Uutiset

Autot

Pilkington upottaa näytön ajoneuvon lasiin

Pilkington Automotive Finland on kehittänyt uudenlaisen näyttölasin, jossa elektroluminenssiteknologialla varustettu näyttö on upotettu suoraan lasin sisälle. Näyttölasin avulla ajoneuvon kuljettaja näkee tarvitsemansa informaation suoraan esimerkiksi ajoneuvon tuulilasista, eikä hänen tarvitse kääntää katsettaan pois tiestä. Lasi näyttää normaalilta ajoneuvon lasilta näytön ollessa pois päältä. Näyttölasi on täysin suomalaisen kehitystyön tulos, ja sitä ovat olleet työstämässä Pilkingtonin tuotekehitysryhmän lisäksi Beneq Oy sekä ryhmä tutkijoita Tampereen teknillisestä yliopistosta ja VTT:stä.

”Näyttölasi koostuu kahden lasikerroksen väliin PVB-muoviin sijoitetusta elektroluminenssiteknologialla varustetusta lasilevystä. Elektroluminenssiteknologia on ollut käytössä jo 30 vuoden ajan, mutta vasta viime aikoina siitä on kehitetty sovellus, joka mahdollistaa teknologian läpinäkyvyyden – ja sitä kautta myös sen upottaminen lasiin on tullut mahdolliseksi”, kertoo Pilkington Automotiven asiakaspalvelutiimin maajohtaja Juha Artama.

Näyttölasi on ensimmäinen askel kohti uudenlaista näyttöteknologiaa. Se tarjoaa merkittävää lisäarvoa ja on tärkeä turvallisuustekijä etenkin hyötyajoneuvoissa, sillä näyttölasi tuo tiedon juuri sinne missä sitä tarvitaan – ja silloin kun sitä tarvitaan.

”Näyttölasi toimii samoin kuin mikä tahansa muukin näyttö eli se on muokattavissa kaikkiin tarpeisiin. Näyttölasissa voidaan näyttää mitä tahansa informaatiota aina ajoneuvon perustiedoista erilaisiin työssä tarvittaviin lisätietoihin ja hälytyksiin. Haluttu informaatio saadaan näkyviin automaattiohjauksella, nappia painamalla, matkapuhelimella tai vaikkapa kättä heilauttamalla”, kertoo Pilkington Automotiven uusien teknologioiden projektipäällikkö Janne Ilonen.

Luettavissa myös ajoneuvon ulkopuolelta

Pilkingtonin näyttölasi tarjoaa erinomaisen vaihtoehdon tällä hetkellä hyötyajoneuvoissa käytössä oleville näyttöteknologioille. ”Esimerkiksi työkoneissa lisätietoja varten on asennettu erilliset näytöt, jotka vievät kuljettajalta tilaa ja peittävät samalla näkyvyyttä. Lisäksi kuvan näkyvyys vaihtelee katselukulmasta riippuen. Näyttölasissa saadaan käyttöön koko lasin suuri pinta-ala, ja kuva on tarkka katselukulmasta huolimatta”, kertoo Ilonen. ”Ja koska lasi on läpinäkyvää, ovat tiedot luettavissa niin ajoneuvon sisä- kuin ulkopuoleltakin. Myös tekstin suunta voidaan vaihtaa tarpeen mukaan. Näin ollen esimerkiksi työmaalla työskennellessä tiedot saadaan suoraan lasista näkymään myös koneen ohjaamon ulkopuolelle”, Ilonen jatkaa.

Näyttölasi toimii niin 60 asteen pakkasessa kuin 100 asteen kuumuudessakin. Kuva on äärimmäisen tarkka ja helposti luettava. Myös näytön kirkkaus on säädettävissä, joten kuva näkyy hyvin niin pimeällä kuin kirkkaassa auringonpaisteessakin.

Ensimmäiset näyttölasit otetaan koekäyttöön kesän jälkeen erilaisissa maatalous- ja rakennuskoneissa, kuorma-autoissa sekä linja-autoissa. Markkinoille näyttölasit tulevat muutaman vuoden kuluttua.

Lue seuraavaksi