Uutiset

Työkoneet

Romu Keinäsellä uudet tuulet

Romu Keinänen Oy:ssä puhaltavat nyt, jos ei uudet tuulet, niin ainakin nuoret ja innokkaat toiminnan visiot. Nimittäin yrityksen perustaja Jyri Keinänen jättäytyi sivuun yrityksen toimitusjohtajan virasta, ja vastuu siirtyi hänen pojalleen Tonille lokakuun alussa. Tapasimme Tonin yrityksen viime vuonna käynnistämällä Vantaan toimipisteellä.

Romu Keinänen käsitteli ja palautti viime vuonna kiertoon noin 100 000 tonnia metallijätettä. Tänä vuonna tuo luku tulee hieman kasvamaan.

Metallit ovat maailmanlaajuisesti tärkeimpien kauppanimikkeiden joukossa. Metalliraaka-aineiden hinnat ovat vahvasti sidoksissa globaalisiin tapahtumiin. Kaivosteollisuus toki tuottaa neitseellistä raaka-ainetta kasvavaan tahtiin, mutta kierrätyksen merkitys kasvaa sekin kokoajan.
Vuosituhannen alussa perustettu Romu Keinänen on kasvanut jo yli 70 henkilön toimijaksi. Toiminnot ovat edelleen samat kuin jo alussa; metallien keräys, lajittelu ja toimittaminen kierrätysraaka-aineiden ostajille. Jyri Keinänen aloitti metallien keräyksen pääkaupunkiseudulla pakettiautollaan vuonna 2001. Nykyisin omaa kuorma-autokantaa on jo lähes kymmenkunta, joista osa on täysperävaunuyhdistelmiä. Myös alihankkijat ajavat paljon Romu Keinäsen ajoja. Romukaupan ohella tehdään myös metallirakenteiden purkua teollisuudelle ja esimerkiksi vanhojen työkoneiden purkua, niin ikävältä kuin se kuulostaakin.
Vaikka Jyri Keinänen jättäytyi enää ”vain” yrityksen hallituksen jäseneksi, tullaan hänet näkemään toimipisteissä entiseen malliin, joskin pieniä hengähdystaukoja on mies nyt luvannut pitää. Elämäntyötä ei niin vain jätetä. Vuosien saatossa ovat konsultit ehdotelleet romu-sanan jättämistä pois nimestä ja otettavaksi käyttöön jonkinmoinen, paremminkin ulkomaiselta kuulostava nimi. Toni Keinänen sanoo kuitenkin romun käytön nimessä toimineen hyvin brändin vahvistajana, eli sillä mennään jatkossakin uusista tuulista huolimatta.

Kolme toimipistettä

Espoosta alkanut toiminta on kasvanut nyt kolmeksi vastaanottopisteeksi; Espoo, Karjaa ja Vantaa, joista Vantaa on uusin. Lisäksi yrityksellä on kenttätilaa Inkoon satamassa, josta se laivaa metallia lähinnä Manner-Euroopan ostajille. Kauemmas itään toimitukset hoituvat konteissa. Vastaanottopisteissä metallit lajitellaan, silputaan pieneksi ja pakataan mahdollisimman tiiviisti kuljetuksia varten. Materiaalinkäsittelykoneina häärivät pääosin Liebherrin koneet.
Yritys hankki viime vuonna järeän, kaivukonekäyttöisen leikkurin, jolla pystytään leikkaamaan järeääkin terästä jo purkutyömailla. Näin purkujäte saadaan pakattua mahdollisimman tiiviisti, ja ajokilometrien määrä pienenee. Nämä Marakonin viime vuonna toimittamat, VTN CK28 -”peltisakset” ovat nekin yleensä kytkettynä Liebherr 926 -kaivukoneeseen. Vastaanottopihoilla metallia paloitellaan kiinteillä leikkureilla, joita syötetään materiaalinkäsittelykoneilla.
Viime vuonna yritys laivasi metallia Inkoosta viidentoista kuivarahtialuksen verran. Toni Keinänen ounastelee tuon luvun hieman kasvavan tänä vuonna.

Pääkaupunkiseudulla

Toni Keinänen määrittelee yrityksen reviiriksi pääkaupunkiseudun. Joskin aika ajoin kuormia haetaan noin 500 kilometrin säteeltä Helsingistä. Kauempanakin käydään, mutta ne ovat yksittäistapauksia.
Viime vuonna Romu Keinänen käsitteli ja toimitti edelleen 100 000 tonnia metalliromua. Tänä vuonna volyymit tulevat kasvamaan viitisen prosenttia. Siitä huolimatta yrityksen liikevaihto tulee hieman laskemaan viimevuotisesta. Syynä siihen on metallin maailmanmarkkinahintojen lasku, jonka johdosta myös maamme metalliteollisuus on parhaillaan kovilla.
”Meidän toimitukset suuntautuvat 90-prosenttisesti vientiin ja siellä on vielä onneksi imua”, tuumailee Toni Keinänen. Ajankohtainen Brexitkin näkyy Tonin mukaan Keinäsen toiminnassa.

Toni Keinänen aloitti lokakuun alussa Romu Keinänen Oy:n toimitusjohtajana. Miehellä on vankka kokemus yrityksen toiminnasta kaikilla osa-alueilla.

Lähetistä toimitusjohtajaksi

Perinteinen sanonta pitää Toni Keinäsen kohdalla paikkansa, tosin Tonin ensimmäinen työtehtävä yrityksessä oli vastaanottokentällä hääriminen. Polttoleikkauspillit lyötiin nuorelle miehelle kouraan, kun hän oli ensi kertaa kesätöissä vuonna 2007. Sittemmin vieläkin nuori mies sanoo tehneenä lähes kaikkea mahdollista, joka liittyy metalliromun käsittelyyn; autojen kuivausta eli nesteiden ja muiden vaarallisten aineiden poistoa purkuautoista, konekuskin hommia, vastaanottohommia vastaanottopihalla jne. Mies on myös hoitanut ostoja sekä toiminut yksikön päällikkönä. Toni vierastaa titteleitä, eikä arkena todellakaan pukeudu liituraitaan. Työtakki päälle ja pihalle hommiin tuntui olevan miehen päällimmäinen mantra.
Viime vuonna avatun Vantaan toimipisteen toteutus on pitkälti Tonin käsialaa. Luvitukset ja rakennusprojektit hoituivat siinä muiden toimien ohella. Nyt syksyllä 2019 on Vantaan vastaanottopisteessä menossa jo täysi hyörinä.

Innolla eteenpäin

Suhdanteista huolimatta Toni Keinänen näkee tulevaisuuden valoisana. Uusia ideoita kuulemma pyörii miehen mielessä, mutta tarkemmin ei hän niitä vielä paljasta. Kalustoa pyritään pitämään modernina mahdollisuuksien mukaan. Muutama viikko sitten täydentyi konerivistö uudella Liebherrin materiaalinkäsittelykoneella. Nyt mietintämyssyn alla on sähkökäyttöisen työkoneen hankinta. Ajatuksissa on saada jo ehkä ensi vuonna käyttöön noin 40 tonnin ”piuhakone” vastaanottopihalle materiaalinkäsittelyyn. Myös aurinkokennoja on suunnitteilla toimipisteiden oheen.
”Vihreät arvot pitää saada käyttöön tälläkin alalla”, päättää Toni.

Lue myös: Romu Keinänen Oy laajensi Vantaalle

 

 

Lue seuraavaksi