Uutiset

Kuljetuskalusto

Kaksi uutta sorakasettiyhdistelmää Lappiin

Rovaniemelle saatiin pari uutta sora-autoa, kun paikallisen Juujärvi Racing Oy:n kalusto täydentyi kahdella identtisellä sorakasettiyhdistelmällä. Alustana niissä on Iveco Stralis X-Way 570 ja perävaunusta sekä veturin päällirakenteista vastaa KOME. Yhdistelmät saivat pintaansa erottuvan teippauksen toukokuun alussa, joten niitä piti poiketa katsomaan napapiirille, pohjoiselle siis.

Kilpatallilta kuulostavasta nimestään huolimatta Juujärvi Racing Oy on täyden palvelun maarakennustalo. Yritystä luotsaava Risto Juujärvi raottaa hieman nimen taustoja. Mies on entinen snowcrossin ammattilainen ja aktiiviaikoina tallin nimenä oli juuri tuo Juujärvi Racing. Kuvissa näkyvä numero (#131) on sekin peruja Riston kilpa-ajalta, miehen kilpailunumero nimittäin. Meriittejäkin kelkkailu-uran aikana kertyi Pohjoismaiden mestaruutta myöden, ja toki muutama Suomen mestaruus. Kaiken kaikkiaan kilpauraa vieläkin nuorelle miehelle kertyi 16 vuotta. Viimeisen kerran hän sanoo olleensa viivalla kilpailumielessä vuonna 2016. Pienet loukkaantumiset ja oman yrityksen kiireet saivat miehen luopumaan kilpakelkkailusta. Mutta vain kilpakelkkailusta. Edelleen hän viettää niin paljon aikaa rakkaan harrastuksensa parissa kuin työasiat vain antavat myöden. Kulunut talvi antoi kelkkailuun mahdollisuudet vielä pitkälle keväälle. Ja saattaa se kilpaura vieläkin tulla eteen, tallipäällikön muodossa tosin. Riston kaksi poikaa ovat jo kovaa vauhtia kasvamassa kelkkamiehiksi, joten mestarin pallilla saattaa taas joku päivä seistä Juujärvi.

Rovaniemeläinen maarakennustalo Juujärvi Racing Oy vastaanotti toukokuussa kaksi uutta ja täysin identtistä kasettiyhdistelmää. Vetoauto on Iveco Stralis X-Way 570. Perävaunusta ja veturin päällirakenteesta vastaa KOME.

Kaivuhommilla alkuun

Ensimmäisen kaivukoneen Risto sanoo hankkineensa joulun alla 2010. Se oli tela-alustainen Hitachi 130. Ensimmäisen kosketuksensa kaivuvipuihin hän sanoo saaneensa hieman ennen, kun oman talon rakennustyömaalla piti monttu saada umpeen, eikä sovittu urakoitsija ehtinytkään töihin muiden kiireiden johdosta. Tuttavalta lainatulla koneella Risto sai sitten rakennuksen pohjat valmiiksi. Samalla tuli opituksi kaivamisen niksit, ehkä kantapäänkin kautta. Ja kun kaivuvipujen kaaviot tuli opeteltua, alkoi tulla kyselyitä muidenkin talonpohjien teosta. Risto sanoo maarakennuskoneiden kanssa touhuamisen olleen hyvää jatkumoa kelkkojen kanssa ”pelaamiselle”.

Ennen oman yrityksen perustamista Risto teki jakeluautohommia ja ajoi rahtiautoakin viitisen vuotta. Yhdistelmäkortin hän sai jo armeijassa. Nyt reilun viiden osakeyhtiövuoden jälkeen talossa on kymmenkunta kaivukonetta, joista yksi pyöräalustainen. Merkkeinä ovat Doosan ja Hitachi. Suurin kone on 30-tonninen. Kaikissa koneissa on 3D-koneohjausjärjestelmä. Näin pystytään tehokkaasti hyödyntämään talon oman mittamiehen tekemää aineistoa maarakennuskohteissa.

Komen Seppo Saarnio (oik.) kävi paikan päällä luovuttamassa omalta osaltaan uuden sorayhdistelmän asiakkaalle. Vasemmalla Risto Juujärvi. Numero (#131) on peruja Juujärven snowcross-uralta.

Monessa mukana

Juujärven koneet operoivat Rovaniemen alueella tehden kunnallistekniikkaa, katuinfraa sekä omakoti- ja kerrostalojen, väistötilojen ja sähköasemien pohjia. Myös saastemaiden puhdistuksia tehdään aika ajoin. Sivupalveluna yritys tarjoaa lisäksi purkutyötä. Siihen on käytössä kyseiseen työhön tarvittavaa nykyaikaista kalustoa.

