Uutiset

Työkoneet

Vanha tiehöylä taloon perinteitä kunnioittaen – Maanrakennus Alamäki Oy

Torniolainen Maanrakennus Alamäki Oy täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yritys hankki vuodelta 1964 olevan, entisöidyn Lokomo AH 145 -tiehöylän, jollaisella yrityksen perustaja Pentti Alamäki käynnisteli yritystoimintaansa tuolloin 60-luvulla. Kyse ei kuitenkaan ole samasta höyläyksilöstä. Sitäkin maailmalta etsittiin, lopulta tuloksetta.

Idea tiehöylän hankinnasta lähti vanhasta, vuonna 1964 otetusta valokuvasta, jossa Pentti Alamäki on kahden lapsensa, Ahdin ja Pirjon, kanssa juuri Lokomo AH 145:n lokasuojalla seisten. Ahti ja Pirjo sekä veljensä Ari edustavat perheyrityksen toista sukupolvea. Ahti toimii tänä päivänä toimitusjohtajana. Yrityksen arjessa on mukana jo kolmaskin sukupolvi, Jussi, Mika ja Henri.

Tämä kolmas sukupolvi päättikin tuon vanhan valokuvan innoittamana hankkia kuvassa esiintyvän mallisen ja ikäisen höylän merkkivuoden kunniaksi. Hankintaprojekti toteutettiin yllätyksenä toiselle sukupolvelle.

Maanrakennus Alamäki Oy hankki 60-vuotisen toimintansa kunniaksi entisöidyn Lokomo AH 145 -tiehöylän. Sopiva vanha tiekarhu löytyi Konevaroselta, joka myös entisöi sen yhteistyökumppaneineen. Kuva Jannika Varonen.

Höylähommilla alkuun

Pentti Alamäki aloitteli koneurakoinnin vuonna 1962 entiseltä työantajaltaan ostamallaan tiehöylällä. Alkuajat toiminta oli pitkään varsin tiehöyläpitoista. Parhaimmillaan höyliä oli talossa kymmenkunta, joita Lapin teitten rakentaminen paljon työllisti. Ahti Alamäki muistelee viettäneensä paljon aikaa jo alle kouluikäisenä isänsä kanssa tiehöylän hytissä. Tuolloin hän ei vielä puikkoihin päässyt, mutta sellainenkin toteutui myöhemmin. Ahti toteaa viettäneensä suuren osan elämästään juuri höylän ohjaamossa. Siksi kyseisen konetyypin historiamallin hankinta sopi hyvin tähän juhlavuoteen, mikä Ahdillekin tuli täytenä yllätyksenä.

80-luvulla yrityksen toiminta laajentui maansiirrosta teollisuuspalveluihin, maarakennusurakointiin sekä erilaisiin konepalveluihin. Yritys on ollut paljon mukana tierakennusprojekteissa koko Suomen alueella ja pitkään Kostamuksessa erilaisissa konetöissä tuolloisen Neuvostoliiton aikana 70- ja 80-luvulla. Myös Ruotsin puolella on tehty paljon tierakentamisesta. Teollisuuspalvelut käsittävät muun muassa Tornion Outokummun terästehtaan konetöitä, joita edelleen tehdään.
Yritys työllistää nykyisin noin 80 henkeä, jotka toimivat pääosin infrarakentamisessa ja teollisuuspuolella tarjoten erilaisia konepalveluja. Konekantaa on reilut 50 yksikköä; kaivu- ja materiaalinkäsittelykoneita, pyöräkuormaajia, kuorma- ja kiviautoja, lavetteja, trukkeja, jyriä ja paljon lisälaitteita edellä mainittuihin koneisiin. Yritys tarjoaa nykyisin myös lavettikuljetuksia erittäin raskaille kuljetuksille. Viime syksynä kalusto täydentyi jopa 120 tonnin kuorman kantavalla Faymonville-lavettiperävaunulla.

Pentti Alamäki menehtyi äkillisesti vuonna 1992, jonka jälkeen perheen toinen sukupolvi on vastannut yrityksen johtamisesta. Parhaillaan vastuuta ollaan siirtämässä jo kolmannelle sukupolvelle.

Entisöity tiehöylä luovutettiin asiakkaalle tammikuussa. Samassa yhteydessä otettiin vuoden -64 valokuvaa myötäilevä otos. Pentin paikalla keskellä on nyt Ari, vasemmalla Ahti ja oikealla Pirjo. Kuva Jannika Varonen.

Mutta mistä höylä

Entisöintiprojektiin osallistuneet saivat nimensä ohjaamon kylkeen.

Vanhan höylän hankintaa hankaloitti jo se, että se piti tehdä vanhemmilta salassa.
”Yllätysmomentti piti säilyä loppumetreille asti”, sanoo Jussi Alamäki. Sopivaa konetta haettiin jo jonkin aikaa ympäri Pohjolan, kunnes sellainen yllättäen löytyikin aivan naapurista, Konevaroselta Keminmaalta. Ilpo Varonen oli ostanut koneen Etelä-Suomesta ilman sen suurempia suunnitelmia koneen kohtalosta. Jonkinlaista entisöintiä hän sille joka tapauksessa suunnitteli, kunnes koneelle ilmaantuikin todellinen tarve. Niinpä kaupat solmittiin ja Konevaronen valtuutettiin tekemään entisöintityö yhteistyökumppaneineen.

Entisöinnissä kone sai pintaansa uuden maalipinnan, kaikki ohjaamon lasit uusittiin, muutoinkin ohjaamon sisäilmettä kohennettiin alkuperäiseen suuntaan ja alle asennettiin uudet renkaat. Moottorille ei tehty mitään, vaan se oli täysin toimintakuntoinen sellaisenaan. Terän säätöjen mekaaniset toiminnot vaihdettiin hydraulisiin ajan hengen mukaisesti.

”3D-laitteita ei tähän kuitenkaan asennettu. Kone tullaan sijoittamaan toimipisteemme sisäänkäynnin yhteyteen kaikkien nähtäväksi. Ehkä tulemme käyttämään sitä jossain messuilla tai vanhojen koneiden tapahtumissa näytösmielessä. Varsinaisia höylähommia sillä ei tulla enää tekemään. Karhu saa nyt viettää ansaittuja eläkepäiviään”, toteaa Jussi Alamäki lopuksi.

Jussi Alamäki (vas.) toteutti höylän hankintaprojektin serkkujensa kanssa salassa isältään Ahdilta (oik.) ja hänen sisariltaan.
Tiehöylän ohjaamosta oli hyvät näkyvyydet ulos jo 60-luvulla.
Ilpo Varonen (vas.) luovuttamassa höylää Alamäen sisaruksille. Kuva Jannika Varonen.


Lue seuraavaksi