Uutiset

Työkoneet

Uudet ARE-purkurobotit Suomen markkinoille Sailmetilta

Sailmet Oy:n toiminta on vahvassa kasvussa. Yritys muutti vuoden alussa uusiin, tilavampiin toimitiloihin Kirkkonummen Masalaan. Sailmet on aloittanut myös uuden ARE-purkurobottiperheen maahantuonnin ja myynnin. Helmikuun lopussa yritys järjesti ARE-purkurobotin esittelyn Masalan tiloissaan. Esittelyn hoiti Miska Ullvén, joka hänkin on uusi yrityksessä. Sailmetilla oli siis paljon uutta kerrottavaa.

Aikaisemmin Nummelassa toiminut Sailmet on siirtänyt koko toimintansa Kirkkonummen Masalaan teollisuusalueelle, joka on aivan kehä kolmosen varrella, sen länsipäässä. Entiset tilat kävivät Sailmetin Sampo Sailon mukaan auttamattomasti pieneksi yrityksen harjoittamaan monimerkkikorjaamotoimintaan, jossa painopiste on poralaitteiden huolloissa ja korjauksissa.

Lämmintä korjaamotilaa on nyt 1 600 neliömetriä ja hallin sisäkorkeus on 11 metriä, joten sisälle mahtuu vähän isompiakin pora- ja paalutuslaitteita. Ovikorkeuttakin on kuusi metriä. 10 tonnin siltanosturi on verraton apu niin isojen kuin pienienkin koneiden huolloissa. Isosta hallitilasta ja nosturista on hyötyä päällirakenneasennuksissa, joita Sailmet myös tekee. Yritys työllistää tällä hetkellä viitisentoista henkeä.

Sailmet Oy on aloittanut uuden ARE-purkurobotin maahantuonnin ja jälleenmyynnin. Tässä malliston pienin ARE 1.0 -purkurobotti Epirocin iskuvasaralla varustettuna. ARE-purkurobottien etuna on mahdollisuus ajaa kone akkukäytöllä kohteeseen ilman kahlitsevaa syöttökaapelia.

Konemyyntiä

Sailmet aloitti vuonna 2021 norjalaisen Qmatecin poralaitteiden edustuksen Suomessa. Sailo laskee Sailmetin toimittaneen tähän mennessä noin 15 kappaletta Qmatec-porapaalutus- ja -kaivonporauskonetta Suomeen. Qmatecin tarjonta kattaa laitteet painohaarukkaan 8–60 tonnia.

Nyt myyntijohtajana aloittanut Miska Ullvén tulee hoitamaan Qmatecin laitteiden myyntiä Suomen asiakkaille sekä nyt esitellyn uuden purkurobottiperheen myyntiä suomalaisille, ruotsalaisille ja norjalaisille käyttäjille.

Myynnin ohella Ullvén hoitaa myös markkinointia sekä tapahtumajärjestelyjä. Todennäköisesti Sailmet nähdään tulevan syksyn Stadin Mörinöiden yhtenä näytteilleasettajana. Konemyynnin tueksi Sailmetiin on palkattu myös varaosamyyjä. Chia Oinonen tulee hoitamaan tätä virkaa jatkossa. ARE-purkurobottien huoltoon on Sailmetilla jo koulutettu oma mies.

Miska Ullvén on aloittanut Sailmet Oy:n myyntijohtajana. Hänen vastuullaan tulee olemaan Qmatec-tuotteiden sekä nyt esiteltyjen ARE-purkurobottien myynti.

Uusi purkurobottiperhe Puolasta, ARE

Advanced Robotic Engineering SP.Z.O.O. (ARE) on puolalainen startup-yritys. Yleensä startupit ovat IT-alan toimijoita, joten ARE poikkeaa totutusta linjasta ollen täysverinen metallipaja, joka valmistaa tuotteet pitkälti itse. Metallitöiden ohella toki kaikki piirilevyt ja ohjelmistotkin tuotetaan itse, ja esimerkiksi purkurobotin kauko-ohjain on ARE:n omaa suunnittelua ja 3D-tulostustuotantoa. Koneissa on paljon muitakin 3D-tulostettuja osia, esimerkiksi komposiittivahvistettuja muoviosia.

Kauko-ohjain on ARE:n omaa suunnittelua ja tuotantoa. Ohjaimen runko on 3D-tulostettu kappale. Tiedonsiirto tapahtuu häiriöille vähemmän alttiilla Bluetooth-yhteydellä. Hallintalaitteiden sijoittelulla on pyritty helppoon käyttöön.