Kalustoon kuuluu myös kaksi pyöräkuormaajaa, jotka hoitavat pääosin talvisin lumihommia kaupungin alueella. Risto ei itse enää juurikaan ehdi kaivuhommiin, mutta sanoo mielellään viettävänsä aikaa rinnekoneen ohjaimissa. Niitä yrityksellä on neljä ja niillä pidetään alueen kelkkareittien pohjia kunnossa. Henkilökuntaa Juujärvi Racingillä on kolmisenkymmentä.

Lisää kuljetuskapasiteettia

Juujärvi Racing ajaa hiekkaa, soraa ja mursketta omille työmailleen sekä muihinkin kohteisiin. Soraa ajetaan ympärivuotisesti. Soranottopaikka sijaitsee kaukana kaupungin ulkopuolella, joten kuljetuskapasiteetin lisäystä tarvittiin. Vanhojen sorayhdistelmien tilalle päätettiin hankkia kaksi uutta. Riston mukaan ensimmäiset tunnustelevat keskustelut asiasta käytiin auton osalta Niemi-Korpi Oy:n Miika Niemikorven kanssa viime vuoden Maxpo-messuilla. Tilaus kahdesta Ivecosta lyötiin lukkoon vuoden alussa ja samalla alkoi päällirakenteiden suunnittelu. Se toteutettiin Kome Oy:n Kari Gröhnin kanssa. Autoksi valikoitui nousevalla kakkosakselilla oleva Iveco Stralis X-Way 570 2+2. Harvoin enää itse rattiin ehtivä Risto kiittelee Ivecon hallintalaitteiden selkeyttä sekä makuuohjaamon tarjoamaa hyvää tilaa. Vaikka autoissa ei aikaa vaakatasossa vietetäkään, tarjoaa ohjaamo leppoisat olot kahvitauoille tukevan pöydän ääressä. Yhtenä merkkivalinnan kriteerinä oli myös Juujärvi Racingin varikon läheisyydessä, Teollisuuskylässä sijaitseva ja Lapin Raskas-Osan tiloissa toimiva Ivecon huolto. Autoihin valittiin viiden vuoden täysi huolto- ja korjaussopimus, joka oli Riston mielestä myös edullinen. Autot ovat täten aina iskukunnossa. Aikoinaan kelkkaurallaan mies teki paljon remonttihommia, eikä enää niitä kaipaa, vaan osaa arvostaa palvelun olemassaoloa.

Kolmen sorayhdistelmän lisäksi Juujärvellä on vaihtolava-autoja niin koneiden kuin maa-aineisten siirtelyyn. Nyt tehdyn autohankinnan myötä Risto Juujärvi sanoo yrityksen olevan omavarainen, mitä tulee soranajoon. Omien maarakennuskohteiden valmistuminen sujuu näin jouheammin, kun materiaalit saadaan paikalle omin avuin.

Komen perävaunuissa on nyt led-valot. Valoille on tehty myös uusi muovinen paneeli, joka on kiinni metallisessa kannakkeessa. Vilkut ovat ajan hengen mukaisesti sivulle rullaavia. Takapäähän saa lisävarusteena kiinteät tikkaat (Safety Kit), jotka lisäävät työturvallisuutta kiipeämisissä. Tikkaat laskostuvat helposti kuomun alle suojaan kuralta. Näissä yksilöissä ei sitä ole, mutta lisävaruste on asennettavissa myös jälkikäteen kuvassa näkyvän turkkilevykannen tilalle.

KOME Smart Rock

Uusien Ivecoiden päällirakenteiden ja perävaunujen valmistajaksi valikoitui Kome.
”Nyt luovutetut yhdistelmät ovat uuden Smart Rock -sarjan ensimmäisiä valmiita sarjatuotantoyksilöitä”, sanoo paikalla tavattu Komen Seppo Saarnio. Smart Rock -sarjan päällirakenteet esiteltiin viime vuoden Kuljetus- ja logistiikkamessuilla Helsingissä. Lavat on suunniteltu yhdessä SSAB:n kanssa. Materiaalina on Smart-malleissa aina Hardox 500 Tuf -kulutusteräs eli näin lavoista löytyy Hardox In My Body -merkintä. Huomionarvoinen seikka on myös lavarunkojen sivujen sileys. Välilaipioita tai palkkeja ei kyljessä enää ole, vaan lavojen sivut on taivuteltu yhdestä levystä. Näin puhdistus on helpompaa ja lavan kestävyys paranee, kun pinnoissa ei ole ”ylimääräisiä” hitsaussaumoja. Tämä on mahdollista Komen uuden tuotantolinjan ansiosta, joka mahdollistaa lavojen sarjatuotannon.

