Uutiset

Työkoneet

Doosanin seitsemän veljestä

Doosan Infracore Europe lanseerasi, virtuaalisesti kuinkas muuten, seitsemän ensimmäistä uuden DL-7-sarjan pyöräkuormaajaa. Ne ovat DL280-7 (15,8 t/141 kW), DL320-7 (19,5 t/202 kW), DL380-7 (20,3 t/202 kW), DL420-7 (24 t/257 kW), DL480-7 (26,4 t/257 kW), DL550-7 (33,2 t/283 kW) ja DL580-7 (34,5 t/294 kW). RealMachinerylta kerrotaan, että ensimmäisiä uusia malleja odotellaan Suomeenkin alkukeväästä 2021. Ensi vuonna sarja täydentyy vielä seuraavilla malleilla: DL200-7, DL220-7, DL250-7 ja DL420CVT-7.

Ja tietenkin uusi pyöräkuormaajaperhe on Stage V -vaiheeseen päivitetty. Kolmessa pienimmässä nyt jo tuotannossa olevassa mallissa on Doosanin oma ja muissa Scanian valmistama kuusisylinterinen dieselmoottori. Pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) ei tarvita, vaan hapetuskatalysaattorilla (DOC), SCR-katalysaattorilla (AdBlue) ja hiukkassuodattimella (DPF) päästörajat alitetaan.

Doosan lupaa uusien DL-7-sarjan pyöräkuormaajien polttoaineen kulutuksen laskeneen viitisen prosenttia.

”Doosan toi markkinoille ensimmäiset pyöräkuormaajansa vuonna 1989. Kuluneen 31 vuoden aikana olemme jatkuvasti investoineet säilyttääksemme asemamme globaalina brändinä. Tuona aikana Doosanin insinöörit ovat jatkaneet pyöräkuormaajavalikoimamme innovointia ja kehittämistä”, aloittaa Doosan Infracore Europen toimitusjohtaja Charlie Park.

”Uudet DL-7-mallimme ovat tämän määrätietoisen työn tulosta ja ne on uudistettu alusta asti. Kuuntelimme tarkasti eurooppalaisten asiakkaidemme tarpeita ja tarkastelimme uudelleen nykyisten mallien kaikkia kohtia tarjotaksemme asiakkaiden tarpeet tyydyttävät ratkaisut”, jatkaa Park.

Ylemmässä kuvassa on uusi DL550-7 ja alemmassa vanha DL550-5.

Uusi palkittu muotoilu

Uuden DL-7-perheen ulkomuoto on muuttunut hieman. Silmiinpistävin ero on ehkä värityksessä, vaikka tarkempi tarkastelu osoittaa, että konepeittoon, sivukatteisiin ja myös ohjaamoon on tullut muutosta. Tutut värit eli oranssi ja harmaa ovat edelleen Doosanin paletissa käytössä.

Habituksesta mainittakoon esimerkiksi, että pakoputki on saanut uuden muotoilun futuristisempaan suuntaan, työvaloja on tullut lisää ja ohjaamon oven lasipinta ulottuu aivan alas asti. Doosan kertoo pyrkineensä kolmiulotteiseen vaikutelmaan uusia malleja suunnitellessaan.

Ja lopputulos on varsin onnistunut, sillä muotoilu on palkittu Saksassa vuoden 2020 iF Design Award -palkinnolla sekä Korean PIN UP Design Awards -ykkössijalla.

Doosan DL420-7

Doosanin omat kauhat ovat nekin kokeneet uudelleensyntymän. Niiden kapasiteettia on lisätty ja nyt esitellyssä mallistossa suositellut tilavuudet vaihtelevat koneen kokoluokasta riippuen välillä 2,8–6,4 kuutiometriä.

Kaikkiin koneisiin on valittavana joko 300, 400 tai 500 kilogramman vastapaino. Kaikissa malleissa on Z-aisasto. Ulottuvuudet ym. on säilytetty ennallaan vanhaan DL-5-sarjaan verrattuna. Saatavilla on myös korkeammalle nostavat high lift -versiot.

Koneet varustellaan monipuolisilla hydrauliikkaliitännöillä jo tehtaalla, joten jatkuvaa korkeaa virtausta tarvitsevien työlaitteidenkin käyttö onnistuu. Kuormaimen vivussa on proportionaalisesti hallittava peukalopyörä lisähydrauliikan hallinnalle. Myös monivipuhallinta on saatavana.

