Uutiset

Työkoneet

Sailmet Oy myy ja huoltaa Qmatec-poralaitteet

Tämänhetkinen energiatilanne pitää maalämpöurakoitsijat kiireisinä. Kaivonporausalallakin eletään vilkasta aikaa. Se pitää myös porauslaitteita huoltavan ja korjaavan Sailmet Oy:n hyvin työllistettynä. Porauslaitteiden huoltoon erikoistunut yritys on myös myynyt Qmatecin porausteknologiaa vuodesta 2020 alkaen.

Nummelassa toimivaa Sailmet Oy:tä luotsaava Sampo Sailo on tehnyt metallitöitä ja erilaisia korjaushommia jo toistakymmentä vuotta. Vuonna 2016 hän pestautui tuttavansa yritykseen kaivonporauslaitteita huoltamaan ja korjaamaan. Ja jo muutaman vuoden kuluttua Sailo perusti oman huoltoyrityksen keskittyen juuri kaivonporauslaitteisiin.

Tänä päivänä yritys työllistää 11 henkeä mukaan lukien Sailon yhtiökumppanin Paavo Lavikaisen, joka liittyi yritykseen muutama vuosi sitten. Paavo on maatalon poika, joten koneet ovat tuttuja. Hänellä on pitkä kokemus konesuunnittelusta, jota voidaan nyt hyödyntää laitekaupankäynnissä räätälöintien yhteydessä.

Nummelalainen Sailmet Oy huoltaa ja korjaa maalämpö- ja kaivonporausalan laitteita. Muutama vuosi sitten yritys aloitti norjalaisen Qmatec Drilling AS:n valmistamien porauslaitteiden myynnin Suomessa. Yhtä lailla pakettiin kuuluu Qmatecin laitteiden huolto, korjaus ja varaosat.

Porauslaitteiden korjaustoiminnassa syntynyt laitetuntemus poikikin muutama vuosi sitten maahantuonti- ja jälleenmyyntisopimuksen, kun norjalaisen, poralaitteita valmistavan, Qmatec Drilling AS:n toimitusjohtaja soitti Sampolle ja ehdotti Sailmetille merkin laitemyyntiä Suomessa. Sailon mukaan norjalaiset olivat nähneet Instagramissa kuvia Sailmetin tekemistä poralaiteremonteista.

”Vaikeahan tuollaisesta tarjouksesta oli kieltäytyä, joten jo pian yhteydenotosta meistä tuli Qmatecin tuotteiden valtuutettu maahantuoja ja jälleenmyyjä. Ja tietysti pakettiin kuuluu myös Qmatecin laitteiden huolto”, sanoo Sailo.

Sampo Sailo (vas.) ja Paavo Lavikainen takanaan yksi yrityksen viidestä huoltoautosta. Huoltoautot on varusteltu perusteellisesti kentällä tapahtuvia töitä varten.

Poralaitteet keskiössä

Huoltoautoissa työkalut ja varaosat ovat siististi omilla paikoillaan. Se nopeuttaa ja tehostaa työntekoa.

Sailo määrittelee Sailmetin toiminnan pitävän sisällään kaivonporauslaitteiden, paalutus- ja stabilointikoneiden sekä ankkurointilaitteiden huollot ja korjaukset. Louhintapuolen poralaitteet eivät, ainakaan vielä, kuulu yrityksen repertuaariin. Huoltoasioissa yritys on merkkiriippumaton. Nummelan toimipisteen hyllyssä on moniin eri poralaitemerkkeihin runsaasti varaosia, kuten esimerkiksi liukupaloja, tappeja, ketjuja sekä hydrauliikan ja pyörittäjän osia.

”Toki korjaamme muitakin työkoneita mahdollisuuksien mukaan. Äskettäin meistä tuli Hydreman valtuutettu huoltokorjaaja Suomessa. Merkki tekee uutta nousua maansiirtokoneissa, ja kasvun edellytyksenä on toimiva huolto-organisaatio. Meillä oli ennestään yksi tanskalainen kaveri huoltomiehenä ja hänen läsnäolonsa myötä yhteistyö tanskalaisen Hydreman kanssa on helppoa”, jatkaa Sailo.