Lavoihin on tehty myös jo valmistusvaiheessa valmiuksia erilaisten muokkausten suorittamiseksi helposti ilman hitsausta, kun lavan käyttötarkoitus muuttuu. Esimerkiksi lämpöeristeiden kiinnitystä varten on lavoissa valmiina lukitusjärjestelmä, joka toimii ilman pulttikiinnityksiä. Joitakin lavan varusteita voidaan lisätä tai poistaa puolestaan pulttikiinnityksen ansiosta.

Kaikki kasetoinnin toiminnot on koottu Komen uuteen Smart-hallintapaneeliin. Näin kosketusnäyttöhysterian aikoina se on poikkeava valinta suurine ja ”oikeine” painonappeineen, mutta erittäin hyvä niin. Monesti ympäri kojelautaa sijoitetut kytkimet on nyt sijoitettu yhteen selkeään paneeliin. Käyttö onnistuu helposti hanskat kädessä, ja pimeässäkin. Jokainen yksittäinen painonappi on valaistu ja valon väri ilmaisee toiminnon tilan, esimerkiksi punainen kertoo lukituksen olevan auki. Paneeli on sijoitettu kippivivun viereen, säädettävän varren varaan.

Perälaudan avaussylinterit on käännetty pystyasennosta vinoon, jolloin pienemmällä sylinterillä saavutetaan sama liike. Sylinterit ovat myös saaneet suojakseen peitelevyt. Näin ne pysyvät pidempään toimintakuntoisina. Lavan sermiin saa nyt erilaisia optioita, kuten valoja tai kameran. Myös ruostumattomasta teräksestä valmistettu sermi on tarjolla. Peitejärjestelmiä on mahdollisuus käyttää niin alhaalta kuin ylhäältäkin käyttäjän valinnan mukaan.
”Uusien ominaisuuksien ohella myös lavojen ulkonäkö on muuttunut aikaisemmista. Käyttötarkoituksesta riippumatta ne herättävät varmasti paljon ihailevia katseita maanteillä liikkuessaan”, kehaisee Saarnio.

Smart-hallintapaneeli

Juujärven yhdistelmät on varustettu Komen uudella hallintapaneelilla, jolla hoidetaan kaikki kasetoinnin toiminnot. Kyseessä on perinteisin painonapein varustettu paneeli, johon kaikki tarvittavat toiminnot on koottu yhteen, eikä ripoteltu pitkin kojelautaa. Painonapit ovat kiitettävän suuria hanskatkin kädessä käytettäväksi. Lisäksi jokaisella napilla on oma valokehänsä kertomassa selkeästi kulloisenkin toiminnon tilasta (sininen, vihreä ja punainen). Tässä myös yksi Riston mielestä selkeyttä ohjaamoon tuova ominaisuus. Paneeli on sijoitettu kippivipuineen sopivasti oikean käden ulottuville, säädettävän varren varaan.
Seppo Saarnio kertoo Komen aikanaan tutkineen messuilla asiakkaiden mieltymyksiä hallintalaitteiden tyypistä. Esillä ollut tablettimainen kosketusnäyttö kasetoinnin käyttöön toki ihastutti, muttei saanut varauksetonta hyväksyntää toimintojen ohjaimeksi. Näin päädyttiin nyt nähtyyn selkeään sekä suurilla ja ”oikeilla” painonapeilla varustettuun hallintapaneeliin, ja hyvä näin.

Risto Juujärvi on tyytyväinen Ivecon hallintalaitteiden selkeyteen ja auton ominaisuuksiin yleisesti. Makuuohjaamolle ei ole varsinaista tarvetta, mutta paljon tien päällä olevalle se tarjoaa hyvät tilat kahvitauoille, ainakin näin pandemiakriisin take-away-aikana.

Paljon muutakin uutta

Kome Smart Rock tuo paljon muutakin uutta valmistajan rakenteisiin. Työturvallisuuteen on kiinnitetty huomiota lisäämällä perävaunuun tukevia astinlautoja kiipeilyä varten. Lisävarusteena saa perävaunun perään Safety Kitin eli helposti avattavat, kuomun alle sijoitetut tikkaat, jotka kääntyvät niin ikään helposti kiipeilyasentoon. Tikkaat ovat kiinteästi kiinni perävaunussa, ja näin siis aina mukana. Kuomun alla ne ovat myös ajon aikana aina suojassa kuralta ja loskalta. Tätä ei Juujärven perävaunuissa nähty, mutta paketti on mahdollista asentaa Smart Rock -sarjan perävaunuun jälkikäteenkin.

Komen yhdistelmien peräpäätä komistaa nykyisin uusi takavalopalkki. Muovinen valopaneeli on kiinni metallisessa kannakkeessa. Valot ovat kaikki led-toimisia ja vilkutkin ajan henkeen sivulle rullaavia.
”Älyvaloja”, kuten Saarnio totesi. Lisävarusteena on tarjolla erilaisia led-valopaneeleita niin taakse kuin sivuille. Näin valoa saadaan suunnattua tarkasti haluttuun suuntaan, eikä turhaan ”pitkin kyliä”.

