Uutiset

Työkoneet

Konevuokrausta yhden puhelun taktiikalla – Koneunion




Vuonna 2012 Oulussa aloittanut Koneunion Oy toimii nykyisin myös pääkaupunkiseudulla. Yrityksellä on ollut toimipiste Helsingin Heikinlaaksossa jo vuodesta 2018 ja viime vuonna avattiin toinen piste Espooseen, kehäkolmosen varrelle. Maailmalla huipputeknologia ja tekoäly valtaavat alaa. Koneunionilla panostetaan kuitenkin edelleen siihen perustekemiseen eli ihmisten väliseen helppoon ja nopeaan konevuokraukseen.

Koneunionin kasvutarina on tyypillinen pienestä alkanut yritystoiminta. Alkuvuosina vuokrattavat nimikkeet olivat maantiivistäjiä sekä muita pienkoneita, joita rakennustyömailla tarvitaan. Toimialue oli tuolloin Oulu ja sen ympäristö. Pikkuhiljaa kalustomäärä, koneiden koko ja henkilöstömääräkin kasvoi, kunnes vuonna 2018 perustettiin toimipiste Heikinlaaksoon. Samalla vuokraustoiminta muuttui lähes maanlaajuiseksi. Henkilökuntaa on nykyisin kolmisenkymmentä.

Vuonna 2021 Oulun toiminnot muuttivat uusiin toimitiloihin Kempeleen Zatelliittiin. Paikka on hyvien kulkuyhteyksien takana, lähellä Oulun moottoritietä, josta monet Lapin kävijät ovat sen varmasti havainneet. Uusin toimipiste avattiin viime vuonna Espoon Juvanmalmille. Se puolestaan näkyy hyvin kehäkolmoselta.

Nimikemäärä kasvaa kokoajan

Koneunionin toimitusjohtaja Lassi Hintikka laskeskelee vuokrattavien nimikkeiden lukumäärän olevan noin 1 500 kappaletta. Luvussa ovat mukana kaivukoneet, pyöräkuormaajat, valssijyrät, tärylätkät, uppopumput, mittalaitteistot, roudansulatuskalusto, aggregaatit, valomastot, taukovaunut, kenttäwc:t, aidat jne.

Ajettavia koneita eli kaivukoneita (1–15 t), pyöräkuormaajia sekä valssijyriä on reilut 250 ja tärylätkiä noin 300. Luvuissa on mukana Koneunionin äskettäin hankkiman Wentti Vuokrapalvelu Oy -konevuokraamon kalusto. Lisäksi Hintikka sanoo tarjontaan kuuluvan viitisensataa nimikettä erilaisia kaivukoneiden ja pyöräkuormaajien lisä- ja työlaitteita, kuten kallistuvia kauhanpyörittäjiä, kauhoja, auroja, iskuvasaroita, kouria, trukkipiikkejä jne.

Lassi Hintikka tässä nojailemassa epätavalliseen näkyyn Espoon toimipisteellä. Koneidenhan pitäisi olla aina työmaalla eikä varikon pihalla. Minikaivukoneiden osalta sesonki ajoittuu sulan maan aikaan, jolloin tällaista mies ja kaivukone -kuvaa tuskin pystyisi ottamaan. Kiinteistönhoitokoneita ei sen sijaan etelän lumikaaoksen johdosta juurikaan näy tontilla. Mahtaakohan pohjoisessa koskaan ollakaan lumikaaosta? Taitaa olla meidän etelän vetelien keksimä tekosyy.

Asiakaskunnaksi Hintikka määrittelee maarakentajat, infratoimijat, viherrakentajat, kunnossapitoyritykset, tienhoitajat sekä myös rakennusyhtiöt. Yksityisetkin asiakkaat käyttävät jonkin verran Koneunionin tarjontaa. Hintikan mukaan kovat ajat kasvattavat yleensä konevuokrausalaa. Niin on nähtävissä nytkin, kun sekä maailman että kotimaan tapahtumat ja suhdanteet haastavat yrityksiä. Suomalaiseen mielenmaisemaan on aina kuulunut omistaminen. Nyt on kuitenkin havaittavissa murrosta, joka suosii vuokrausta. Monelle yritykselle konevuokraus on nykyisin hyvin luonnollinen ja kustannustehokas tapa toimia.

JCB on edustetuin konemerkki Koneunionin vuokratarjonnassa. Koneet toimitetaan asiakkaalle aina halutuin työlaittein varustettuna.

Monimerkkitalo

Konemerkkejä on tarjolla useita, suurimpina JCB, Takeuchi, Caterpillar, Kubota, Kramer ja Yanmar. Sähkökoneitakin on jo muutamia. Lassi Hintikka uskoo sähkökoneiden osuuden kasvavan jatkossa. Suurimpana esteenä niiden määrän kasvulle on hänen mielestään sähkökoneiden korkea hankintahinta, jonka takaisinmaksu ei nykyvuokrahinnoin onnistu, vaikka kone olisi miten hyvä ja toimiva.

”Merkkivalinnoissa pitäydymme konemyyjiin, joilla on toimiva jälkimarkkinointi. Vuokrakoneen tulee olla aina iskussa. Se on meille yksi tärkeimmistä asiakassuhteen elementeistä”, sanoo Hintikka.

”Olemme hankkineet viime vuosina paljon uutta kalustoa, mutta meillä on edelleen vahva tahtotila kasvattaa konemäärää tulevaisuudessa.”

Ei jonotusmusiikkia

Koneunionilla pyritään nopeaan vasteaikaan sekä yhden puhelun taktiikkaan, kun asiakas soittaa. Yleensä asiakastapahtuma hoidetaan kokonaisuudessaan puhelimen avulla, ellei asiakas satu sitten itse poikkeamaan joissain edellä mainituista toimipisteistä. Soittoihin vastataan keskimäärin alle kymmenessä sekunnissa.

Kubota lähdössä lumihommiin. Koneunion hoitaa itse paljon koneiden kuljetuksia työmaille. Myös alihankkijat kuljettavat vuokrakoneita niin Oulussa kuin pääkaupunkiseudulla.

”Siitä on tilastollista näyttöä. Soitto voi tosin mennä mihin tahansa toimipisteistämme, mutta tärkeintä on, että asiakas saa heti palvelua”, sanoo Hintikka. ”Meillä ei ole ainakaan vielä käytössä kännykän vuokrausapplikaatiota, ja emme ole tarvinneet käyttöön jonotusmusiikkia. Kaikki asiat hoidetaan pääosin puhelimella.”

Yhden puhelun taktiikka tarkoittaa sitä, että asiakkaan kaikki vuokraustarpeeseen liittyvät asiat hoituvat asiakkaan näkökulmasta yhdellä puhelulla. Eli kone-, lisä- ja työlaite- sekä kuljetustarpeet ratkeavat samalla kertaa, ja mahdollisesti muitakin vuokranimikkeitä saadaan työmaalle samalla ajolla.

”Pyrimme pitämään niin sanotun perustekemisen vahvana. Käytännössä se tarkoittaa nopeaa palvelua, laajaa tarjontaa sekä toimivia koneita. Palautteen mukaan asiakkaamme ovat hyvin tyytyväisiä palveluumme ja myös henkilökuntamme on tutkitusti tyytyväistä. Se jos jokin näkyy asiakaspalvelussa. Me olemme vahvimmillaan, kun asiakkaalla on kiire”, päättää Lassi Hintikka.


Tärylätkä on suosittu vuokralaite. Koneunionilla on niitä paljon tarjolla.


Lue seuraavaksi