Uutiset

Autot

Land Rover – puhdasta vettä lähes 9 000 ihmiselle

Suomen Punainen Risti ja Land Rover aloittivat keväällä 2015 yhteistyön Tadzhikistanissa tavoitteenaan saada puhdasta vettä ja nykyistä parempaa terveyttä 24 000 ihmiselle. Tadzikistanin Punaisen Puolikuun kanssa toteutetussa hankkeessa rakennetaan vesipisteitä ja opastetaan paikallisia terveysasioissa.

Hankkeen alkaessa vesijohto tuli alle prosenttiin kodeista vuoristoisessa Rashtin laaksossa. Suurin osa ihmisistä sai vetensä suojaamattomista vesilähteistä tai joista ja kanaaleista, ja vain vajaa viidennes julkisista vesipisteistä.

Vesiputkia vuorilta kyliin

Nyt puhdasta vettä on saatu johdettua jo 8800 ihmiselle vuorilta kyliin rakennettujen vesiputkien avulla. Paikalliset asukkaat ja Punaisen Puolikuun vapaaehtoiset ovat tärkeässä roolissa hankkeessa. He ovat muun muassa kaivaneet putket maahan talkoovoimin. Kylät aikovat ylläpitää vesiputkia myös jatkossa yhteisön omin varoin ja yhteistyössä paikallisviranomaisten kanssa.

Naapurikylätkin ovat kiinnostuneet projektista. Niiden asukkaat suunnittelevat liittymistä lähelle rakennettuihin vesiputkiin, jolloin vielä yli 600 ihmistä hyötyisi putkista epäsuorasti.

Tadzhikistanin Punaisen Puolikuun koulutetut vapaaehtoiset jakavat tietoa veden puhtaanapidosta, hygieniasta ja terveydestä tekemällä kotikäyntejä ja pitämällä kouluissa oppitunteja. Vapaaehtoiset auttavat myös muun muassa kylien varainkeruussa ja vesiprojektien ylläpidossa.

Vapaaehtoisten jakama tieto tavoitti viime vuonna yhteensä lähes 6000 ihmistä Rashtin vuoristokylissä. Työtä jatketaan edelleen. Uusia putkia rakennetaan seuraaviin hankekyliin ja vapaaehtoiset jatkavat tiedon jakamista paikallisille.

Autokalustoa ja asiantuntijuutta

Land Rover on toimittanut projektiin soveltuvaa autokalustoa ja tekee myös paikallista yhteistyötä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Suomalainen avustustyöntekijä oli viime vuonna paikan päällä tukemassa hankkeen aloituksessa. Sen lisäksi Suomen Punainen Risti tukee hanketta monin tavoin muun muassa tarjoamalla säännöllistä terveysasiantuntijan tukea.

Vuoteen 2018 mennessä Land Rover ja Punainen Risti tekevät maailmanlaajuista ja aktiivista yhteistyötä. Yhteistyön tavoitteena on parantaa miljoonan ihmisen elämää ja vahvistaa eri yhteisöjä hyödyntämällä organisaatioiden asiantuntemusta, valmiuksia ja tavoittamiskykyä.

22.3 vietettiin Maailman vesipäivää, ja tänä vuonna teemana olivesi ja työ. Vuosittaisen vesipäivän tarkoituksena on kiinnittää laajaa huomiota veteen liittyviin asioihin, oppia uutta ja kannustaa toimimaan ongelmakohtien korjaamiseksi. Suomen Punainen Risti muistuttaa perusasioiden tärkeydestä; puhdas vesi ja kunnollinen hygienia torjuvat tauteja. 

Lue seuraavaksi