Uutiset

Kuljetuskalusto

Iskunvaimentimilla ketteryyttä

Lammilla sijaitseva, mutta koko Etelä-Suomen alueella toimiva Tuuloskyyti Oy vastaa omalta osaltaan maamme energiahuollon toimivuudesta kahden koukkuyhdistelmän turvin. Liki kymmenen vuoden ikään ehtineessä yrityksessä ajetaan pääasiassa metsähakkeita leimikoilta lämpölaitoksille hauholaisen Hakevelhot Oy:n lukuun. Kahden hakeauton lisäksi perheyrityksen kalustoon kuuluu myös yksi vaarallisten jätteiden kuljettamisella työllistyvä ajokki.

Varsinkin metsähakkeiden ajossa joudutaan monesti poistumaan kestopäällystetyltä tiestöltä, mikä asettaa omat haasteensa autolle ja eritoten sen etenemiselle. Papinkiven veljesten Fränkin ja Eemilin sekä heidän isänsä Arin luotsaamassa kuljetusyrityksessä luotetaankin yksinomaan telivetoisiin ja ilmajousitettuihin ajokkeihin.

”Telivetoinen ajokki vaatii kuitenkin jonkinlaisen telinkeventimen riittävän ketteryyden aikaansaamiseksi metsäautoteiden kääntöpaikoilla”, kertoo Eemil Papinkivi, joka kuuli ensimmäisen kerran Suomen Vaimennin Oy:n tuotevalikoimaan kuuluvasta nostavasta iskunvaimentimesta kesällä 2012.

”Ajatus nostavasta iskunvaimentimesta on joskus herännyt myös omassa mielessä, joten Power Truck Show:ssa esitelty tuote vakuutti meidät saman tien”, muistelee Fränk.

Suomen Vaimentimelta hankitut vaimentimet asennettiin telivetoiseen ja ilmajousitettuun södertäljeläiseen koukkuautoon paikallisessa Lammin Koneosa Oy:ssä alkusyksystä 2012.

Koukkulaitteen ansiosta autossa oli jo valmiina tarvittava hydrauliikka ja joutilaana oleva venttiililohko, mikä teki asennustyöstä suhteellisen yksinkertaista ja nopeaa.

”Ristilukon ja auton oman painonsiirtojärjestelmän aktivoinnin jälkeen vaimentimien toimintaa ohjataan kolmiasentoisen keinukytkimen avulla siten, että ensimmäisessä vaiheessa tyhjenevät takimmaisen akselin ilmapalkeet. Seuraavassa vaiheessa kytkeytyy hydraulipumppu, joka tuottaa nostaville vaimentimille tarvittavan paineen”, kertoo Fränk Papinkivi nostomahdollisuuden käytöstä.

Portaattoman säädön ansiosta takimmaista akselia voi keventää tarpeen mukaan. Nostavan vaimentimen vaikutusta voidaan myös lisätä auton omalla painonsiirtojärjestelmällä, mikä painaa etumaisen vetoakselin ilmapusseihin lisää ilmaa. Tällä tavoin takimmaisen akselin pyörät saadaan reilusti irti maanpinnasta. Akselin kevennys tuo mukanaan lisää ketteryyttä, mutta samalla se vähentää renkaiden murtojälkiä sorapintaisilla pihoilla käänneltäessä.

”Helppokäyttöisyyden ansiosta nostomahdollisuutta tulee käytettyä päivittäin”, muistuttaa Fränk.

Ensimmäisen vuoden ja ajettujen 90 000 kilometrin perusteella kokemukset nostavasta vaimentimesta ovat erittäin myönteisiä, sillä hankintahinnaltaan suhteellisen edulliset vaimentimet ovat vaatineet korjaustoimia ainoastaan yhden hydrauliikkaletkun verran.

”Niin, ja sekin rikkoutui yksinomaan väärän asennustavan vuoksi”, huomauttaa Fränk, jonka mukaan letku rikkoutui hangattuaan riittävän kauan alustarakenteeseen.

Perheyrityksen toisessa, samoin ilmajousitetussa autossa telinkeventäminen on hoidettu ilmatoimisella keventimellä, jonka toimintavarmuus on sekin hyvällä tolalla.

Veljesten mukaan nostavien vaimentimien kiistattomana etuna on kuitenkin asennustyön helppous, rakenteen yksinkertaisuus ja ennen kaikkea keveys.

Nostavien vaimentimien vaikutus omamassaan on muutamia kiloja, sillä iskunvaimentimien lisäksi rakenteeseen kuuluu lähinnä muutamia letkuja ja venttiilejä.

”Jos nyt tehtäisiin autoa, siihen asennettaisiin samanlaiset nostavat vaimentimet”, vakuuttavat nuoret kuljetusyrittäjät Fränk ja Eemil Papinkivi.

Suomen Vaimennin Oy toi nostavat iskunvaimentimet markkinoille viime vuosikymmenen loppupuolella. Tuotekehitysjohtaja Harri Harju-Villamon mukaan nostavien vaimentimien suurimpana käyttökohteena ovat tähän asti olleet erilaiset perävaunut. Harju-Villamon mukaan vetävän akselin nostamiseen soveltuva, mitoitukseltaan aiempaa ohuempi vaimennin tuotiin markkinoille viime vuoden alkupuolella, minkä jälkeen vaimentimia on asennettu noin pariinkymmeneen autoon Suomessa ja Ruotsissa.

”Nostavan vaimentimen etuna on rakenteen yksinkertaisuus ja helppous”, kertoo Harju-Villamo, jonka mukaan vaimenninparin hankintahinta ilman asennusta asettuu reiluun tuhanteen euroon.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi