Uutiset

Työkoneet

Hoeflon-mininosturi – nostava hollantilainen

Mininosturit on yksi tuoteryhmä, jonka suosio on noussut viime vuosina kovaa vauhtia. Hollantilainen Hoeflonkin on kasvattanut tuotantoaan tasaisesti ja viime vuonna se valmisti jo 400 mininosturia. Suomessa merkki on ollut saatavana yli viisi vuotta. Juha Nurmi oli aloittamassa aikanaan merkin maahantuontia ja nykyisen maahantuojan MN-Lifttekin palveluksessa mies tarjoaa asiakkailleen Hoeflonista vuosien mittaan kerätyn kokemuksensa. Nurmi vei alkuvuodesta pienen asiakasjoukon tutustumaan tehtaan tuotantoon.

Hollannin tehtaan nykyinen tuotantovauhti on 400 konetta vuodessa.

“Suomen Hoeflon-kanta on jossain 30 koneen paikkeilla. Näistä valtaosa on vuokrauskäytössä. Koko ajan löytyy uusia käyttökohteita ja markkinoilla kysyntä ylittää aika ajoin tarjonnan. Kerran Hoeflonilla nostotyöt tehnyt palaa merkkiin jatkossakin. Monipuolisuus on se, millä Hoeflon markkinoi itse itsensä”, sanoo Nurmi.

130 ihmistä työllistävä Hoeflon sijaitsee Hollannin Barneveldissa, noin 60 kilometriä kaakkoon Amsterdamista. Puhtaasti kokoonpanoon keskittyvään laitokseen suurin osa komponenteista tulee Hollannista. Luvat on jo tehdaslaajennukselle, joka pitää sisällään muun muassa oman maalaamon.

Valmistusohjelmassa on viisi mininosturimallia mallia eli täyssähkökäyttöiset C1e, C4e, C6e, C10e ja C30e.

Multitool-pyörittäjä

“Suosituin malli on ehdottomasti, niin meillä kuin muuallakin, maksimissaan 16 metrin nostokorkeuden omaava C6e. Se pitää sisällään kaikki herkut, kuten sähköisen tukijalkojen hallinnan”, jatkaa Nurmi.

Tehtaalta kerrotaan, että järeä C30e tuli tuotantoon viime vuonna ja on osoittautunut niin ikään kysytyksi. Mininostureiden lisäksi valmistusohjelmassa on taakkojen siirtoon tarkoitettu telakuljetin, imukuppinostimet eri kokoluokissa sekä Multitool-pyörittäjä, johon voidaan kiinnittää erilaisia lisälaitteita kuten esimerkiksi imukuppinostin, koura tai trukkihaarukat.

Hoeflon operoi 25 maassa ympäri maailmaa. Pääfokus on Länsi-Euroopassa, missä on suurimmat mininostureiden markkinat.

Juha Nurmi (2.oik.) vei asiakkaita tutustumaan Hoeflonin mininostureiden tuotantoon Hollannissa. Muut salskeat uroot vasemmalta Topi Rimpiläinen (Eilola Logistics Oy), Tony Vesma (Turun Apupyöräkuljetus), Matias Kittilä (Eilola Logistics Oy) ja Antero Putkonen (Lift-AP Oy).

“Näemme minostureiden markkinoiden vain kasvavan lähitulevaisuudessa. Konsepti on vielä vieras monissa maissa. Koneet ovat suhteellisen kevyitä ja pystyvät nostamaan yli oman painonsa. Tukijalat ovat hydraulisesti säädettävissä mihin asentoon tahansa. Jibin avulla nostotyö monipuolistuu ja antaa vapaat liikeradat nostotyöhön”, kertoo Henrike het Lam Hoeflonilta.

Sähkökäyttö on tullut jäädäkseen.

“Kaikki tuotteemme ovat nyt täyssähkökäyttöisiä. Dieselversioita ei enää edes kysytä. Työmaiden ja rakennuttajien vaatimukset päästä nollapäästötasolle kasvavat koko ajan. Sähkökäyttö auttaa siinä ja hiljainen työskentely helpottaa työmaan kommunikointia”, jatkaa het Lam.

