Uutiset

Autot

Sata vanhaa kuorma-autoa Loska-ajossa

Loska-ajot 2014 Pirkanmaalla

Veteraanikuorma-autoseuran Loska-ajoa ajellaan viikonvaihteessa 18.-19.10.2014  Kangalalan Mobiliasta Längelmäen kautta Jämsään. Tapahtumassa on mukana yli sata vanhaa kuorma-autoa, joista vanhin vuoden 1928 Chevrolet Capitol Truck. Loska-ajon alku on vuodessa 1996, kun kangasalalainen Olavi Sallinen halusi kurakelien aikaan järjestettävällä ajotapahtumalla muistuttaa harrastajille, että ” eihän silloinkaan kelin mukaan ajoon lähdöstä päätetty, kun näillä autoilla leipä hankittiin”. Tämän vuoden elokuussa kuolleen Veteraanikuorma-autoseuran kunniajäsenen idea on kantanut, kun toista sataa vanhaa kuormuria keliä uhmaten lähtee tien päälle. Loska-ajo 2014 järjestetään Olavi Sallisen muistoajona.

Keikka alkaa tieliikennemuseo Mobiliasta, jonne autokunnat kokoontuvat lauantaiaamuna kahdeksalta osana Kuorma-autonpäivän ja Tiekonepäivän tapahtumaa. Loska-ajo käynnistyy kello 11.00 autojen lähtiessä matkaan pitkänä kulkueena. Sahalahti – Kuhmalahti ohitetaan puolen päivän aikoihin ja matka jatkuu Eräjärventie – Järvenpääntie – Västiläntie -reittiä Längelmäelle Jyki Oy:n vieraaksi. Keikan reittikartta löytyy täältä.

Jyki Oy:n laajalla piha-alueella on yleisölle avoin veteraaniautonäyttely noin klo 13.30 alkaen kolmen tunnin ajan. Autonäyttelyn aikana Loska-ajon osanottajat tutustuvat seuran kannatusjäsenyrityksen tuotantolaitokseen ja tuotteisiin. Puoli viideltä matka jatkuu kohti Jämsää. Alkumatkasta reitti seurailee Ouninpohjan ja Hämepohjan teitä, joilla ralliautojakin on nähty. Eväjärven risteyksestä siirrytään 9-tien pohjoispuolelle, ja ajetaan Partalan ja Jämsän keskustan kautta Loska-ajo -taphtuman maaliin, Himoksen matkailukeskukseen. Kello 18 alkaen on Himoksella nähtävillä poikkeuksellisen laaja veteraanikuorma-autojen näyttely, joka jatkuu sunnuntaihin puoleen päivään saakka.

Aikataulumuutokset ovat mahdollisia, koska Loska-ajoon osallistuvat eivät ole liikkeellä ihan eilispäivänä käyttöön otetulla kalustolla. Keikalle osallistuvat ajoneuvot löytyvät täältä.

Yleisöllä on veteraaniautonäyttelyihin vapaa pääsy. Parhaiten entisajan tunnelman voi kokea matkan varrella, kun vanhat kuorma-autot matkaavat verkkaisesti kilometrien mittaisena kolonnana halki kauniitten maalaismaisemien. Veteraanikuorma-autoseura toivottaa paikkakuntalaiset tervetulleiksi tutustumaan autokantaan, jolla tätä maata on vuosikymmenten saatossa rakennettu.

Mukana on yli sata menopeliä aina 1930-luvulta alkaen. 60-luku on vahvimmin mukana, ja tuoreimmat museorekisterissä olevat kuormurit ovat 80-luvulta. Silloin teillämme jyristelivät jo liki kaikki nykyiset automerkit – monet tosin vielä pitkänokkaisina versioina.

Lue seuraavaksi