Uutiset

Työkoneet

JH-Telasto – puoli vuotta vahvaa kasvua

Maaliskuussa 2009 aloitettu maahantuonti ja markkinointi onkin pyörähtänyt lupaavasti liikkeelle. JH-Telasto on osa konekauppaa harjoittavan Jouko Heinonmäen JH -Konemarkkinointia, joka edustaa myös Snowstar –talvityölaitteita.

”Ensimmäiseksi vuodeksi asetettu myyntitavoite saavutettiin suhteellisen nopeasti. Asiakasrekisterissä on jo parisensataa yritystä”, aloittaa Kuusisto.

Kuusistolla on 20 vuoden kokemus raskaskonealalta eri taloissa. JH –Telaston myyntiä hoitamaan mies tuli Pomelta. Konekeskolla Kuusisto toimi Fiat-Kobelcon maahantuonnissa korjaamon esimiehenä. Jouko Heinonmäkeen mies tutustui jo aiemmin Pomella työskennellessään.

Yhdessä pohdittiin DCF trek -tuotemerkin (LIS) edustusta ja markkinatutkimuksen jälkeen hommaan ryhdyttiinkin.

”Vuosien kokemus erilaisista koneista auttaa tässä telasto-osien myynnissäkin. Sellaista hiljaista tietoa on kertynyt konehommissa. Kun dokumentointi loppuu, niin kokemus usein auttaa. Tunnetuista länsimerkeistä tosin on jo aika kattavasti kuvat ja osaluettelot olemassa, mutta niitten ulkopuolella tulee joskus yllätyksiäkin vastaan. Etenkin eksoottisemmat kiinalaiset koneet ovat vaikeampia, sillä niistä ei ole dokumentteja vielä tietokannassa. Usein kuitenkin asiakkaan suorittaman mittaamisen jälkeen voi havaita, että hyllystä löytyykin sopiva perusketju tai vetopyörä. Eli kaikkiin merkkeihin osia kannattaa kyllä meiltä kysyä”, toteaa Kuusisto.

JH-telaston pääedustus, saksalainen LIS toimittaa esimerkiksi Liebherrille jo ensiasennukseen DCF trek -telastot.

”Suurempiin kaivukoneisiin siis osat löytyvät hyvin kattavasti. Minikaivukoneisiin saatavilla on aika varmuudella ketjut ja kumitelat. Vetopyöriä ja muita osia joutuu sitten enemmän hakemaan. Minikaivukoneissa mitoitukset ovat kuitenkin eri merkeissä aika samoja.”

Oma varastokin jo kattava

”Tällä hetkellä omasta varastostamme löytyy osat yleensä 50 prosentin varmuudella. Ketjuja ja vetopyöriä on varastossa kaikkiin tunnettuihin merkkeihin. Joskus asiakkaan tilaukseen löytyy kaikki meiltä ja joskus joudutaan joitain tilaamaan Saksasta. Sieltä osat kulkevat Suomeen noin kolmessa neljässä päivässä. Nyt tosin kuljetusliikkeitten lama on ajanut niitä vähentämään vajailla kuormilla ajoa, joten se aiheuttaa joskus viivettä”, tietää Kuusisto.

”Telaremontin ajankohta vaihtelee aika paljonkin, mutta yleisesti perusketjut ym. tulevat tiensä päähän 5000 tunnin molemmin puolin. Moni koneenomistaja on ollut kanssani sitä mieltä, että vähintään puolet telaston kestoiästä riippuu kuljettajasta ja hänen toimistaan.”

”Jotkut asiakkaat vaihtavat osia heti niitten rikkouduttua, kun taas toiset ajavat alavaununsa telat aivan loppuun. Sitten vaihdetaan kaikki kerralla lapuista lähtien. Meiltä saa myös asennuspalvelun asiakkaan niin halutessa.”

Kuusisto kertoo, että rullat ja perusketjut ovat hyvin vakiohintaisia. Suurin ero tulee vetopyörissä. Saattaa olla, että jossain konemallissa vain muutamaan sataan on laitettu tietyn tyyppinen ajomoottori, johon vetopyörä maksaa vaikkapa kolminkertaisesti siihen yleiseen ajomoottoriin sopivaan vetopyörään verrattuna. Lapuissa tietenkin kasvava pituus nostaa myös hintaa.

”Joskus asiakkaille on yllätys ,että rullat eivät olekaan samanlaisia kaikissa koneissa. Jopa samalla mallimerkinnällä olevissa koneissa on eroja. Koneen vuosimallin perusteella on mahdotonta todeta osien sopivuus.”

JH-Telastolla on käytössä tietokonepohjainen järjestelmä, josta oikeat osat löytyvät nopeasti. Samassa systeemissä lasketaan tarjous, joka lähtee asiakkaalle sähköpostiin. Tarjousnumeron perusteella tehty kysely löytyy viikkojenkin kuluttua uudelleen tarkisteltavaksi.

www.jhtelasto.fi

www.linser.eu

Lue seuraavaksi