Blogi

Digitalisaatiota ja maailman pelastamista

Työkoneiden ja työmaiden digitalisointi sekä eriasteinen automatisointi etenee hirmuisella vauhdilla. Uusia innovaatioita tuodaan markkinoille ja joskus tuntuu siltä, että tahti on liian kiivas, eivätkä kaikki ratkaisut ole aina ihan loppuun asti mietittyjä. Maarakennuskoneisiin tulee ominaisuuksia, jotka jäävät käyttäjältä helposti hyödyntämättä.

Jotkut valmistajat esimerkiksi kätkevät koneiden näyttöjen valikoihin toimintoja, jotka eivät avaudu ilman käyttöohjekirjaan syventymistä. Tai ilman kunnon käyttökoulutusta.

Käyttöliittymissä on eroja ja jonkinlainen yhtenäistäminen ja standardointi saattaisi olla paikallaan. Kun edes kaikki symbolit olisivat kaikilla valmistajilla samat, helpottaisi se kuljettajan perehtymistä huomattavasti.

Nuorempi sukupolvi toki on innokas kaivamaan bittiviidakon syvimmätkin kanjonit esille, mutta varttuneemmalla väellä (kuten allekirjoittanut) voi mennä sormi suuhun. Peruskäyttö onnistuu, mutta kaikkia ominaisuuksia ei hyödynnetä. Pahimmillaan se voi johtaa jopa konerikkoihin ja lievimmilläänkin kohonneeseen polttoaineen kulutukseen.

Komatsu on kaivukoneiden hybriditeknologian edelläkävijä.

Konevalmistajat ovat tietenkin kilpajuoksussa toisiinsa nähden. Kun yhteen konemerkkiin lisätään jokin uusi kommervenkki, seuraavat muut pian perässä. Koneet muistuttavat pitkälti tänään toisiaan ja erot tekniikassa ja suorituskyvyssä ovat minimaalisia.

Koneen ominaisuudet harvoin nykyään ratkaisevatkaan konekauppaa, vaan suurin merkitys on henkilökemioilla ja jälkimarkkinoinnin toimivuudella. Hankintahintaa ja käytetystä koneesta saatua hyvityshintaa unohtamatta. Tämän on moni Konepörssin juttukohdekin ääneen sanonut.

Maailmalla ruotsalainen teini on ottanut ilmastoaktivistina tehtäväkseen taistella ilmastonmuutosta vastaan. Kyytiä saavat niin maailman päättäjät kuin vanhemman sukupolven kulutustottumukset. Maailmalla ilmastonmuutos on tapetilla kaikkialla. Ilmasto kyllä lämpenee, sitä ei pysty kiistämään kukaan. Tai, no ehkä Pihtiputaan mummo vetoisessa mökissään tammikuun paukkupakkasilla.

Volvo LX1 -pyöräkuormaaja hybridimalli, jonka jokaisessa pyörännavassa on sähkömoottori ja käytetty dieselmoottorin iskutilavuus on vain 3,7 litraa, kun L150:n dieselmoottori on tilavuudeltaan 9,6 litraa.

Korkeimpien päästörajoitusten alueiden kuten Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinat vastaavat vain erittäin pientä osaa koko maailman työkoneiden päästökakusta. Meillä työkoneiden arvioidaan aiheuttavan noin kahdeksan prosenttia koko liikenteen ja rakentamisen sektorin päästöistä.

Kiinalainen LiuGong tuo markkinoille nyt jopa 22 tonnia painavan, akkukäyttöisen 922F-EV-kaivukoneen.

Sähkö- ja akkukäyttöiset koneet pudottavat käytön aikaisia kasvihuonepäästöjä, mutta niiden tehokas hyödyntäminen merkittävissä infrakohteissa on vielä varsin kaukana tulevaisuudessa. Nykyisillä kevyillä akkukoneilla voi toki puuhastella pienissä töissä.

Tärkeämpää kuin akkukoneiden kehittäminen, olisi saada maailman isot markkina-alueet kuten Kiina ja Intia ottamaan käyttöön päästöluokat, jotka meillä ovat olleet käytössä jo vuosia.

Kaikessa työkoneiden päästöhypetyksessä olisi myös syytä muistaa, että meillä Suomessakin energian tuotannosta eli fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyy 75 prosenttia kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.

Lordi Bamford ja JCB:n ensimmäinen akkukäyttöinen minikaivukone.


Lue seuraavaksi