Uutiset
Kevytperävaunut liikenteessä – riskikö?
Autoliitto ry järjesti Moottori-lehden työryhmän kanssa testitilaisuuden huhtikuun lopulla Hyvinkään lentokentällä, kuinka väärin lastattu kevytperävaunu käyttäytyy henkilöauton perässä. Tilaisuudessa oli mukana järjestäjän puolelta Autoliitto ry:n viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sekä Autoliiton koulutuspäällikkö Teijo Poutanen, joka kertoi väärin kuormauksen ongelmista tiepalvelun silmin sekä perävaunun oikeasta kuormaamisesta. Viranomaisnäkökulmaa tilaisuudessa käsittelivät Liikkuvan poliisin ylikonstaapelit Tapio Niemensivu ja Glenn Saloranta. Testiyhdistelmä, Skoda Octavia ja yksiakselinen perävaunu oli lastattu painon puolesta laillisesti (600 kg), mutta takapainoisesti. Ammattimaisen stunt-kuljettajan, Mauri Uuskosken ansiosta auto säilyi testissä ehjänä, mutta kaksi perävaunua tuhoutui käyttökelvottomiksi. Jo 50 km/h nopeudessa yhdistelmä lähti loivan väistöliikkeen jälkeen hurjasti heittelehtimään, onneksi lentokentällä oli tilaa. Ammattitaidottoman käsissä olisi autokin romuttunut melko varmasti.
Yleisimmät lastausvirheet
Yksi yleinen lastausvirhe on se, että ei ole riittävästi kokemusta eikä tietoa kuormaamisesta vaan perävaunuun lastataan tavaraa niin paljon kuin sopii, jolloin sallittu kokonaispaino ylittyy ja jouset, akselit tai renkaat rikkoutuvat ajon aikana ja perävaunu riistäytyy hallinnasta.
Toinen virhe on kuormata perävaunu liian etu- tai takapainoiseksi. Takapainoinen kuorma aikaansaa nostetta vetoaisalle, mikä puolestaan keventää auton takapyörien kosketusta tiehen. Tämä voi johtaa jo loivillakin ohjauksilla heijausliikkeeseen ja ajoneuvoyhdistelmä karkaa helposti kuljettajan hallinnasta eli ”kuljettajasta tulee matkustaja”. Joskus vetoaisaan kohdistuva noste johtaa jopa vaunun irtoamiseen vetoautosta. Noste rasittaa myös melkoisesti vetoaisan päätä. Perävaunun etupainoisuus puolestaan keventää vetoauton etupyöriä, mikä heikentää varsinkin etuvetoisen auton ajo-ominaisuuksia huomattavasti.
Muistettava aina kevytperävaunua vedettäessä
· Varmista kuorman tasapaino esimerkiksi kannattelemalla perävaunua aisasta, jotta yhdistelmän ajo-ominaisuudet säilyvät. Aisapaino on aina oltava positiivinen, 4 % kytkentämassasta tai vähintään 25 kg. Yleinen suositus on noin 50–75 kg. Lastaa kuorma mahdollisimman tasaisesti lavan pohjalle, jolloin painopiste tulee mahdollisimman alas. Lisäksi tue kuorma etupäätyyn ja kuormaa lastin terävät osat taaksepäin.
· Kiinnitä kuorma ehjillä räikkäkiristimin varustetuilla kuormaliinoilla tiukasti paikalleen, myös kuomun alla! Jos lastissa tai perävaunussa on teräviä kulmia, käytä kulmasuojia.
· Kuorman takaylitys saa olla maksimissaan 2 metriä ja yli 1 metrin takaylitys on merkittävä punaisella tai punavalkoisella lipulla, pimeän aikana punaisella valolla ja heijastimella. Sivusuunnassa kuorma ei saa ylittää perävaunun leveyttä.
· Kevytperävaunun ja henkilö- tai pakettiautoyhdistelmän suurin sallittu nopeus on 80 km/h.
· Tarkista säännöllisesti perävaunun kunto, vaikka laki ei edellytäkään kevytperävaunun katsastamista. Peräkärryn huolto- ja tarkastustoimenpiteet pitää tehdä säännöllisesti. Huoltoon kuuluu vähintäänkin renkaiden kunnon (usein murtuneet) ja ilmanpaineiden tarkastus, akselin ja laakereiden rasvaus ja kiristys, valojen ja kaapeleiden eheys ja toimivuus ja sidontapisteiden kunto sekä esimerkiksi kippaavissa perävaunuissa lavan kiinnitys.
· Ajon aikana pysähdy säännöllisesti tarkistamaan kuormaliinojen kireys.
Kevytperävaunu on edullinen sekä erittäin kätevä ja käytännöllinen apuväline isompien tavaramäärien kuljettamiseen, kun kiinnittää riittävästi huomiota sen kuormaamiseen ja kuormansidontaan. Oikeinkin kuormattu perävaunu vaikuttaa aina auton ajettavuuteen, joten liikennetilanteiden ennakointi ja rauhallinen ajotapa ovat entistä tärkeämpiä. Pitää muistaa, että perävaunuyhdistelmässä ainoastaan vetoauto jarruttaa (huomioi kasvanut poljinvoima) ja jarrutusmatka on pidempi kuin pelkällä autolla. Myös kiihtyvyys on huonompi, joten risteyksissä pitää odottaa tarpeeksi pitkä väli, kun lähtee liikkeelle. Nopeita ohjausliikkeitä pitää myös koettaa välttää.