Lapioille ja rautakangelle on nyt oma paikkansa vetoauton vasemmalla sivulla. Siellä ne ovat aina mukana ja pysyvät kiinni kolisematta. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu teline on lukittavissa.

Käsityökalut ovat yleensä hukassa. Kome on tuonut helpotusta tähän ongelmaan sijoittamalla lapio- ja rautakankitelineen vetoauton lavan alle, vasemmalle puolelle. Työkalut on helppo kiinnittää telineeseen. Sokka varmistaa lukituksen kiinnipysymisen. Teline on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja näin pitkäikäinen. Auton ja perävaunun alustoihin on mahdollista myös asentaa työkalulaatikoita tai koreja asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Kasetointijärjestelmän hydrauliikka- ja ohjausventtiilit on nyt keskitetty yhteen paikkaan. Ohjausventtiilit löytyvät vesitiiviiden koteloiden sisältä, auton etupään vasemmalta sivulta. Hydrauliikkaventtiilit ovat puolestaan kompaktissa paketissa ohjaamon ja lavan välissä. Näin painonjakauma akseleiden suhteen on optimaalinen. Ainoastaan hydraulisia toimilaitteita käskyttävä kippiventtiili sijaitsee apurungon sisällä, suojassa auton alustassa.
”Kaiken kaikkiaan kustannustehokkaita paketteja”, kuten Risto Juujärvi totesi uusista yhdistelmistä.

KOME Smart Rock -sarjan lavojen sivut on tehty ”yhdestä puusta” ilman välilaipioita tai hitsaussaumoja. Näin lavan puhtaanapito helpottuu ja kestävyys paranee. Perälaudan avaussylinterit ovat nyt suojalevyn alla.

Pandemiaakin pahempi?

Juujärven töitä ei pandemiakriisi ole haitannut, mutta Komen toimituksia on kriisi sekoittanut Saarnion mukaan melkoisesti. Ei niinkään omavalmisteiden tekoa, vaan auton alustojen saannissa on ollut taukoja. Se on pistänyt tuotanto-ohjelmat kokonaan uusiksi Komen tehtailla, varsinkin kun sora-autojen luovutuksia tehdään paljon juuri keväällä. Komen tuotteiden kotimaisuusaste on Saarnion mukaan yli 90 prosenttia. Kyseessä on siis avainlipputuote.

Pandemiakriisiäkin mahdollisesti suurempi ongelma uhkasi Rovaniemeä jutunteon aikoihin. Runsasluminen talvi ennakoi ennätystulvia Lapin jokiin. Juujärven miehet osallistuivat parhaillaan koneelliseen patovallien tekoon niin hiekalla täytetyillä suursäkeillä jokivarren kiinteistöjä eristäen kuin myös maakuormia talojen suojaksi ajaen. Tuohon työhön juuri uudet sorayhdistelmätkin osallistuivat kuljettaen hiekkaa ja soraa paikalle.
Toukokuun lopun tulvaennusteet lupailivat kaikkien aikojen ennätyksellistä vedennousua Rovaniemen alueelle. Tämän lehden ilmestymisen jälkeen ovat tulvat jo toivottavasti helpottaneet ja aiheuttaneet mahdollisimman vähän vahinkoja. Se jää nähtäväksi. Ja kun vesi on laskenut, alkaa Juujärven miehillä patovallien poisto ja jälkien siivous.

Kierrätys arvoon

Viimeisin täydennys Juujärvi Racingin tarjontaan on rakennusmateriaalien kierrätys. Purkutyömailta syntynyttä rakennusjätettä käsitellään ja säilötään omalla, siihen varatulla toimipisteellä kaupungin läheisyydessä.
”Toimintaan on myönnetty alueen ensimmäinen ympäristölupa juuri purkujätteen säilöntää ja käsittelyä varten”, sanoo Risto. ”Olemme pyrkineet muutenkin jo lisäämään betonin ja puun kierrätystä. Varsinkin betonin uusiokäyttö on täällä vielä aluillaan. Nyt meillä on ajanmukainen kalusto sen käsittelyyn ja kuljettamiseen.”




Jutunteon hetkellä Juujärven miehet urakoivat tulvasuojauksien parissa. Uusilla yhdistelmillä ajettiin hiekkaa jokivarteen, jossa se sitten pussitettiin suursäkkeihin ja aseteltiin koneellisesti rakennusten suojaksi. Yhden säkin paino on 1 600 kilogrammaa.


Lue myös: Iveco on tyytyväinen Saksan kaasukuorma-autojen MAUT-vapautuksen jatkosta


Lue seuraavaksi