Uutiset

Työkoneet

R&S Sundvik Ab Oy – Pohjanmaan murskaajat

Sundby sijaitsee noin 10 kilometriä Pietarsaaresta etelään. Ja Sundbyssa taas sijaitsee Sundvikin veljesten Ralfin, Andersin ja Stefanin pyörittämä, murskaukseen keskittynyt yritys R&S Sundvik Ab Oy.

Se on toiminut maarakentajana vuodesta 1980 lähtien ja on ensimmäisiä Pietarsaaren alueen murskaus- ja louhinta-alan yrityksiä. Kiveä on murskattu jo 90-luvun alusta saakka. Kotikonnuillaan Pietarsaaressa ei veljeksiä paljon nähdä, sillä siirrettävän murskausaseman mukana kierretään pitkin Pohjanmaata jatkuvasti akselilla Pietarsaari, Vaasa, Seinäjoki ja Kokkola.

Murskausasemia yrityksellä on kaksi.

Suvussa yrittäminen on istutettu verenkiertoon, sillä kuusissakymmenissä olevan veljeskatraan lisäksi kolme Ralfin poikaa sekä Stefanin tytär puolisonsa kanssa ovat mukana bisneksessä. Oman panoksensa antaa myös Ralfin vaimo, joka hoitaa reskontraa ja laskee palkkoja.

Jutun teon hetkellä tehokkaampi yksikkö oli murskaamassa Mustasaaressa sijaitsevalla Risbergin murskaamolla, joka sijaitsee Vaasasta kuutisen kilometriä Raippaluodon suuntaan. Kivisammolta hankittu esimurskain ruokkii omaa valmistetta olevia väli- ja jälkimurskaimia. Pienempi yksikkö, johon kuuluu esi- ja jälkimurskat sekä seula, työskenteli tuolloin Kokkolan suunnassa.

”Hoidamme työkohteissa myös louhinnan ja käytössä on kaksi poravaunua. Asiakaskunnassa on kymmenkunta tilaajaa, jonka montuilla käymme murskaamassa. Viime vuoden kokonaismäärä oli 1,5 miljoonaa tonnia. Tällä tehokkaammalla yksiköllä jäimme vähän miljoonasta tonnista. Hieman yli 900 000 tonniin kuitenkin päästiin”, kertoo veljeksistä vanhin eli Ralf (63 v.).

”Teimme yhteensä 18 siirtoa eli noin puolitoista per kuukausi tälle asemalle viime vuonna. Siinä on yksi syy, että yli miljoonaan tonniin ei päästy. Olemme panostaneet siirron nopeuteen ja se tapahtuu omalla lavettikalustolla. Yleensä puramme ketjun iltapäivällä noin neljässä tunnissa. Yöllä sirkus siirtyy seuraavaan paikkaan. Kokoaminen alkaa kuudelta ja puolelta päivin kuljettimelta tulee jo tavaraa ulos”, kertoo Ralf tavanomaisesta siirrosta.

”Hinnat soralle, kivelle ja murskeelle ovat olleet laskusuunnassa. Asiakkaidemme urakat ovat kireitä. Tässä ketjussa kaikki kärsivät, kun ajat ovat tiukat. Myös polttoaineiden hintojen lasku on asiakkaillakin tiedossa ja sitä kautta halutaan meiltä myös edullisempia hintoja. Ala on tiukkaa, joskin kysyntä kiviaineksille on ollut tasaista huolimatta rakentamisen laskusuhdanteesta”, jatkaa Ralf Sundvik.

Merkittävä ongelma alalla on veljesten mukaan myös ammattitaitoisen työvoiman saanti. Sundvikin henkilökunta on kooltaan rapiat parisenkymmentä.

”Meillä pysyvyys on ollut suhteellisen hyvää, mutta uusia työntekijäitä onkin todella vaikea löytää. Reissuhommat poissa kotoa eivät enää kiinnosta nuoria.”

Kuvissa murskausketju siis työskentee MRP Risberg Oy:n murskaamolla, missä veljekset ovat ensimmäistä kertaa. Risberg on aiemmin hoitanut täällä murskausta itse. Yhden päivän työt olivat vielä jäljellä reilun kahden viikon rupeamasta.

”Louhittuna oli noin 60 000 tonnia ja saamme tämän valmiiksi aivan kohta. Kahta tuuria on painettu hommia täälläkin. Meitä on neljä miestä tuuria kohti ja tästä lähdetään Seinäjoelle murskaamaan Kuortaneen Sora ja Kuljetus Oy:lle ”, tietää Ralfin poika Fredrik (34 v.), joka on aloittanut murskaushommat 14-vuotiaana vuonna 1995.

”Kiven murskaus on tullut aika tutuksi”, virnistää Fredrik.

Veljekset Sundvik on luottanut Daewoo ja Doosan –merkkeihin jo parikymmentä vuotta. Ensimmäiset hankinnat olivat kaivukoneita ja ensimmäinen pyöräkuormaaja tuli taloon vuonna 2008. Se siirtyi toiselle murska-asemalle noin 15 000 tuntia mittarissaan.

