Uutiset

Kuljetuskalusto

Veljessarja vauhdissa

Jamekon koneet kulkevat Arilahden laveteilla

Yli 20 henkilöä vakituisesti työllistävä Jameko Oy on Janakkalan Tervakoskelta käsin toimiva nykyaikainen ja voimakkaasti kehittyvä koneellisen metsänhoidon ja kaivukoneurakoinnin erikoisosaaja. Yritys on perheyhtiö sanan parhaassa merkityksessä, sillä veljekset Mikko, Pekka ja Jukka Jantunen luotsaavat yritystä Hannu-isän antaman esimerkin voimalla eteenpäin. Menestys ja yrityksen kasvaminen vaatii käytettävältä kalustolta paljon, ja raskaan kaluston kuljetustehtävissä Jantuset ovat jo 1980-luvulta saakka luottaneet puumalalaisen Arilahti Ky:n tuotteisiin.

Jamekon juuret johtavat 1970-luvulle, jolloin Hannu Jantunen hankki ensimmäisen metsäkoneen yhdessä veljensä kanssa. Hannu jatkoi toimintaa myöhemmin yksin ja pian mukaan liittyivät kuin luonnostaan seuraavan sukupolven edustajat Mikko, Pekka ja Jukka, joille on tullut yrittäjähenkisen perheen ahne asenne työtä kohtaan verenperintönä. Jameko Oy perustettiin vuonna 2000, ja voimakkaan kasvun aika alkoi vuodesta 2011, jolloin veljekset astuivat täysipäiväisesti yrityksen palvelukseen. Yhden kaivukoneen ja yhden metsäkoneketjun yritys onkin reilussa kymmenessä vuodessa kasvanut kahdeksan metsäkoneketjun, kahden kaivukoneen ja yli 20 ajoneuvon sekä oman korjaamotoiminnan kautta metsä- ja kaivukonepalveluiden monipuoliseksi asiantuntijaksi.

Panostus laatuun kannattaa

Auto- ja konehankintoja suoritettaessa Jantusten veljeksillä on isältään peritty perusteellinen tyyli.

”Käytännössä kaikissa ostotilanteissa meistä kolmesta näkyvät välillä vain jalat koneen tai auton alta. Tiedämme mitä kalustolta vaaditaan rankoissa työtehtävissämme ja sen vuoksi olemme valmiita kuluttamaan aikaa tarkkaan pohjatyöhön. Suhtaudumme jokaiseen koneeseen tai autoon periaatteella, että se tulisi omaan jokapäiväiseen käyttöön, ja laadusta ei tingitä. Aikaahan tämä hieman vie, mutta kannattaa varmasti pitkässä juoksussa”, kertoo Jukka Jantunen.

Arilahti täyttää toiveet

Jamekon ja Arilahden asiakassuhdetta voi hyvällä mielellä kutsua kestäväksi ja vastavuoroiseksi.

”Jo aikanaan 1980-luvulla hankittu lavetti oli räätälöity pitkälti tarpeiden mukaan ja sama yksilöllisen palvelun periaate on Arilahdella jatkunut saumattomasti tähän päivään saakka. Arilahdella asiakasta kuunnellaan ja mahdolliset ongelmat ja toiveet otetaan huomioon nopealla aikataululla. Esimerkkinä toimii kaivurin pukki, joka kehitettiin miltei lennosta pyyntömme jälkeen. Välillä ei voi kuin ihmetellä Arilahden henkilökunnan tietomäärää, sillä esimerkiksi alustojen tekniset tiedot tuntuvat heiltä tulevan oikein suoraan ulkomuistista, ja tarvittaessa neuvoa on aina saanut vaikka sunnuntai-illalla”, naurahtaa Pekka Jantunen.

Jameko toivoi Arilahdelta kaivurille pukkia lavettiin ja toimivaksi osoittautunut ratkaisu saatiin aikaan nopealla aikataululla.

”Arilahden tuotteet eivät varmaankaan ole kevyimpiä tai edullisimpia, mutta kovassa työssä ne kuittaavat hintaerot nopeasti. Hitsauspilliä ei laveteille ole vuosien aikana tarvinnut juurikaan näyttää, ja esimerkiksi sopivan yksinkertainen kiristysmekanismi on osoittautunut täysin luotettavaksi kaikissa olosuhteissa. Meillä on 40 vuoden aikana ollut yhteensä viisi Arilahden lavettia, ja ritilöitä on kyllä vaihdettu, mutta itse alustaa ei saa ajettua loppuun vaikka yrittäisi. En muista, että kuljetuksemme olisi koskaan keskeytynyt lavettiongelmien vuoksi, mikä on tarkkaan aikataulutetussa urakoinnissamme ensiarvoisen tärkeää”, korostaa Mikko Jantunen.

Kasvu syntyy yhteistyöllä

Jantusten veljessarjan kanssa keskusteltaessa huomio kiinnittyy selvästi tarkoin sovittuihin tavoitteisiin ja selkeään työnjakoon.

Veljekset Jukka, Pekka ja Mikko Jantunen tietävät, että lavetin laatuun kannattaa panostaa. Arilahti Ky:n tarkkaan räätälöitävät lavetit ovat olleet Tervakoskella käytössä jo vuosikymmenien ajan.

”Olemme ehkä luonteeltamme sopivasti erilaisia ja täydennämme toistemme ominaisuuksia hyvin. Olemme jakaneet vastuualueet tarkoin, mutta luonnollisesti tarvittava tietotaito kaikista yrityksen osa-alueista löytyy muiltakin, ja näin esimerkiksi lomat saadaan vietettyä rauhassa. Sama vastuun jakaminen toimii myös henkilökuntamme tasolla ja olemmekin hyvin ylpeitä porukkamme ammattitaidosta ja korkeasta työmoraalista. Meillä on selkeät kriteerit esimerkiksi metsäkoneketjuillemme, ja tärkeintä on aina asiakkaan eli metsän omistajan tyytyväisyys, jonka jälkeen seuraavat työn laatu ja tehokkuus.”

”Viime vuosi oli Jamekolle työntäyteinen ja vaikka puunkorjuun määrä hieman laski, niin vastaavasti muiden töiden määrä kasvoi mukavasti. Onnistuimme myös saamaan yllättävänkin paljon täysin uusia asiakkaita ja olemme myös urakoineet pääalueemme Kanta-Hämeen ulkopuolella. Kuluva vuosi näyttää jo lupaavalta ja esimerkiksi kesän tilauskanta on edellisvuosia paremmalla tasolla. Tulemmekin jatkamaan toimintaamme samalla positiivisuuteen ja ahkeruuteen pohjautuvalla toimintatavalla, jossa myös Arilahden tuotteilla on edelleen oma merkittävä osuutensa”, Jukka Jantunen päättää.  

Lue seuraavaksi