Uutiset

Kuljetuskalusto

40 vuotta Briab-perävaunuja – Lähivaara Oy

Kuopion seudulla puutavara-ajoja tekevä kuljetusliike Lähivaara Oy on pitkän linjan perheyritys. Toiminta alkoi jo 1950-luvun lopulla. Tänä päivänä arjen pyöritystä hoitavat jo kolmannen sukupolven Lähivaarat. Yritys on käyttänyt Briabin perävaunuja jo vuodesta 1981, jolloin merkin ensimmäinen jatkoperävaunu tuli taloon. Tuolloin perävaunukauppiaan kanssa alkanut yhteistyö jatkuu vilkkaana vielä tänäkin päivänä.

Lähivaara Oy on yksi maamme suurimmista puunkuljetuksen toimijoista. Puutavara-autoja on tällä hetkellä 24 kappaletta. Vetoauton valtamerkkinä on Volvo, ja siitä nimenomaan 750-hevosvoimainen versio, jonka tehovarojen Jussi Lähivaara sanoo olevan välttämättömät Savon mäkisessä maastossa. Puutavaraperävaunuja on kolmisenkymmentä, joista enemmistö Briab-merkkisiä. Lähivaaran ensimmäiset Briab-perävaunut olivat jatkettavia malleja, kunnes vuonna 1998 tuli taloon ensimmäinen kiinteärunkoinen vaunu. Tänä päivänä ajossa on vain kiinteärunkoisia perävaunuja.


Lähivaara Oy työllistää reilut 50 henkeä, joista noin 45 on puutavara-autonkuljettajaa. Kuljettajien keski-ikä on noin 45 vuotta. Tunnettu kasvo Lähivaaran auton ratissa on Petri Varkoi, joka on niittänyt hyvää menestystä valtakunnallisessa puunkuormaajakisassa vuodesta toiseen. Mies palkittiin aikoinaan myös Suomen ensimmäisenä Ammattina Sankari -kuljettajana.

Kuopiolainen Lähivaara Oy on operoinut jo 40 vuotta Briabin puutavaraperävaunujen kanssa. Yritys on ollut paljon mukana myös nykyisin Komen valmistuksessa olevien Briab-vaunujen tuotekehityksessä. Lähivaara hankkii vuosittain 4-5 uutta puutavaravaunua. Tässä yksi sellainen.

Puuta ajetaan Mondi Powerfluten Kuopion kartonkitehtaalle (entinen Savon Sellu), sekä alueen sahoille ja junan lastausasemille. Aikanaan myös Raumalla paraikaa rakenteilla oleva maailman modernein saha tulee jalostamaan Lähivaaran metsäteiden varrelta juna-asemille kuljettamaa tukkipuuta. Puunkuljetuksen ohella Lähivaara tekee koneurakointia Mondin tehtaalla sekä junanlastauksia.

Viime vuonna Lähivaaran autot ajoivat yli miljoona kuutiometriä puuta metsästä jatkojalostukseen. Puuta ajetaan pääosin noin 150 kilometrin säteeltä Kuopiosta.

Kari Lähivaara (vas.) hoitaa nykyisin pääosin toimistoasioita. Auton rattiin mies ehtii enää harvoin. Sama koskee keskellä olevaa Jussi Lähivaara, jonka vastuulla ovat ajojärjestelyt. Sen sijaan oikealla oleva autonkuljettaja Petri Tuomainen pääsee nauttimaan joka päivä autoilun vapaudesta. Takana juuri miehen paikalle tuoma koivu- ja haapakuitupuukuorma, joka on matkalla Outokummusta Mondi Powerfluten Kuopion tehtaalle.

Isoisän innoittamina

Nykyisin yrityksen toimintaa pyörittävien serkusten, Jussi, Kari ja Jouni Lähivaara, isoisä Lauri Lähivaara käynnisti puunajon yrityskumppaninsa kanssa jo 1950-luvun lopulla. Ensimmäinen kulkupeli oli Volvo Viking ja puuta kerättiin tuolloinkin jo lähes sadan kilometrin säteeltä Kuopiosta. Kohteena olivat alueen sahat, kunnes vuonna 1968 käynnistynyt Savon Sellu alkoi imeä pääosan kuljetuksista. 80-luvulla sahoille ajo sitten loppui kokonaan. Savon Sellu työllisti kuitenkin Lähivaaran kuljetusyritystä siinä määrin, että kaluston määrä kasvoi ja perheyritykseen palkattiin ulkopuolista väkeä.

Alkuaikoina Laurin mukana häärivät hänen poikansa Pertti, Paavo ja Pauli, joidenka poikia edellä mainitut serkukset sitten taas ovat. Nähtiinpä jutunteon yhteydessä halleilla Paavokin, joka vielä aika ajoin pyörittelee ison yhdistelmän rattia. Veljessarjan vanhin, eli Pertti on puolestaan jo keskittynyt vanhojen henkilö- ja kuorma-autojen entisöintiin ja näyttelytoimintaan. Vanhoja autoja löytyykin ylitsepursuavan hallin verran Lähivaaran Kuopion toimipisteen viereltä. Yhteistä kaikille projekteille on merkki Volvo. Joukosta löytyy muutamia todellisia harvinaisuuksia länsinaapurimme autohistoriasta. On niin kuorma- kuin henkilöautoja lähes sadan vuoden takaa, ja toki hieman tuoreempiakin yksilöitä.

