Uutiset
LMCE Group valmistaa nyt myös Meclift-trukit
Varsin hyvin tunnettuja, Lännen-merkkisiä monikäyttöisiä kaivurikuormaajia sekä Watermaster-ruoppaajia Loimaalla sekä Lundberg-taajamakoneita Ruotsissa valmistava LMCE Group on vuoden 2019 lopusta lähtien ollut tamperelaisen Mecalift Oy:n osaomistaja. Kurottavien Meclift-trukkien valmistus on siirtynyt kaupan myötä Tampereelta Loimaalle. Alunperin perheyhtiönä vuonna 1981 perustettu yhtiö on ollut aina vahvasti vientivetoinen. Kurottavia trukkeja valmistetaan nyt 16-50 tonnin kokoluokissa.
Koronavirus perui alunperin keväälle kaavaillun Lännen-lehdistötilaisuuden. Nyt lomien jälkeen vierailu onnistui ja kyynärpäätervehdyksien saattelemana päästiin tutustumaan uusiin tuuliin Loimaan lakeuksilla.
”Emme ole lamaantuneet tässä tilanteessa, vaan olemme tehneet paljon koronaviruksen vaatimia turvallisuuspäivityksiä tehtaalla. Otamme taas vastaan vieraita, mutta pystymme takaamaan turvallisuuden pitämällä etäisyyksiä, käyttämällä suojavarusteita ja minimoimalla tehtaan linjoilla vierailuja. Sekä henkilökuntamme että vieraidemme turvallisuus on priorisoitu tietenkin ykkösasiaksi”, aloittaa LMCE Groupin toimitusjohtaja Timo Huttunen.
Lännen on lanseerannut uuden sloganinsa, joka kuuluu vapaasti suomennettuna: Rakennetaan maailmaa vähemmillä koneilla. Tällä halutaan korostaa monikäyttöisyyttä, joka koskee koko Lännen-tuotelinjaa taajamatraktorista ruoppaajiin. Meclift-trukit osuvat samaan filosofiaan mainiosti, sillä nekin soveltuvat valtavirrasta poikkeavien teknisten ratkaisujen ansiosta varsin monipuolisiin nosto- ja lastaustöihin.
”Maailman hallitsevat megatrendit kuten kestävä kehitys, ilmastonmuutos, digitalisaatio ja kaupungistuminen ovat suuntaviivoja, jotka meidänkin tuotekehitystämme ohjaavat. Tällä hetkellä noin 75 prosenttia kaikista valmistamistamme koneista ja laitteista menee jo vientiin. Esimerkiksi Watermaster-ruoppaajia on viimeaikoina toimitettu Intiaan, Pakistaniin, Egyptiin ja Ghanaan. Vain muutamia mainitakseni. Olemme myös avanneet Pohjois-Amerikan markkinat toimittamalla New Yorkiin yhden ruoppaajan”, jatkaa Huttunen.
Lännen MCE Groupin liikevaihto on nykytasolla noin 50 miljoonaa euroa, josta Lännen-tuotelinja vastaa noin 40 prosenttia ja Watermaster 28 prosenttia. Loppu jakautuu Lundbergille, käytetyille koneille ja muille toiminnoille.
Yritys työllistää 160 ihmistä. Näistä 120 on Suomessa ja 40 Ruotsissa. Loimaan tehtaan portin avaa päivittäin 100 ihmistä. Tosin nyt toimihenkilöt eivät joka päivä ole saranoita kuluttaneet, vaan etätöitäkin on paiskittu korona-aikana.
”Meillä ei tuotantoon tullut suuria katkoksia. Komponentteja ei tule juurikaan Kiinasta, vaan yhteistyökumppanimme sijaitsevat pääosin Euroopassa. Lundbergin kokoonpano keskeytyi tosin pariksi viikoksi, kun emme saaneet Italiasta Danan akseleita. Tuotanto saatiin kurottua kuitenkin kiinni ennen lomia. Nyt tajusimme, kuinka tärkeää on se, että emme ole riippuvaisia maapallon toisen laidan toimittajista. Toivottavasti töiden teettäjäpuolikin arvostaa jatkossa yhä enemmän kotimaisuutta ja paikallisuutta työllistämässään konekannassa”, toivoo Huttunen.
