Uutiset

Työkoneet

Maanrakennus Vääräniemen Lokotrack-kalusto takaa tuotannon tasaisuuden

”Kyllä murskauslaitteisen kotimaisuus on iso etu asiakkaalle. Metso Outotec on luotettava ja sanansa mittainen kumppani, jonka kanssa voi asioida selvällä suomen kielellä. Varmatoimiset Lokotrackit takaavat tuotannon tasaisuuden ja vara- ja kulutusosat saadaan Tampereelta myös Pohjois-Suomen erämaiden työmaille päivässä parissa.”

Näin arvioi taivalkoskelainen Maanrakennus Vääräniemi Oy:n toimitusjohtaja Markku Vääräniemi yhtiön murskausurakoinnin kulmakiviä. Paavo Vääräniemen vuonna 1951 perustama yritys laajensi toimintaansa vuosituhannen vaihduttua murskaukseen ja toimii nyt jo kolmannessa polvessa tunnettuna toimijana Pohjois-Suomen murskaustyömailla.

”Isäni luovutti liiketoiminnan hoitamisen harteilleni vuonna 1984 ja antoi evästyksenä minulle tärkeän neuvon: ahkera ja rehellinen työnteko on parasta, mitä voimme isänmaallemme tarjota. Sitä ohjetta on pyritty noudattamaan”, Markku Vääräniemi painottaa.

Tienperustusmurskeita Kuusamon korvessa

Soratie Kuusamon keskustassa ehtii kääntyä moneen kertaan pohjoispohjalaisessa erämaassa, ennen kuin saavutaan syyskuisen ruskan värittämälle työmaalle Jokilammen-Riitavaaran louhokselle.

Täällä naapurit eivät ole häiriöksi, kun Vääräniemen murskaustiimi urakoi 45 000 tonnin murskeet Kuusamon yhteismetsän käyttöön tienkunnostusmateriaaleiksi. Sijainnin ansiosta myllyt pyörivät aamukuudesta iltakymmeneen 150–200 tonnin tuntikapasiteetilla. Päivän tuotoksen syntyy 2 000–3 000 tonnin murskekasa.

Kaksivaihelaitoksen esipäänä on uudenkarhea, toukokuussa käyttöön otettu Lokotrack® LT106™-leukalaitos ja jälkipäänä yli kymmenvuotias LT1100™-karamurskain-seulalaitos.

Kooltaan 0–500 millimetrin syötteen annostelee leukalaitokseen kolmannen polven murskausurakoitsija Markus Vääräniemi. Valmiiden murskeiden altakannosta huolehtii juohevasti Janne Hulkkonen.

Leukalaitos pienentää kiven 80–90 millimetrin asetuksella sopivaksi GP11-karamurskaimelle, jossa käytetään 27–30 millimetrin asetusta ja 25 millimetrin murskausiskua. Näin saadaan asiakkaan toivomia kokoja: 0–8, 0–16, 0–32 ja 0–56 millimetriä.

Toimitusjohtaja Markku Vääräniemi (oik.) ja Metso Outotecin aluemyyntipäällikkö Jussi Mäkelä seuraamassa kaksivaiheisen murskaus- ja seulontaketjun toimintaa Kuusamon erämaassa.

Tulos syntyy tasaisesta tuotannosta”

Aamupäivän kahvitauolla Markus Vääräniemi määrittelee tuottavan murskausurakoinnin perusteet varsin selkeästi:

”Hetkellisiä huipputehoja, jotka usein rikkovat kaluston, ei kannata tavoitella. Sen sijaan tasainen ja keskeytyksetön tuotanto tuo pitkällä aikavälillä parhaan tuloksen,” hän korostaa.

Tasaisuus näkyi hyvin vierailupäivän aikana, jolloin murskausketjussa ei tapahtunut yhtään ylimääräistä keskeytystä tai tukosta, vaan LT1100:n purkukuljetin kasasi mursketta jatkuvalla syötöllä. Lokotrack-laitteet seurustelevat ja säätävät toimintaansa yhdessä tarkasti IC-prosessinohjauksen avulla.

”Tarvittaessa Metso Outotecilta löytyy pulmatilanteissa osaamista ja teknistä apua kellonajasta riippumatta.”

LT106-leukalaitos kaikilla lisävarusteilla

Vääräniemen uusin tulokas, LT106-leukalaitos, on varustettu kaikilla, työtä ja turvallisuutta edistävillä lisävarusteilla. Mukana on langaton ICr-etäohjaus, jolla voidaan säätää kaivinkoneen hytistä kaikkia, keskeisiä murskaustoimintoja. Metso Metrics -etävalvonta välittää puolestaan keskeiset murskaustiedot toimiston tietokoneelle ja muistuttaa esimerkiksi tulevista huolloista.

”Etäohjaus on aivan ehdoton juttu, jolla vältetään aikaa ja riskejä sisältävä ramppaus kaivinkoneen ja murskaimen välillä. Voi vain kuvitella, miten mukava on säätää kaivinkoneen ICr:n näytöltä leukamurskaimen asetusta silloin, kun ulkona tulee lunta vaakasuoraan,” Markus Vääräniemi toteaa.

Polttoaine on tunnetusti murskausurakoinnissa palkkojen jälkeen toiseksi suurin menoerä. Sen vuoksi LT106:n noin 20 litran tuntikulutus on ollut myönteinen yllätys.

”Jos verrataan edeltäjäänsä satavitoseen, niin LT106 on tehokkaampi syömään kiveä, mutta huomattavasti vähäruokaisempi,” Vääräniemi arvioi.

”Myös kulutusosat näyttävät kestävän aiempaa pidempään. Louhosprofiililla muotoillut, yksiosaiset leuat on käännetty kerran, ja mittarissa on nyt 150 000 tonnin murskausmäärät. Vaihtoa odottavat, alkuperäiset leuat saapuivat Tampereelta Kuusamoon kahdessa päivässä.”

Murskeen syötössä kaivukoneella ja altakannosta pyöräkuormaajalla Vääräniemi luottaa Caterpillarin kalustoon.

Mursketuotanto hipoo puolta miljoonaa tonnia vuodessa

Maanrakennus Vääräniemi urakoi kahdella murskausketjulla pääosin tienperustusmateriaaleja Pohjois-Suomessa sekä Oulun seudulla myös katkaistuja sepeleitä. Tavallinen, noin 350 000–400 000 tonnin vuosituotanto nousee tänä vuonna lähelle puolta miljoonaa.

Yli puolet liikevaihdosta syntyy nykyisin murskaustoiminnasta. Muita maanrakennuksen palveluja tehdään erityiseksi Taivalkosken kunnalle. Yhtiö panostaa pitkiin ja luottamuksellisiin asiakassuhteisiin. Työntekijöitä löytyy 10–15.

”Toimitusvarmuus ja nopeus ovat tänä päivänä olennaisia asioita. Kyllä kerran asiakas ihmetteli, kun saimme sorakuorman toimitettua hänelle kesken ajon parissa minuutissa,” Markku Vääräniemi naurahtaa.

Lue seuraavaksi