Uutiset

Työkoneet

Torninosturi pystyyn helikopterin avulla

Ranskan suurimman jäätikön ”Mer de Glacen” tuntumaan rakennetaan parhaillaan koulutus- ja näyttelykeskusta (International Glacier and Climate Interpretation Centre), jonka tehtävä valmistuttuaan on nostaa opiskelijoiden ja myös alueella vierailevien turistien tietoisuutta ilmastonmuutoksen aikaansaamasta maapallon lämpenemisestä ja sen vaikutuksesta korkealla sijaitseviin jäätiköihin. Keskukseen rakenentaan myös uusi rinnehissiyhteys. Chamonixen laaksossa sijaitseva jäätikkö ”Mer de Glace” on seitsemän kilometriä pitkä ja 200 metriä paksu.

Rakentaminen vaikeakulkuiseen maastoon, yli 1 900 metrin korkeuteen ei ole mikään helppo nakki. Rakennustyömaiden ensimmäisiä toimenpiteitä on yleensä torninosturin pystyttäminen ja niin oli myös täällä, Alppien korkeimman vuorenhuipun Mont Blancin (4 810 m) juuressa.

Nosturiksi valikoitui Liebherr 150 EC-B 8 Litronic, jossa on 45 metriä pitkä jibi ja koukkukorkeus on 42 metriä. Kun nosturin pohjapeti oli valettu, alkoi pystytys. Liebherrin yhteistyökumppanin FT Montagen asentajat ja Heliswiss International -helikopteriyhtiön henkilökunta suorittivat operaation.

Liebherrin torninosturi pystytettiin huikeisiin maisemiin.

Vinci Construction Ranska toimii projektissa urakoitsijana ja projektin johtaja Guillame Riband kommentoi:

”Nosturin kasaaminen tänne korkealle vuoristoon oli valtava ponnitus koko tiimiltä, eikä se olisi onnistunut ilman vahvaa eri toimijoiden keskinäistä luottamusta. Osoituksena onnistumisesta on ranskalaisen ”Assembly of the Year” -tunnustuksen saaminen. Sen myöntää vuosittain torninosturiammattilaisista koostuva raati.”

Ensimmäinen haaste oli oikeankokoisen torninosturimallin valitseminen. Rakentaminen olisi alunperin vaatinut 250 tonnimetrin nosturin, mutta sen osat todettiin liian raskaiksi helikopterille, jonka maksimi kantokyky on 3 800 kilogrammaa. Sekin vaihtelee hieman lämpötilan ja korkeuden merenpinnasta mukaan. Raskaiden osien kuljetus ja asennus vaatikin äärimmäistä huolellisuutta.

Lopuksi päädyttiin siis nosturimalliin 150 EC-B 8, jonka raskaimman osan eli jibin paino on 3 600 kilogrammaa. Sen tiedettiin olevan turvallisen massan liikuttaa helikopterilla kaikissa olosuhteissa. Kyseisen nosturin kokoaminen ja purkaminen katsottiin kätevästi suoritettavaksi helikopterilla vuoristo-oloissa. Torninosturi koostuu monesta eri osasta, jotka ovat nopeasti liitettävissä toisiinsa. Arkkitehdit ottivat jo rakennusta suunnitellessaan huomioon torninosturin maksimi nostokyvyn, joka on kahdeksan tonnia. Paikalle tuotavat betonielementit tehdään mahdollisimman kevyiksi.

Nosturin kasaus kesti vain kahdeksan tuntia. Helikopterina oli raskaaseen nostotyöhön tarkoitettu Kamov KA 32 A11 BC. Rekat kuljettivat nosturin osat 3,5 kilometrin päähän rakennettavasta tutkimusasemasta ja helikopterilla tehtiin 30 edestakaista lentoa kaikkien torninosturin palikoiden rahtaamiseksi työmaalle. Siirtoyhteys suunniteltiin mahdollisimman lyhyeksi, jotta helikopterin tankkauskerrat saatiin minimoitua. Koko asennusaika pyrittiin optimoimaan ja sitä kautta operaatio saatiin kustannustehokkaaksi.

”Tarkka ennakkosuunnittelu oli avain onnistuneeseen operaatioon”, toteaa Riband.

Nyt tehty asennus oli helikopteriyhtiölle toinen samantyyppisissä oloissa tehty operaatio. Vuonna 2015 yhtiön kalustolla kuljetettiin torninosturin 150 EC-B 6 osat Saksan Zugspitzeen, jonne rakennettiin rinnehissin asema. Sen korkeus merenpinnasta oli lähes kolme kilometriä eli reilusti tämänkertaista pystytystä korkeammalla.

Torninosturin pystytys helikopterin avustamana kesti kahdeksan tuntia ja vaati 30 edestakaista lentoa helikopterilta.
Helikopterina oli raskaaseen nostotyöhön tarkoitettu Kamov KA 32 A11 BC.
Video vuonna 2015 tehdystä helikopteriavusteisesta operaatiosta Saksan Zugspitzessä.
Kamov KA 32 A11 BC


Lue seuraavaksi