Kuljettaja keskiössä

Uusitussa ohjaamossa ikkunapinta-alaa on nyt 14 prosenttia enemmän kuin DL-5-sarjassa. Doosanin mukaan kuolleet kulmat on pyritty minimoimaan. Saatavana on myös sähköisesti säädettävät peruutuspeilit. Doosan mainitsee ne lisävarusteiksi. Usein kuitenkin se, mikä muualla määritellään lisävarusteeksi, otetaan meillä vakioksi.

Valaistusarsenaalissa on vakiona neljä led-valoa eteen sekä taakse ja lisävarusteena saa vielä molempiin suuntiin kaksi lisää. Pitäisi niillä Etelä-Suomen hämärä syksy kesyyntyä. Jalankulkijoiden turvallisuuden lisäämiseksi takaosan led-valoissa on automaattinen välähdystoiminto, joka ilmoittaa, kun pyöräkuormaaja peruuttaa.

Myös paineilmakompressori on saatavana lisävarusteena. Se asennetaan niin, että siihen on helppo päästä käsiksi, kun tulee tarve esimerkiksi puhaltaa pölyt ja roskat ulos ohjaamosta.

Doosankin on ottanut käyttöön avaimettoman käynnistyksen eli Doosan Smart Key -järjestelmän, joka estää omalta osaltaan koneiden luvattomia käyttöönottoja. Järjestelmä pitää sisällään myös ohjaamon oven kaukolukituksen/-avaamisen. Nyt ohjaamon sisältä löytyy myös kaksi usb-pistoketta.

Grammer Actimo XXL -istuin on vakiona. Siinä on täysin säädettävät vaaka- ja pystysuorat jousitusasetukset, pneumaattinen lantiotuki ja myös lämmitys. Kolmipisteturvavyön auki jättäminen hälyttää ikonein uudessa kahdeksan tuuman Doosan Smart Touch -kosketusnäytössä. Näytön valikot on uudelleen laadittu ja heijastamaton pinta auttaa sen lukemista kirkkaassa auringonpaisteessakin.

Paitsi kaikki tarvittavat säätömahdollisuudet, näyttö tarjoaa kameranäkymät sekä integroidun vaa’an (lisävaruste), ilmastoinnin/lämmityksen säädöt sekä radion ja Bluetooth-yhteyksien hallinnan. Kyseessä on siis monitoiminäyttö.

Istuimeen integroitu, sähköisesti esiohjattu joystick on sekin uusi. Sen herkkyyttä ja reagointia voidaan säätää näytön kautta omia tottumuksia vastaavaksi. Kuormaajan ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa asentoon palautus, kick-down ja sylinterien päätyvaimennukset.

Kaiken kaikkiaan Doosan kehaisee uuden ohjaamon olevan edellistä tilavampi, jalkatilaa on enemmän, säilytystiloja on lisätty, kylmälaatikko on sijoitettu kätevämpään paikkaan ja ilmankiertoa on tehostettu sekä optimoitu.

Mukavaa ajoa

Doosan tarjoaa myös kirjainyhdistelmää LIS (Load Isolation System) eli nostohydrauliikassa on paineakut ottamaan vastaan iskuja. Tämä on yhtä kuin aisojen jousitus, jolloin siirtoajo on pomppimatonta. Powershift-vaihteistossa on viisi pykälää ja akselit ovat niin sanottua heavy duty -mallia (HDL).

Erittäin raskaita töitä ja esimerkiksi pitkiä kantomatkoja varten isompiin malleihin saa molemmille akseleille myös jäähdytyksen. Doosanin mukaan koko voimansiirtolinjaa on optimoitu ja nyt huippunopeus uusissa pyöräkuormaajissa on 40 kilometriä tunnissa. Automaattinen tasauspyörästön lukko auttaa etenemistä vaikeissa olosuhteissa.

Doosan DL320-7

DL-7-pyöräkuormaajissa on myös työskentelyä seuraava ja analysoiva järjestelmä DSGS (Doosan Smart Guidance System). Se tutkii kuljettajan tapaa tehdä työtä ja auttaa sekä neuvoo saavuttamaan mahdollisimman taloudellisen ajotavan. Kun näytössä palaa oranssi valo, se tarkoittaa 0–50 prosentin taloudellisuutta eli parantamisen varaa on. Vielä 50–70 prosentin keltaisellakin alueella muutoksia säätöihin ja ajotapaan kannattaisi tehdä. Synninpäästön saa vihreällä värillä, jolloin liikutaan jo 70–100 prosentin suorituksessa.

DL-7-pyöräkuormaajiin asennetaan tehtaalla uusin Doosan Connect TMS2.0 -etäseurantajärjestelmä vakioksi.

Kaikkiin uusin DL-7-sarjan pyöräkuormaajiin luvataan kolmen vuoden tai 5 000 tunnin täystakuu.

Lue seuraavaksi