Blogi

Akku pienissä, diesel isoissa

Sähköautoista kohistaan tällä hetkellä kaikkialla. Uusia malleja esitellään jatkuvalla syötöllä. Kiinassa markkinoille on jo esitelty sähköauto, jolla suotuisissa olosuhteissa ajetaan valmistajan lupausten mukaan 700–1 000 kilometriä yhdellä latauksella. Polttonesteiden rajut hinnannousut ovatkin saaneet monet pohtimaan ajokin vaihtoa samalla, kun sähköautojen toimitusajat venyvät usein kohtuuttoman pitkiksi.

Ukrainan kriisi ja vaikeudet öljyn ympärillä antavat epäilemättä pontta sähköiselle kehitykselle, mutta polttoaineiden hintojen nousun rinnalle tulee tämän kehityskaaren myötä muitakin vaikeuksia. Akkuteollisuuden kapasiteettiongelmat sekä niiden raaka-aineiden saatavuus ja keskittyminen Kiinaan jarruttavat kehitystä. Puhumattakaan latausinfran rakentamisen hitaudesta.

Polttomoottorin hautaaminen vuoteen 2035 mennessä kuulostaakin tällä sähköistämisen nykyvauhdilla lasten iltasadulta. Merkittäviä innovaatioita tarvitaan lähivuosina, jotta päästään edes näköetäisyydelle edellä mainittuun tavoitteeseen.

Työkonepuoli onkin sitten aivan toinen asia ja erittäin vaikeasti valjastettavissa akkukäyttöön. Sähköverkkoon suoraan kytkettäviä koneita sen sijaan on ollut käytössä jo pitkään, esimerkiksi kaivoksilla ja louhoksilla. Maan alla kivi liikkuu järeässä mittakaavassa vaihdettavien akkupakettien ansiosta. Latausseisokkeihin ei jatkuvassa tuotannossa ole mahdollisuutta. Kalliiden koneiden pitää olla aina liikkeellä, usein 24 tuntia vuorokaudessa.

Kaikki merkittävät konevalmistajat tuovat markkinoille pieniä maarakennuskoneita, jotka saavat käyttövoimansa akuista. Juurikin pieniä, sillä sellaisiin akkuteknologian tarjoamat edellytykset juuri ja juuri riittävät. Toki täyttä yhtäjaksoista, edes kahdeksan tunnin työrupeamaa ei niilläkään ilman latausseisokkia vielä selviä.

Kun siirrytään muutaman tonnin painoisista, usein leluiksikin mielletyistä painoluokista eteenpäin, ollaan vahvasti sidoksissa dieselmoottoriin. Vaihtoehtoisten polttoaineiden kehitystyö on laajalti käynnissä, sillä dieselmoottorin kuolema on vielä kaukana tulevaisuudessa. Fossiilisesta öljystä luopuminen jollain aikavälillä tosin näyttää olevan pakon sanelema juttu.

Edelleenkin käynnissä olevilla Volvo Days 2022 -päivillä Ruotsin Eskilstunassa Volvo Construction Equipment esittelee uusimpia innovaatioitaan asiakkailleen ympäri maailman. Koska edellä mainittu kokoluokkaongelma on akkujen kanssa operoitaessa olemassa, on Volvo ajatellut asian juuri siltä kannalta.

Suurimittakaavaisessa kiviainestuotannossa kivi liikkuu isoilla kiviautoilla, joiden valjastaminen akkukäyttöön on tällä hetkellä yhtä mahdollista kuin vaikkapa Suomen jalkapallomaajoukkueen maailmanmestaruus.

Volvo onkin kääntänyt asian päälaelleen. Eskilstunan juuri avatulla koeradalla iso kiviauto nimittäin korvataan usealla pienellä autonomisella dumpperilla, jotka on mahdollista valjastaa täyssähkökäyttöisiksi. Kun näitä miniluokan kivenkuskaajia on tarpeeksi jatkuvalla syötöllä kulkemassa lastauspaikalta kippauspaikalle, päästään ainakin teoriassa samaan kapasiteettiin kuin isolla dieselkäyttöisellä ajokalustolla. Lastauskalustokin voi olla paljon pienempää.

Testiradalla saattoi jo nähdä näiden itsekulkevien dumpperien paikantavan itsensä lastaukseen, kulkevan määrätyn reitin ja tyhjentävän lastin täysin autonomisesti. Kuinka nopeasti ollaan siinä vaiheessa, että menetelmä on oikealla työmaalla oikeissa töissä, sitä ei Volvoltakaan vielä osattu kertoa.

Mutta Volvonkin uusi testirata on osoitus siitä, että konevalmistajat panostavat suuria rahasummia tulevaisuuden teknologioihin. Sitä ei tehdä huvikseen, vaan tosimielessä. Jossain vaiheessa kaikki tuotekehitykseen uhrattu pääoma varmasti halutaan kuitata takaisin. Volvo Days 2022 -tapahtumasta lisää tästä.

Konepörssin väki toivottaa kaikille lukijoilleen Hyvää Kesää 2022.


Piirros: Pauli Maukonen


Lue seuraavaksi