Uutiset

Kuljetuskalusto

Norjan tielaitos testaa vihreää talvitienhoitoa Dovrefjellissa

Täyssähköinen aura-auto

Auraaminen sähköautolla on täysin mahdollista – myös rankoissa tunturiolosuhteissa. Sen osoittavat ensimmäiset testit sähkökäyttöisellä aura-autolla.

Statens Vegvesen eli Norjan tielaitos testaa sähkökäyttöistä aura-autoa E6-tiellä Dovrefjellissä. Viikon jälkeen, johon sattui voimakas lumisade, yhteenvetona on, että hyviä teknisiä ratkaisuja ympäristöystävälliseen talvitienhoitoon on olemassa.

Raskaita työtehtäviä

”Jotta saavuttaisimme ilmastotavoitteet, täytyy päästöjä leikata myös vaativimmissa ja raskaimmissa työtehtävissä. Siksi halusimme testata sähkökäyttöistä aura-autoa E6-tiellä Dovrefjellissa”, sanoo divisioonajohtaja Bjørn Laksforsmo Norjan tielaitokselta.

Stian Brenden Maskinservice AS hoitaa aurauksen osana normaalia hoitourakkaa valtion teillä Gudbrandsdalenissa ja tunturialueella.

Hyvä kapasiteetti

Viikon jälkeen kokemukset ovat hyviä, ja energian kulutus on ollut odotuksia alhaisempaa. Yhdeksän tunnin työvuoron aikana, jolloin aurattiin kevyttä ja raskaampaa lunta tuulessa ja viiden asteen pakkasessa, akun varaus laski 90 prosentista 28 prosenttiin, mikä tarkoitti 182 kiwattitunnin kulutusta sadalle kilometrille.

”Ensimmäisten päivien perusteella voidaan perustellusti olettaa, että kymmenen tunnin aurausvuoro on mahdollinen yhdellä latauksella”, Laksforsmo arvioi.

Testausprojekti

Latausajasta, energiankulutuksesta ja toimintamatkasta vaativissa olosuhteissa raskailla kuormilla saadun tiedon lisäksi testaus antaa kokemuksia energiankäytöstä erilaisissa olosuhteissa, käyttöjärjestelyistä, latauslogistiikasta ja valmiudesta.

Autoa käytetään pääasiassa auraamiseen E6-tiellä Dovrefjellissa, mutta tielaitos tulee tekemään sillä testejä myös Dombåsin ja Bjorlin välillä E136-tiellä, sekä Bjorlin lentokentällä. Testijakso on kuukauden mittainen, mutta sitä on mahdollista jatkaa.

Projektista ja aura-autosta

Dovrefjellissa testattava auto on maailman ensimmäinen 1 000 kWh:n akuilla varustettu sähkökuorma-auto. Sen on rakentanut useita sähkökuorma-autoja valmistanut sveitsiläinen Desingwerk Tecnologies AG Volvo FH:n alustalle. Auto on norjalaisella erittelyllä, kuten Nordic-ohjaamoeristyksellä ja yhdeksän tonnin etuakselilla. Auton toimintamatka 50 tonnin kokonaispainolla on 600 kilometriä. Omapaino on 21,6 tonnia.

Tielaitos selvittää Dovrefjellin testeillä, kuinka pitkä toimintamatka autolla voi auratessa olla.

Auton maahantuoja on CHSnor AS, ja sen omistaa Litra AS. Norjan tielaitos vuokraa auton, ja CHSnor avustaa hankkeessa asiantuntemuksella.

Useampia sähköautokokeiluita

Norjan tielaitoksella on useampia pilottiprojekteja koskien sähkökäyttöisellä kalustolla auraamista. Ensimmäinen oli vuonna 2021, jolloin Trondheimissa testattiin kevyenliikenteen väylien auraamista sähkökäyttöisellä pyöräkuormaajalla. Silloin todettiin, että akkukapasiteetti oli riittämätön.

Tielaitoksella on vaatimus päästöttömästä auraamisesta kahdella kevyen liikenteen väylällä Møren ja Romsdalin läänissä. Ålesundissa se toimii hyvin. Kevyen liikenteen auraaminen ei ole kovin raskasta, eikä turvallisuus kärsi liiaksi, jos kone on tovin pois käytöstä.

Sandefjordin alueella on sähköinen aura-auto käytössä myös tavanomaisessa talvitienhoidossa. Urakoitsija saa korvauksen edistyksellisestä ilmastoratkaisusta. Sandefjordin aura-autossa on noin kolmasosa akkukapasiteetista Dovrefjellin autoon verrattuna. Tähänastisten kokemusten mukaan auraaminen sujuu hyvin, mutta latausajat ovat pitkiä.Lue seuraavaksi