Huoltoasioissa toimialueena on koko Suomi. Yrityksellä on siis toimipiste Nummelassa ja muutama sopimushuoltokumppani, Oulussa ja Pirkkalassa, sekä muutamia korjaamopuolen alihankkijoita. Lisäksi käytössä on viisi hyvinvarusteltua huoltoautoa. Ne liikkuvat pääosin Etelä-Suomen alueella.

Qmatecin toimintaperiaatteena on valmistaa poralaitteen tai -vaunun teräsosat pitkälti itse hyödyntäen kokoonpanossa laadukkaita komponentteja hydrauliikassa ja elektroniikassa. Tuotanto-ohjelmassa on viitisentoista erikokoista peruskonetta. Räätälöinti kuuluu vahvasti yrityksen ideologiaan. Moduulirakenne tukee tätä ajattelua.

Qmatec Drilling AS

Qmatecin poralaitevalmistus on jatkumoa jo 1960-luvulla alkaneeseen toimintaan. Etelä-Norjassa sijaitseva yritys työllistää noin sata henkeä. Toiminnan ytimenä on porakaluston valmistus. Niitä ovat poraus- ja paalutuslaitteistot sekä erikoissovellukset alalle.

Sailo sanoo Qmatecin valmistavan koneiden teräsrakenteet pitkälti itse. Toki laitteissa käytetään tunnettuja ja hyväksi koettuja komponentteja niin sähköistyksessä kuin hydrauliikassa. Bosch Rexroth on hydrauliikassa paljon käytetty valmistaja. Uusissa Qmatecin laitteissa on kaikissa Bosch IoT -järjestelmä, joka mahdollistaa poralaitteen diagnosoinnin etänä. Se helpottaa paljon juuri huolto- ja korjausasioissa, kun kohteesta saadaan ennakkotietoa ennen työmaalle lähtöä. Joskus laitteesta saatu tieto etänä mahdollistaa vian hoitamisen etänä.

Qmatecin valmistusohjelmassa on tällä hetkellä noin 15 erilaista peruskonetta poraustöihin. Perusrakenne on kaikissa pitkälti sama. Moduulirakenteen myötä laitteet ovat helposti räätälöitävissä. Nykysuuntauksen mukaisesti kaikki poravaunumallit voidaan varustaa sähkökäytöllä, eli kone toimii ”narun nokassa”. Sailmet on toimittanut Suomeen jo neljä poravaunua. Niissä kaikissa on tuo edellä mainittu sähkökäyttö- eli Powerpac-optio. Lavikainen korostaa, että sähkökäytössä polttomoottori korvataan sähkömoottorilla, joka pyörittää hydrauliikkapumppua. Siitä eteenpäin kone toimii samalla periaatteella ja samoin komponentein kuin polttomoottorikäyttöinen.

Sailon mukaan äskettäin Konepörssissäkin esitelty SRV:n jättiläismäinen porapaalutuslaite kuuluu heidän huoltonsa piiriin. Samanlaisia laitteita on kuulemma toimitettu Pohjoismaihin jo kolmattakymmentä.

Myynti lähtenyt jo liikkeelle

Muutaman Suomeen jo toimitetun koneen lisäksi keväällä on tulossa maahan lisää jo myytyjä Qmatecin poralaitteita. Myyntiasioissa vastuu on Sampo Sailolla Paavo Lavikaisen toimiessa myynnin teknisenä tukena. Sailmet ei ole vielä näkynyt suuresti konealan tapahtumissa, mutta Sailon mukaan jatkossa on tarkoitus olla enemmän esillä myyntiasioissa. Tietenkin huoltopalveluiden esiintuominen on yhtä tärkeää. Kuluvana vuonna yritys järjesti jo yhdet demopäivät toimipisteessään, ja kävijöitä oli kuulemma paljon. Sailon suunnitelmissa on järjestää seuraavat demopäivät keväällä, jolloin valmistaudutaan kesän urakoihin.Lue seuraavaksi