Hoeflonit vuokralle

Yksi tehdasmatkalle osllistuneista oli muun muassa Hoeflon-mininostureita vuokraavan Lift-AP Oy:n toimitusjohtaja Antero Putkonen. Miehen yrittäjäura alkoi vuonna 2019, jolloin hän päätti tarjota ajoneuvonosturin kuljettajapalvelua. Vuokraustoiminta lähti vanhojen tuttujen pyynnöstä liikkeelle kahdella käytetyllä kurottajalla.

“Alun perin ajattelin tehdä ajoneuvonosturin kuljettajan töitä pari kolme päivää viikossa. Vuokraustoiminnan kasvaessa tuo haave vaihtui täyspäiväiseen yrittäjyyteen. Myös henkilökunta kasvoi. Ensimmäiset mininosturit ja imukuppinostimet tulivat valikoimiin alle kaksi vuotta sitten. Uudet toimitilamme Naantaliin valmistuivat marraskuussa viime vuonna. Näin pystymme entistä paremmin huoltamaan ja tarkastamaan kalustomme”, aloittaa Putkonen.

Antero Putkonen

Tällä hetkellä Lift-AP:n vuokratarjonnassa on seitsemän mininosturia, joista viisi on Hoeflon-merkkistä.

“Meille tuli ne Suomen ensimmäiset akkukäyttöiset Hoeflon-mininosturit. Vuokrakalustossa on muun muassa Suomen ainoa C10e-malli. Sen lisäksi on vielä yksi C1e sekä kolme kappaletta C6-mallia sekä täyssähkökäyttöisenä että dieselmallina”, jatkaa Putkonen.

Hoeflonissa kompakti koko ja alhainen työpaino ovat ratkaisevia tekijöitä.

“Mininostureiden työmaat ovat sellaisia, minne ”perinteisellä kalustolla” ei päästä. Eli tilat ovat joko ulkoisesti ahtaat koneen sijoittelun kannalta tai nostoalueen ympäristö on ahdas. Tässä kohtaa mininosturin kapea puomi ja matala koukkukorkeus tulevat ratkaisevaan asemaan. Toinen määräävä tekijä on usein nostoalueen painorajoitus. Meillä on esimerkiksi ollut tilanteita, missä puolet kalustosta on vuokralla jonkin rakennuksen/rakennelman katolla/päällä. Keveys on valttia. Mainittakoon, että esimerkiksi suosituimman mallimme C6e:n omapaino (2 120–2 850 kg) on vähemmän kuin 8-metrisen akkukäyttöisen kuukulkijan”, jatkaa Putkonen.

Mies pitää Hoeflonin teknisiä ominaisuuksia ylivoimaisina.

Naantalilaisella Lift-AP Oy:llä on vuokrakalustossa viisi Hoeflon-merkkistä mininosturia. Yhä ahtaammaksi käyvä rakentaminen suosii tulevaisuudessa entistä enemmän konetyyppiä, joka tarjoaa muun muassa kompaktin koon ja hyvän nostokapasiteetin.

“Hoeflonit ovat mielestäni helppokäyttöisiä ja helposti perehdytettävissä asiakkaille. Kaikki nostoapuvälineet (koukun kohottajat jibit yms.) kulkevat koneen mukana ilman erillistä laatikkoa. C6- ja C10-mallit ovat kokoluokkansa vahvimmat koneet verrattuna kilpailijoihin. C6-mallin portaattomat tukijalat mahdollistavat nostotyöt kapeimmissakin paikoissa ja ulos työntyvä vastapaino lisää nostoarvoja tarvittaessa huomattavasti. Toki sisällä oleva vastapaino mahdollistaa toisaalta kääntymisen ilman peränylitystä. Myös Hoeflonin koukkukorkeuden kohottaja on markkinoiden matalin, josta on ollut etua monissa työkohteissa.”

Mininostureiden valoisaan tulevaisuuteen Putkonenkin uskoo vahvasti.

“Rakentaminen tapahtuu jatkossa yhä ahtaammilla tonteilla ja teollisuuden kunnossapidon olosuhteet muuttuvat aina vain haastavammiksi. Tehdasmatka osoitti sen, kuinka Hoeflonin tuotanto on kasvanut vuosien varrella ja valmistajakin uskoo vahvaan kysynnän nousuun tulevaisuudessa”, päättää Putkonen.




Lue seuraavaksi