Uutiset

Työkoneet

Liebherr kiertueella – Pyöräkuormaimet tutuiksi

Liebherr on valinnut hydrostaattisen voimansiirron kaikkiin pyöräkuormainmalleihinsa, pienestä viiden tonnin mallista L 506 aina suurimpaan eli 25 tonnin painoiseen malliin L 586. Myös moottori kaikissa pyöräkuormaimissa on omaa valmistetta. Mallista riippuen löytyy neljä, viisi ja kuusisylinterisiä moottoreita.

Esittelyn mielenkiintoisin kuormain oli eri ohjausvaihtoehdoilla varustettu L 566 2plus2, johon saa sekä perinteiseen kuormaukseen ja kasalle soveltuvan Z-aisaston että suoran version materiaalin käsittelyyn. Malli 566 kuuluu isojen pyöräkuormainten perheeseen. Viisijäsenisen perheen työpainot ovat välillä 17-25 tonnia. Kaatokuormat vastaavasti 11.650-20.430 kiloa.

566-esittelykoneessa oli siis kolme eri ohjausvaihtoehtoa tarjolla. Perinteisen ratin veivaamisen voi korvata 2:1 ohjauspyörällä, jossa tarvittavat ohjauspyörän kierrokset ovat vain noin puolet vakiovarusteisen ohjauksen kierroksista. Kuormaustilanteessa tämä tietää helpotusta kuljettajalle ja etenkin yläkropan nivelille. Koneessa oli myös minijoystick ohjaus, jolloin runko-ohjausta käsketään vasemmalla kädellä kevyin sormenpääliikkein.

”Voimansiirto L 566:ssa on täysin hydrostaattinen ja automaattinen. Pumput on sijoitettu pitkittäin asennetun moottorin jatkeeksi eli aivan koneen taakse. Ne toimivat siellä vastapainona ja antavat hyvän kaatokuorman alhaisella koneen kokonaispainolla. Perinteisessä voimansiirtolinjassa vaihteisto ym. komponentit vievät painopistettä kohti koneen keskiosaan ja näin vaaditaan erillinen vastapaino. Näkyvyys taakse on huonompi kuin meillä ja koneen paino myös nousee”, valistaa pyöräkuormainten tuotepäällikkö Mathias Dorfen Liebherriltä.

Hän kertoo heti alkuun, että Liebherr on varsin omavarainen konevalmistaja pyöräkuormaimissakin. Komponenteistakin mm. moottori, hydraulisylinterit ja koneen sähköjärjestelmä ovat omaa valmistetta.

Dorfenin mukaan hydrostaattisen voimansiirron ja komponenttisijoittelun tuoman painon kevennyksen ansiosta saavutetaan merkittäviä polttoainesäästöjä. Edelleen hän muistuttaa, että hydrostaattinen voimansiirto jarruttaa itsessään ja näin jarrukomponenttien kulumisesta aiheutuvia huoltokuluja ei juuri tule.

”Toinen merkittävä asia painojakauman kannalta on, että polttoainetankki on koneessa keskellä. Perinteisesti se on sijoitettu koneen taakse. Koneen vakaudessa on tuolloin suuri ero riippuen siitä, onko tankki tyhjä vai täynnä”, jatkaa Dorfen.

Ilmanotto jäähdytykseen tapahtuu Liebherr 566:ssa aivan ohjaamon takaa. Sisään imetty ilma puhaltuu suoraan ylöspäin konepeiton sivussa olevien ritilöitten kautta. Sisään ohjautuva ilma on puhtainta juuri ohjaamon takana. Tuulettimen siivet pyörivät lämpöantureilta saamansa käskyjen mukaan eli eivät vie tehoa turhaan ja melutaso on näin myös alempi.

”Mikäli ylikuumenemista esiintyy, putoaa voimansiirto automaattisesti ykkösalueelle ja tuulettimen siivet alkavat pyöriä maksimi teholla”, valistaa Dorfen edelleen.

Lisävarusteena pölyisiin olosuhteisiin saa myös molempiin suuntiin pyöritettävät tuulettimen siivet.

Stereo merkitsee tuplaohjausta

Ohjaamo on L 566:ssa valoisa ja tilava. Hydrostaattisen voimansiirron hallinta on kokonaan alistettu kuormaimen hallintavipuun, joten kuljettajan ei tarvitse irrottaa vasenta kättään ohjauspyörästä tai vivusta. Esimerkiksi suunnan vaihto on keinukatkaisimessa vivun sivussa. Myös kick-down toiminnolle ja lisähydrauliikan hallinnalle on napit. Oikealla istuimen vieressä on hipaisunäppäin rivistö, johon on keskitetty kaikki hallinnat valoista hydrauliikkaan. Suuresta hipaisunäytöstä ohjataan niin ikään useita toimintoja. Mm. ilmastoinnin ja lämmityksen hallintakin tehdään kokonaan näytön kautta eli mitään mekaanisia nappeja ei enää ole. Näkyvyys ohjaamosta joka suuntaan on erinomainen. Liebherr on perinteisesti tehnyt markkinoitten hiljaisimpia ohjaamoja ja myös pyöräkuormaimien kohdalla perinteitä kunnioitetaan. Sisällä ohjaamossa on henkilöautomaisen hiljaista ja valmistajan mukaan taso on alle 70 desibeliä.

Liebherr L 566 2plus2-pyöräkuormaimen maksimi siirtonopeudeksi ilmoitetaan 40 kilometriä tunnissa. Kuusisylinterinen ja turboahdettu Liebherrin moottori antaa tehoa 190 kilowattia.

Pieneen Stereo-pyöräkuormainperheeseen kuuluu kuusi pyöräkuormainta työpainohaitarilla 5-8,4 tonnia. Kiertueella mukana oli malliston suurin eli L514 Stereo. Sarjalle ominainen piirre on tuplaohjaus. Sekä runko-ohjaus että takapyörät kääntyvät. Näin kääntösäde on valmistajan mukaan 20 prosenttia pienempi kuin pelkällä runko-ohjauksella varustetuissa malleissa.

”Kahden ohjaustavan yhdistelmällä olemme saaneet pienennettyä runko-ohjauksen kääntökulman 30 asteeseen. Näin kaatokuorma paranee ja ohjaamoonkin nousu helpottuu, vaikka runko-ohjaus olisi käännetty maksimiinsa”, tietää Dorfen.

Stereo-sarjan pyöräkuormaimissa on myös kaksinkertainen oskillointi . Sekä taka-akseli että runkonivel kallistuvat maaston mukaan. Tämä pienentää ohjaamon kallistelua epätasaisessa maastossa ja esteitten yli ajettaessa ja parantaa kuljettajan ergonomiaa.

Lue seuraavaksi