Vajaan kymmenen vuoden ikäinen yritys työllistää nykyisin jo kolmisenkymmentä henkeä ja toimenkuvana on purkupuolen kone- ja laitevalmistus. Yrityksen perustaja on kertonut tehneensä purkurobottihommia 15 vuotta ja näin ala laitteineen tuli tutuksi. Siinä piikkauksen ja purkumassan seassa pyöriessään hänelle syttyi se kuuluisa lamppu ja ARE-purkurobotti oli syntynyt. Tosin kehitystyö vei viisi vuotta, kunnes tuote oli valmis esiteltäväksi.

Työlaitekiinnike on Brokk-yhteensopiva.

Akkukäytöllä työkohteeseen

Valmistaja sanoo ARE-purkurobotin olevan lajissaan ainut laite, jonka siirtoajo on mahdollista tehdä akkukäytöllä. 48 voltin sähköjärjestelmä akkuineen lupaa tehollista ajoaikaa noin 30 minuuttia ja ajonopeutta kolme kilometriä tunnissa.

Akkuajon ideana on koneen helpompi ja turvallisempi liikuttelu kohteessa, kun ei tarvitse pelätä ajavansa oman syöttökaapelin yli aiheuttaen näin sähkökatkon. Purkutyöt sen sijaan hoituvat aina verkkovirralla (400 V) ja ajoakkukin latautuu siinä samalla. Ajoakku on mahdollista ladata myös valovirralla (230 V). Toki siirtoajo onnistuu verkkovirtaankin kytkettynä. Akkuajo-ominaisuus on lisävaruste.
ARE-purkuroboteissa ei ole polttomoottoria. Hydrauliikkaa koneista tietenkin löytyy ja sitä ruokkivat sähkömoottorit.

Kolme mallia

ARE-purkurobottiperheessä on kolme mallia; ARE 1.0, 2.0 ja 3.0. Mallimerkinnät kertovat koneen painon tonneina. Yhteistä kaikille malleille on paksusta teräslevystä valmistetut suojapellit, jotka kestävät pieniä kolhujakin. Tukijalat on laskettavissa yksitellen alas petauksen helpottamiseksi. Tukijalkojen päissä on paksut kumitassut. Teloissa on niin sanottu pikalöysäys, joka toimii yhdestä napista painamalla. Näin kumitelojen vaihto tai irronneen telan kiinnitys käy näppärästi. Telan kiristys tapahtuu hydraulisesti.

”ARE-purkurobotin kanssa soveltuvat käytettäväksi muun muassa iskuvasarat, pulveroijat, kauhat ja jyrsimet. Työlaitesovite on Brokk-yhteensopiva”, luettelee Ullvén.
Kauko-ohjain hallintalaitteineen ja niiden sijoitteluineen on ARE:n tuotekehitystä. Kauko-ohjaimen langaton tiedonsiirto tapahtuu Bluetooth-yhteydellä. Se on kuulemma monia muita paljon käytettyjä menetelmiä vähemmän altis häiriöille, vaikkakin toimintaetäisyydessä hieman hävitään.

Koneissa on myös WLAN, jotta päästään hyödyntämään IoT-toimintoa (Internet of Things) koneen etävalvonnassa. Mainitsemisen arvoinen on myös purkuroboteissa oleva mahdollisuus kääntää virransyöttökaapelin vaiheet koneen puolella irrottamatta edes kaapelia koneesta.

Tilausta sisään

Helmikuisessa esittelyssä nähtiin malliston pienin purkurobotti eli ARE 1.0. Nyt saatavilla olevien kolmen mallin lisäksi valmistaja sanoo työn alla olevan niin pienempiä kuin suurempiakin malleja. Mainitut kolme mallia ovat valmiina tuotantoon ja toimitusaikaa tiedusteltaessa Ullvén sanoo sen olevan neljä kuukautta tilauksesta. Nähdyn ja oheisella videollakin esiintyvän pienimmän mallin hinta kaikilla herkuilla jää karvan verran alle 100 000 euroa (alv 0%).


Sailmetin uusissa toimitiloissa on reilusti tilaa isojenkin koneiden huoltamiseen sisätiloissa. Uusi toimipiste sijaitsee aivan kehä kolmosen varrella Kirkkonummen Masalassa, kehätien länsipäässä.
Qmatecin uusi EPP110-Power Pack. Kyseessä on voimayksikkö, jota ”ruokitaan” verkkovirralla (400 V). Laitteessa on kaksi hydrauliikkapumppua, joilla voidaan käyttää hydraulisia työkoneita, kuten poravaunuja tai ankkurointikoneita. Näin voidaan ohittaa koneen polttomoottori ja toimia työmaalla täysin päästöttömästi. Myös sähkökoneet voidaan kytkeä tähän voimayksikköön.
Laitteessa on vakiona 25 metrin sähköjohdot ja 20 metrin hydrauliikkaletkut koneiden syöttöä varten. Mitat ovat 2 400×1 390×1 480 (PxLxK) ja paino 3 000 kg.
Miska Ullvén hoitaa myös Qmatecin poralaitteiden myyntiä.


Lue seuraavaksi