”Erittäin hyvät kokemukset niin käytettävyyden kuin kestävyydenkin suhteen päätti uudeksikin pyöräkuormaajamerkiksi Doosanin. Tämä Doosanin järein malli eli  32 tonnin DL 550-3 tuli meille altakantokoneeksi viime vuoden joulukuussa”, valistaa Ralf.

Kesäkuussa koneella oli ajettu vajaat 1300 tuntia.

Yksi tärkeä kriteeri hankinnassa on tietenkin ollut myös hinta.

”Doosan on erittäin kilpailukykyinen hintansakin puolesta. Moneen kilpailevaan merkkiin ero oli merkittävä.”

Suurin muutos tässä kolmossarjalaisessa Stage IIIB-vaiheen pyöräkuormaajassa on ollut urean käyttö pakokaasujen puhdistuksessa (SCR). Ralfin mukaan kuljettajat eivät tahdo muistaa lisätä sitä ja urea on päässyt loppumaankin säiliöstä. Jatkossa, kun lisää koneita siirtyy vääjäämättömästi AdBlue-aikaan, tullaan työmaalle sijoittamaan oma säiliö sille. Nyt sitä tuodaan kanisterissa koneelle tarpeen vaatiessa.

”Koneessa on myös vipuohjaus, joka on kätevä apuväline kannettaessa murskalta tavaraa kasalle. Tosin oikein ahtaassa tilassa nopeata ohjausliikettä tarvittaessa, toivoisin tähän lisää nopeutta. Siinä on kyllä hidas ja nopea puoli erikseen, mutta en ole havainnut niiden välillä suurta eroa”, kertoo ohjaamosta tavoitettu kuljettaja Hannu  Ansamaa.

Erikoisuus voimansiirrossa on muuntimen ohittava lock up –toiminto kakkosvaiheelta lähtien.

”Kauha kukkupäälle lastattuna painaa noin 13 tonnia. Murskaimen kuljettimen alta kantoreitti nousee aika jyrkästi kasan luiskaa ylös. Pehmeästi vaihtava vaihteisto vie kyllä konetta tehokkaasti eteenpäin aina oikealla vaihteella”, jatkaa Ansamaa.

Murskahommissa käyttökelpoinen ominaisuus on myös kauhan korkeuden esisäätö. Kevyellä liikkeellä kauha saadaan täsmälleen haluttuun tasoon.

Sundvikilla ollaan myös sitä mieltä, että polttoaineen kulutus on laskenut vanhaan malliin verrattuna, aivan kuten esitteissä luvattiin.

Mustasaaren murska-asemalla  asiakkaan tuntoja kuuntelemassa poikkesivat myös maahantuojan Dae-Tek Oy:n toimitusjohtaja Markku Lappalainen (vas.) ja Doosan Infracoren pyöräkuormaajalinjan johtaja Frederic Deneumostier Belgiasta.

”Esittelimme uudet vitossarjan pyöräkuormaajat Intermat-näyttelyssä keväällä. Näihin uusiin malleihin on tehty edelleen pieniä parannuksia kolmossarjalaiseen verrattuna ja päästöluokka on tietenkin Stage IV, moottorina on edelleen Scania. Kaikki pyöräkuormaajat valmistetaan Etelä-Koreassa”, valistaa Deneumostier.

Miehen mukaan Euroopassa myytiin viime vuonna 364 Doosan-pyöräkuormaajia. Merkittävin maa oli Saksa.

”Tämä 32 tonnin malli on edelleen malliston suurin, mutta insinöörimme työskentelevät jo muun muassa tarvekivilouhoksille tarkoitetun ”block handler” -mallin kanssa”, paljastaa Deneumostier.

Doosania altakantokoneeksi suunnittelevia ilahduttaa tieto esimerkiksi siitä, että mallista DL420-5 ylöspäin lisävarustevalikoimassa on hydraulijäähdytteiset jarrut, jotka estävät ylikuumenemisen esimerkiksi alamäkeen kannettaessa. Kantoasennon osalta kauhan geometriaa on muutettu, mikä sallii valmistajan mukaan hieman entistä suuremmat kauhalliset.

Sundvikin veljekset ovat aina olelet myös kovia rakentamaan, korjaamaan ja huoltamaan laitteitaan itse. Kuvassa veljeksistä keskimmäinen eli Anders manttelin vaihdossa.

Kaksi kolmesta veljeksestä eli Ralf (vas.) ja Anders olivat murska-asemalla työvuorossa, kun Dae-Tek Oy:n toimitusjohtaja Markku Lappalainen ja  Doosan Infracoren pyöräkuormaajista vastaava johtaja Frederic Deneumostier piipahtivat työmaalla toukokuussa.

Toimitusjohtaja Esko Viertola (oik.) on Seinäjoelta käsin myynyt Doosaneita Seinäjoki-Vaasa akselilla vuodesta 1997 lähtien. Vuosittainen Doosan myynti on ollut 15-30 konetta. Sundvikin veljesten kanssa Eskolla on takana monta onnistunutta kauppaa.

Lue seuraavaksi