Jussi Lähivaaran osoittama valoteline on kääntyvä, mikä vähentää remonttihommia. Puutavara-auto kerää liikkuessaan runsaasti turhaa lumikuormaa. Briab-vaunujen rungon pyöreät poikittaispalkit minimoivat osaltaan lumen kerääntymisen rungon rakenteisiin.

Pitkä Briab-yhteistyö

Lähivaaran ensimmäinen Briab-perävaunu tuli taloon siis jo vuonna 1981. Siitä alkanut yhteistyö valmistajan kanssa on tiivistynyt vuosi vuodelta ja Briab-vaunujen osuus Lähivaaran vaunukannasta on kasvanut kokoajan. Ensimmäiset kaupat väännettiin Raimo Poutiaisen kanssa. Edelleen tänä päivänä Lähivaarat hoitavat perävaunuasiat Poutiaisen kanssa, nyt jo toisessa sukupolvessa. Isoisä-Laurin kanssa ei Poutiainen vielä ehtinyt vaunukauppaa vääntämään. Vuosikymmenten aikana syntynyt luottamus helpottaa asioiden hoitoa. Uusimmat Briab-puutavaravaunut saatiin ajoon kuluvan vuoden alussa, ja lisää on tulossa vielä ennen kesää.

”Raimon kanssa on helppo asioida, koska hänellä on meidän tarpeet hyvin tiedossa. Miehellä on meidän erittely aina jo valmiina päässä. Lisäksi olemme olleet paljon mukana perävaunujen tuotekehityksessä. Meillä siitä huolehtii Jouni. Hänen ajatuksiaan on kuunneltu ja ideoitaan toteutettu. Yhteistyötä on tehty antoisasti myös varaosien, kunnossapitojen ja kolarikorjausten osalta”, luettelee Jussi Lähivaara. Kuopion seudulla on monilla muillakin toimijoilla paljon Briabin vaunuja perustuen pitkälti juuri Lähivaaran tekemiin olosuhderatkaisuihin.

Valmistus nyt Komella

Lähivaaran ensimmäinen Briab-vaunu valmistettiin Nummelassa. Raimo Poutiainen oli tuolloin vahvasti mukana niin tuotteen myynnissä kuin suunnittelussakin. Lähivaaran taholta kehutaan tuon ensimmäisen vaunun työnlaatua.
”Sähkötyöt oli toteutettu jo tuolloin kovia olosuhteita kestäviksi”, muistelee Paavo Lähivaara. Ja samat ovat ajatukset nytkin, kun Briab-puutavaravaunujen tuotannosta vastaa Kome, joka osti Briabin tuoteoikeudet vuonna 2001.

Nykyisin kaikki Briabin perävaunut syntyvät Haapajärvellä. Niitä valmistuu vuositasolla reilut parikymmentä kappaletta, parhaimpina jopa 40. Suomen lisäksi vaunuja menee Venäjälle ja Ruotsiinkin. Venäläiset ovat Komen Seppo Saarnion mukaan hyvinkin ihastuneita Briab-tarjontaan. Kari Lähivaara puolestaan korostaa tuotteiden ja palveluiden jatkuvuutta nyt, kun ne ovat Komen hoidossa. Mies kiittelee Komea myös siitä, että yritys ottaa vaihdossa käytettyjä perävaunuja.

Lähivaara Oy:n ensimmäinen Briabin jatkoperävaunu kuvattuna Kurkimäen junanlastauspaikalla vuonna 1981. Kuva on Lähivaaran arkistosta.

Runkorakenne erottaa muista

Lähivaaran miehet toteavat yhteen äänen Briabin vaunun runkorakenteen poikkeavan edukseen muista. Pyöreät poikittaispalkit ovat kiinni pitkittäispalkeissa pulttiliitoksin. Lisäksi liitoksissa olevat kumilaipat tekevät rakenteesta juuri sopivasti joustavan. Vaunu on Kari Lähivaaran mukaan vakaa vedettävä kuormattunakin, ja se tulee nöyrästi perässä.

Joustavasta rakenteesta on etua mahdollisissa kolaritapauksissa. Liitokset antavat periksi, eikä runko väänny näin yhtä lailla kuin hitsattu rakenne. Pyöreät poikittaispalkit ovat edukseen lumisissa oloissa, jota Savon seudulla on vuosittain edelleenkin 4–5 kuukautta.
”Pyöreä palkki kerää vähemmän lunta verrattuna suorakulmaiseen palkkiin. Koko auton osalta puhutaan pahimmillaan jopa tonnien painoisesta lumenkertymästä, joten asiaan kannattaa perehtyä, kuten Briabin osalta on tehty”, toteaa Kari Lähivaara. ”Myös keveys, helppo käytettävyys ja huoltoystävällisyys toteutuvat Briab-vaunuissa.”

Lähivaaran taholta kiitellään myös Komen joustavuutta vaunun varustelun osalta. Akselivarustuksia mitoituksineen ja erilaisin telirakentein voidaan valita varsin vapaasti. Muilta ei tällaista palvelua kuulemma löydy.


Briabin puutavaravaunujen akselistojen mitoitukset tehdään asiakkaan vaatimusten mukaisesti.
Rungon poikittaispalkit ovat muodoltaan pyöreitä, ja keräävät näin vähemmän lunta rakenteisiin kuin suorakulmaiset palkit.
Junanlastaustöissä käytetään erillistä kuormaajaa.


Lue seuraavaksi