Trukkeja maailman ympäri
Meclift-trukkien valmistus on siis aloitettu Loimaalla. Lännen MCE Oy omistaa Mecalift Oy:stä 40 prosenttia. Muut osaomistajat ovat Sign Systems Finland Oy (40%) sekä Credos Oy (20%). Toimitusjohtajana on Janne Kalliomäki ja hallituksen puheenjohtajana Timo Huttunen.
”Mecaliftissä työskentelee vain kolme henkilöä. Keskitymme myyntiin ja kaikki muut palvelut kuten valmistus ja jälkimarkkinointi tehdään alihankintana. Myynnin hoidamme globaalin, Tampereelta ohjattavan jälleenmyyntiverkoston avulla. Olemme läsnä jo 30 maassa. Tuotanto, ja tässä vaiheessa myös tuotekehitys, hoidetaan sopimusvalmistuksena Lännen Tractors Oy:n toimesta Loimaalla”, valistaa Kalliomäki. Mies on samalla myös yksi omistajista, sillä Credos Oy on hänen ja perheensä omistama sijoitusyhtiö.
Aiemmin Mecalift valmisti myös kontinsiirtolaitteita, mutta omistajamuutosten myötä siitä luovuttiin. Nyt kaikki voimavarat keskitetään kurottaviin trukkeihin. Tuoteperheeseen kuuluvat 16-, 18-, 30-, 42- ja 50-tonnin mallit.
Meclift-trukkeja on myyty kaikille mantereille Etelämannerta lukuunottamatta. Nyt kuluvan vuoden kauppoja on solmittu muun muassa Puolaan, Kiinaan, Saksaan, Venäjälle ja Suomeen. Seuraava toimitus on 18-tonninen Brasiliaan. Tuotannossa oli jutunteon hetkellä myös kaksi järeää 42 tonnin konetta, joiden kylkiin liimataan osoitelappu merkinnällä Bangladesh.
”Olemme tämän vuoden kokonaistavoitteeksi ottaneet valmistaa 12 kappaletta 18-tonnin konetta, joista kuusi on jo tehty sekä kaksi edellä mainittua 42-tonnista. Liikevaihdoksi olemme budjetoineet 4,5 miljoonaa euroa. Tästä uskomme tuotantomäärien ja liikevaihdon hiljalleen kasvavan”, jatkaa Kalliomäki.
”Tällä hetkellä omaa valmistustamme ovat trukkien puomistot. Muutoin komponentit tulevat alihankkijoilta ja me kokoamme trukit. Etenemme askel kerrallaan ja haemme jatkossa valmistukseen tietenkin synergiaa Lännen- ja Watermaster -tuotteiden kanssa. Tavoitteena on saada ensin kannattavat teolliset perusedellytykset kuntoon ja sen jälkeen laajentaa tuotantoa asteittain”, lisää Huttunen.
”Suosittujen 18-tonnisten mallien valmistus on tarkoitus muokata sarjavalmisteiseksi. Nyt olemme niiden osalta jo kahden kuukauden valmistusajassa, mikä on kilpailijoihimmekin verrattuna varsin ripeä tahti”, täydentää Kalliomäki.
Pienin malli on varsin suosittu, eikä vähiten yhden erityisominaisuutensa ansiosta.
”18-tonnisen trukin nostokyky on erittäin suuri, vaikkakin kone on kooltaan pieni. Pienen kokonsa ansiosta trukki mahtuu merikontin sisään vahingoittamatta konttia tai kuljetettavaa tuotetta. Järeämmät 30-, 42- ja 50-tonnin Meclift trukit taas pystyvät täyttämään kontit tehokkaasti kurotusominaisuutensa avulla.”
Katso lisää videoita Mecliftin Youtube-kanavalta tästä.
Lue myös: Vetro-Shippingille Mecaliftin 18-tonninen.
Lisälaitevalikoima on laaja, mikä sallii kaikenlaisen lastin käsittelyn tehokkaasti ja varovasti.