kannalta tarpeellinen tuli mukaan.”

Tammikuussa käyttöönotetun auton perään kytkettiin kesällä uusi Kome Oy:n valmistama viisiakselinen Briab-perävaunu, jolla mittaa on 11 metriä. Perävaunu oli ennen käyttöönottoa esillä Kuljetus 2023 -messuilla Jyväskylässä.

Kauttion Briab-perävaunu oli esillä Komen osastolla Kuljetus 2023 -messuilla Jyväskylässä. Pankot ja vetoauton varustelu ovat Alucarin tekemät, nosturina Jonsered.

Hyvä polttoainetalous

Sami Kauttio on ollut erittäin tyytyväinen uusimpaan Scaniaansa, eikä vähiten sen polttoainetalouteen. Scanian seurantaraportti kertoo, että parhaimmillaan kuukauden keskikulutus on ollut reilusti alle 50 l/100 km, mitä on pidettävä ehdottoman hyvänä lukemana ottaen huomioon Kauttion ajoalueen mäkiset maastot.

”Ensimmäiset kuukaudet menivät vielä opetellessa, mutta kesää kohden opittiin uuden auton niksit paremmin, ja kulutus alkoi tippua. Vanhemmilla autoilla keskikulutus on useita litroja suurempi, vaikka miten huolellisesti ajaa.”

Hämärän jo laskeuduttua vaihdetaan vielä ajatuksia valtatie 20:n varrella olevalla P-alueella, kun vastakkaiseen suuntaan ajaa väriä myöten Kauttion Scanian kaltainen puuauto. Se osoittaa omalla tavallaan, että autoon valitut ratkaisut ovat toimivia.

”Se on kollegan auto. Ei näillä oikeastaan ole muuta eroa, kuin että minun auto on rakennettu Alucarilla Maksamaalla, kollegan auto Rovaniemen toimipisteellä”, Sami Kauttio päättää, ja lähtee toimittamaan kuormaa perille.



Lue seuraavaksi