Uutiset

Työkoneet

Rusnausta pitkäpuomisella

Normaalisti Rammer 2155 -iskuvasara asennetaan 16–26 tonnin painoiseen peruskoneeseen. 1300 kiloa painava vasaramalli on ollut viime vuoden elokuusta asti kuitenkin kiinni E. Hartikainen Oy:n 52 tonnin työpainoisessa Cat 345 CL -kaivukoneessa.

Tämän Yara Suomi Oy:n Siilinjärven kaivoksella seinämärusnausta tekevän kaivukoneen puomi on kuitenkin paljon peruspuomia pidempi eli sillä päästään noin 26 metrin korkeuteen. Pitkä puomi selittää peruskoneeseen nähden aika pienen vasarakoon.

Yksi huuruisessa talvikelissä louhoksen pohjalla työskentelevistä kuljettajista on Hannu Hakkarainen, joka on vasaroinut jo vuosia eri koneilla. Nyt käskettävänä on juuri pitkäpuominen Cat Rammer 2155 -iskuvasaralla varustettuna. Rintauskorkeus on 14 metriä, mikä tarkoittaa sitä, että rusnausta varten puomin pitää olla ainakin 1,5 kertainen rintaukseen nähden.

”Kaikki varat ovat usein käytössä ja aika varovainen tässä pitää olla. Kun vasara keikkuu tuolla 25 metrissä, niin peruskone on jo lähes kiinni seinämässä. Tarkkana saa olla peruuttamaan heti ja nopeasti, jos ylhäältä alkaa rapisemaan kiviä alas”, valistaa Hakkarainen.

”Usein koneelle joudutaan rakentamaan rusnausta varten peti. Seinämän ja pedin väliin jätetään sitten ”oja”, johon mahdollisesti tippuvat kivet putoavat”, kertoo E. Hartikaisen tuotantoinsinööri Esa Ruotsalainen.

”Ja kyllähän sitä vasaran paikkaa pitää hieman enemmän hakea kuin normaalipuomisella alaspäin hakattaessa. Vaikka puslat ja tapit puomissa olisivat kuinka tiiviit, niin heijaamista esiintyy. Peruskoneen tarkka hydrauliikka auttaa kohdistamisessa ja tähän kyllä tottuu”, lopettaa Hakkarainen.

Ruotsalainen lisääkin pitkäpuomisella iskuvasaraa käyttävän kuskin tärkeimmäksi ominaisuudeksi rauhallisen mielenlaadun. Hätäilemällä ei synny kuin vahinkoa.

Purkukoneista tuttu, kallistuva ohjaamo peruskoneessa on välttämätön jo kuljettajan ergonomian ja jaksamisenkin takia.

”Meillä on käytössä useita Rammer-vasaroita neljässä eri kokoluokassa. Niillä työskennellään pääasiassa kahdessa vuorossa. Rammer-iskuvasarat ovat osoittautuneet toimintavarmoiksi, lujiksi ja ennen kaikkea luotettaviksi työkaluiksi. Muita vasaramerkkejä ei ole koskaan kaivoksella ollut. Kaikki huollot teetämme Lahdessa Marakonilla.”

”Tietyn tuntimäärän jälkeen iskuvasarat lähetetään kunnostukseen ja huoltoon. Jos vasara lähtee täältä maanantaina, niin perjantaina se on jo takaisin töissä. Tällä säännöllisellä kunnostuksella iskuvasaraa ei tavallaan tarvitse ikinä vaihtaa, vaan se syntyy aina ikään kuin uudestaan uusin osin”, tiivistää Ruotsalainen.

E. Hartikaisen miehet eli koneen kuljettaja Hannu Hakkarainen (vas.) ja tuotantoinsinööri Esa Ruotsalainen kertovat, että peruskoneen lähes täyttä 26 metrin ulottuvuutta tarvitaan kaivoksella aika ajoin.

Lue seuraavaksi