Uutiset

Työkoneet

Netistä kaivettua 2 – luppoaikana Facebookiin

Åkerlundin tapaa vapaa-aikanaan puuhastelemassa omakotitalossaan, metsien hoitotöissä sekä Nurmijärven Reserviupseerit ry:n puheenjohtajan nuijaa heiluttamassa. Erilaisten koneiden ja laitteiden korjaus on vielä yksi vapaa-aikana aktiivisena viettämään tottuneen Åkerlundin harrastuksista. Mutta oma aikansa jää myös tietotekniikan harjoittamiselle. Englannin kieli sujuu lukion käyneeltä mieheltä hyvin. Sitä tarvitaan esimerkiksi Facebookissa ulkomaalaisten samanhenkisten ihmisten kanssa mielipiteitä vaihdettaessa.

”Työni painottuu pohjarakentamisen kaivutöihin ja ponttiseinien tekoon. Nykyinen koneeni on Cat 324DL/2008. Lisälaitteita on paljon; erilaisten kauhojen ja iskuvasaroiden lisäksi Allu-seulakauha, Movax pontiniskijät SP-50, SP-60 ja SP-60F. Tänä vuonna työmaita ovat olleet mm. Helsingin Vartiokylän maakaasun paineenvähennysasema, UPM Kymmenen uuden pääkonttorin perustustyöt Kaisaniemessä sekä Länsimetron työmaa Lauttasaaressa. Tässä työssä ehdottomasti parasta on, että voi itse vaikuttaa  työtapojen ja työjärjestelyiden toteuttamiseen. Yrityksessämme on myös erittäin hyvä ryhmähenki ”, kertoo Timo.

”Tietotekniikkaa aloin harrastamaan jo 80-luvun puolivälissä ja milläs muulla kuin Commodore 64:lla. Oppiminen alalle on tapahtunut yrityksen ja erehdyksen kautta. Tietotekniikka vastaa ajankulusta odotusaikana, jolloin Timon kädestä löytyy usein HTC Desire Z älypuhelin nopealla nettiyhteydellä. Facebook-profiiliin päivittyy joskus myös kuvia työmaalta lähes reaaliaikaisena. Työhön liittyvää tietotekniikkaa ovat säätöjen tekeminen koneen hydraulijärjestelmään sekä työlaitteiden säädöt ja ohjelmoinnit. Työlaitteiden manuaaleja mies on myös löytänyt netistä tarpeen tullen.

”Kotona käytössä on sekä läppäri että pöytäkone, molemmat Acer-merkkisiä. Kotona käyttö painottuu nettiselailuun ja asiakirjojen luomiseen. Pelaaminen on jäänyt historiaan”, jatkaa Timo.

Naamakirjaa puhelimella

”Palveluista käytän eniten uutispalveluja sekä Facebookia, Wikipediaa, sähköpostia ja NetPostia. Seuraan myös joitakin keskustelupalstoja. Ulkomaisista nettikaupoista tulee tilattua ensisijaisesti ajoneuvojen ja harrastusvälineiden osia. Twitteristä seuraan vain lähinnä muutamien henkilöiden twiittaamista.”

Facebook-profiilinsa Timo aloitti syksyllä 2007, jonka jälkeen koko järjestelmä on muuttunut radikaalisti. Eniten FB:tä tulee käytettyä juuri älypuhelimella. Timon Facebookin käyttö on lähinnä viihteellistä eikä ammatillisessa mielessä siis aina kovinkaan hyödyllistä.

Ammattia auttavia palveluita saisikin Timon mielestä ylipäänsä olla internetissä enemmän.

”Kuntien, kaupunkien, maanmittauslaitoksen ja eri verkko-operaattoreiden tietokannat saisivat olla vapaammin käytettävissä (osittain ovatkin). Niiden todellinen hyötykäyttö ammattimaisesti edellyttäisi myös jonkinlaista työkäyttöön soveltuvaa päätettä ja kehittynyttä koneohjausjärjestelmää. Uskon nopeutuvien mobiilidatapalveluiden ja työkonekäyttöön paremmin soveltuvien päätelaitteiden omalta osaltaan tulevaisuudessa mullistavan ammatillisesti käytettävien verkkosovellusten mahdollisuudet maarakennusalalla. Sitä odotellessa”, filosofoi Timo edelleen.

”Internetissä henkilökohtaisesti kiehtoo eniten lähes rajattomat tiedonsaantimahdollisuudet asiasta kuin asiasta. Sosiaalisessa mediassa vuorovaikutus edes jollain tavalla tuttujen tai samanhenkisten ihmisten kanssa pitää mielenkiintoa yllä. Virtuaalimaailmassa toisinaan hieman ärsyttää ja ihmetyttää joidenkin ihmisten jatkuva yltiöpositiivisuus/negatiivisuus, mutta olen koittanut jättää sen omaan arvoonsa. Parasta virtuaalimaailmassa on mahdollisuus kommentoida sarkastisesti omia ja muiden toilauksia.”

”Alalla olevista ystävistä ja tuttavista suuri osa on Facebookissa, ikäisistäni ja nuoremmista lähes kaikki. Suhtautuminen FB:n käyttöön menee yleisesti niin, että ne, jotka ovat itse mukana, pitävät sitä ajanvietteenä. Ne, jotka eivät ole, ajanhukkana. En ole kuitenkaan havainnut enää viime aikoina FB:n herättävän suuria tunteita puolesta eikä vastaan”, lopettaa Timo.

Lue seuraavaksi