Uutiset

Työkoneet

Havator hoitaa haastavimmat tehtävät, Liebherr urakoi 200 metrissä

Keski-Pohjanmaaalla sijaitsevassa tuulipuistossa on 14 tuulivoimalan muodostama kokonaisuus, jonka jokaisen tuulivoimayksikön kokonaiskorkeus on 230 metriä. Tämän kokoisten laitosten huolto- ja korjaustoimet vaativat vankkaa asiantuntemusta sekä huippuluokan konekaluston. Tuulivoimalan huoltotöissä turvauduttiinkin Havator Oy:n ammattitaitoon sekä Liebherrin nostovoimaan.

Havatorin Liebherr LR 1700-1.0 on nostokoneiden jättiläinen, jonka läsnäolo työmaalla laittaa perusluokan nostokoneisiin tottuneen mielen nöyräksi. Kun koneen suurin nostokorkeus on 196 metriä, nostokapasiteettia 700 tonnia ja työskentelysädettäkin kunnioitettavat 160 metriä, on selvää, että nosturin kasauksesta, purusta ja käytöstä vastaavat vain alan kokeneet ammattilaiset. Tässä tuulipuistossa urakoimassa oli Havatorin neljän miehen ydinryhmä, jossa kaikille on selvillä tehokkuuden ja turvallisuuden edellyttämät työtehtävät.

Hallittu kasaus

Pasi Forsell, Aleksi Vaaraniemi ja Teemu Junttila edustavat Havatorin ammattitaitoista henkilökuntaa, joiden saumattomalla yhteistyöllä tuulipuiston nostotyöt hoituvat turvallisesti ja tehokkaasti.

LR 1700-1.0 -nosturin kohteeseen tuominen ja työkuntoon asentaminen vaatii luonnollisesti runsaasti suunnittelua ja työvoimaa.

”Järkevän rakennesuunnittelun ansiosta kuljetukseen tarvitaan vain kolme erikoislavettia, ja kaikki muu saadaan paikalle peruskuljetuskaluston avulla. Aikataulutus on oletetun tarkkaa ja nosturin on oltava käyttökunnossa, kun tuulivoimalan oma henkilöstö on valmiina asennustyöhön. Kaikessa korostuvat tietenkin turvallisuusnäkökohdat ja esimerkiksi sääolosuhteet otetaan tarkoin huomioin. Kaiken sujuessa tuulivoimaloiden huoltotyöt eivät välttämättä vie kuin pari päivää, mikä kertoo omaa kieltään Liebherrin tehokkuudesta”, kertoo Havatorin nosturinkuljettaja Teemu Junttila.

Liebherr on lempeä jättiläinen

Kokoluokastaan huolimatta Liebherr LR 1700-1.0 saa kuljettajilta kiitosta käytön helppoudesta ja tarkkuudesta.

Tuulivoimalan huippu häämöttää lähes 200 metrissä, joten nostotyöt eivät aivan tavallisilla koneilla onnistu. Liebherr LR 1700-1.0:n 196 metrin nostokorkeus takaa urakan sujuvuuden myös vaativissa olosuhteissa.

”Liebherr saapui meille kesäkuun lopussa ja tämän tuulipuiston urakka on koneen viides kohde. Nosturissa ei ole ilmennyt mitään lastentauteja, ja erityiskiitosta Liebherr on saanut käytettävyytensä tarkkuudesta sekä siirtojen helppoudesta. Uusi valvontalaite vaati hieman opettelua, mutta loogisuutensa ansiosta sisään pääsi nopeasti. Samalla täytyy kiitellä Havatoria työnantajana, sillä kaikkiin koneisiin annetaan perusteellinen koulutus, eikä turvallisuudesta tingitä missään vaiheessa. Itse nostoissa jokaiselle henkilölle on omat tarkoin määritellyt tehtävänsä, ja urakan sujuvuus varmistetaan jatkuvilla radioyhteyksillä”, lisää Junttila.

Turvallisuus edellä

Nosturinkuljettajan ammatissa täytyy aina varautua muutoksiin.

Liebherr tottelee kokoluokastaan huolimatta ohjausta herkästi ja vaadittava tarkkuus saavutetaan myös korkeuksissa. Aleksi Vaaraniemi kiittele myös kamerajärjestelmien toimivuutta sekä nostoissa tarvittavien tietojen helppoa saatavuutta mittaristoista.

”Kaikkeen täytyy olla valmiina. Aikataulut voivat muuttua nopeastikin, ja esimerkiksi tuuliraja tai näkyvyyden heikentyminen voivat seisauttaa urakan päiväkausiksi. Tämän kokoluokan nosturitöissä työskentelevillä pitää olla hyvät hermot ja korkea paineensietokyky, ja täytyykin todeta tänne projektiinkin löytyneen sopivan porukan, joka ei ihan pienistä ongelmista toimintakykyään tai huumorintajuaan menetä”, kiittelee Junttila.

Liebherrin vastapainojen määrä ja säde on tarkoin määriteltävissä ja näin saadaan varmuudella turvallisuutta nostoihin.

Liebherr LR 1700-1.0

Nostokapasiteetti: 700 t

Puomi: Ristikkopuomi

Suurin nostokorkeus: 196 m

Suurin säde: 160 m

Moottorin päästöluokka: Stage V

Telojen leveys: 2 m

Tuulivoiman pystytystöissä maksimikonfiguraatio: 165 m + 18 m

Lue seuraavaksi