Uutiset

Kuljetuskalusto

Oikeilla valinnoilla keveyttä puuautoon

Alucar-pankko

Raakapuukuljetuksiin käytettävän auton päällirakenne voi asiaan vihkiytymättömän silmissä näyttää perin yksinkertaiselta ja vuosikymmeniä miltei muuttumattomana säilyneenä. Tarkempi tutustuminen aiheeseen paljastaa pian, että kokonaisuus muodostuu pitkälle kehitetystä verraten monimutkaisesta tekniikasta.

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Alucar Oy on laajalti maailmassa tunnettu puutavara-autojen päällirakenteiden valmistaja. Yli puolet tuotannosta menee vientiin yli 30 maahan. Kuten yhtiön nimestä voi arvailla, alumiini on tärkeä valmistusmateriaali, mutta kyllä Alucarin tuotantolaitoksella Maksamaalla teräskin taipuu. Itse asiassa alumiinia ja terästä käytetään jokseenkin yhtä paljon, sillä tuotteet optimoidaan asiakkaille käyttämällä kuhunkin tarkoitukseen parhaiten soveltuvaa materiaalia.

Alumiinipankko ALU 75

Alucarin kotimaan myyntipäällikkö Julius Närvän mukaan Alucarin ALU 75 on tällä hetkellä markkinoiden kevein seitsemän tonnin pankko. Sen paino kiinnikkeineen on 140 kilogrammaa.

”Alumiinipankot valmistetaan tähän käyttöön suunnitellusta profiilista, jolloin materiaalivahvuudet ovat optimaaliset. Optimoidulla profiililla saavutetaan hyvä lujuus ja kestävyys sekä alhainen omapaino. Anodisoitu pinta on siisti, kestävä ja siihen ei korroosio iske”, hän sanoo ja jatkaa, että huolitellun ulkonäön varmistaa laajasti räätälöitävä, teippauksilla toteutettava väritys.

ALU 75 mukaan lukien kaikissa Alucarin pankkomalleissa on irrotettavat tolpat, jotka helpottavat varaosahuoltoa, ja kaikki mallit ovat saatavilla yksimittaisilla tai jatkeellisilla tolpilla. Tolpan kavennus voidaan asettaa sisä- tai ulkopuolelle, ja tolppien päihin voidaan asentaa äärivalot.

”Jos sattuu, että vaikkapa tolppa vaurioituu, ei sen takia tarvitse koko pankkoa vaihtaa. Tolpan tai vaakapalkin saa noudettua vaikkapa pakettiautolla tai henkilöauton perävaunulla, muutoinkin ne kulkevat helposti normaalina rahtina.”

Vaikka ALU 75 on ollut markkinoilla jo tovin, on Alucarilla jatkettu sen tuotekehitystä. Viimeisimpänä päivityksenä Närvä mainitsee uudistetut kiinnikkeet. Hänen mukaansa tunnetun tuotteen suosio on vain kasvanut. Jotta kasvaneeseen kysyntään kyettäisiin vastaamaan, Alucar on tehostanut tuotantoaan investoimalla uuteen hitsausrobottiin.

Sisäänrakennettu kuormankiristin

Kuten aiemmin todettiin, kuuluu Alucarin valikoimaan myös teräksestä valmistettuja tuotteita. Seitsemän tonnin Eagle 75 ja yhdeksän tonnin Eagle 95 ovat kokonaan teräksestä valmistettuja pankkoja.

Alucar Eagle 75
Alucar Eagle 75 i on varustettu pankon sisään asennetulla kuormankiristimellä. Ketjun ohjain mahdollistaa kiristämisen kummaltakin puolelta pankkoa. Kiristimen iskunpituus on 400 mm.

Eagle-pankot ovat saatavissa myös pankon sisään asennetulla kuormankiristimellä, ja siinä tapauksessa mallimerkintään lisätään i-kirjain kuvaamaan rakenteen sisällä (inside) olevaa kiristintä.

Kiristin on paineilmatoiminen ja se täyttää luonnollisesti uudet kuormasidontamääräysten vaatimukset.

”Vaakapalkin sisällä kiristin on suojassa, eikä se kerää talvella lumikuormaa. Iskunpituutta on 400 millimetriä, mikä sallii kuorman ajon aikaista tiivistymistä. Ketjun kulkureitti on sellainen, että sidonta voi tapahtua kummalta puolelta pankkoa hyvänsä”, Julius Närvä sanoo.

Hän jatkaa, että päivityksen myötä Eagle 75 on keventynyt noin seitsemällä kilogrammalla. Painonsäästö on saatu aikaan materiaalin optimoinnilla.

Eagle-pankoissa kiinnitys on portaattomasti säädettävä, joten se on helppo asentaa erilaisille runkoleveyksille. Pankot ovat saatavissa RAL-värikartan vakioväreissä, ja lisähintaan myös metallihohtovärissä.

Keveyttä tavoitellaan

”Tämän hetken puheenaihe on keveys. Metsäyhtiöiden tiukentunut vaatimus säädösten mukaisista kokonaispainoista on lisännyt asiakkaittemme aktiivisuutta painoasiassa. Tällä hetkellä kysymys kuuluu: Mistä saataisiin painoa pois?”, sanoo Närvä.

Hän kertoo, että puuauton päällirakenne painaa 2–2,5 tonnia, ja siitä ei suuresti ole nipistämistä. Varustelun määrällä voidaan painoon vaikuttaa, mutta silloin täytyy miettiä kunkin varusteen kohdalla sen tarpeellisuutta suhteessa lisääntyneeseen omapainoon. Esimerkkinä hän mainitsee tukipankot, joiden suosio on vähentynyt juuri painonsäästön nimissä.

”Meillä jokainen varusteluun tuleva auto punnitaan ennen päällirakentamisen aloittamista ja lopuksi, kun auto on valmis. Punnitustulosten perusteella rohkenen sanoa, että kevyt puuauto tehdään autokaupassa. Kun valintoja tehdään, pienistä asioista kertyy äkkiä sata kiloa ja pian viisisataa. Onko kaikkein suurin ohjaamo sittenkään viisain valinta, niin mukava kuin se olisikin?”, Närvä kysyy päätteeksi.



Lue seuraavaksi