Uutiset

Työkoneet

Liebherr 924 – pyöräalustainen 18 metrin ulottuvuudella

Erikoispitkällä puomilla varustettu pyöräalustainen kaivukone on varsin harvinainen näky täällä Pohjolan perillä. Keski-Euroopassa ja etenkin Saksassa niitä näkee. Ja sieltä suunnalta tuli nurmijärveläisen VJ Maa-aines Oy:n Liebherr 924 -kaivukonekin, joka ylettyy pyöräalustaiselle melkoisiin lukemiin eli 18 metriin. Harvinainen ilmestys herättää mielenkiintoa aina siellä, missä työskentelee.

Toimitusjohtaja Ville Sainio kertoo miettineensä konseptia jo monta vuotta. Aiemminkin hankinta on ollut liipaisimella, mutta aina kaatunut vääränlaiseen puomiin, liian korkeaan hintaan tms. Konetyyppiä ei hirveästi ole ollut saatavilla kansainvälisiltäkään markkinoilta. Liebherr Finland välitti nyt vuodenvaihteessa Saksan Liebherriltä VJ Maa-ainekselle 3 000 tuntia ajetun, vuoden 2016-mallisen kaivukoneen. Se varustettiin Suomessa urbaaniin tyyliin 3D-koneohjausjärjestelmällä.

”Nyt laivaston täydennykseksi löytyi tosiaan oikeanlaisella puomilla varustettu peli ja hintakin oli kohdallaan”, aloittaa Sainio.

Liebherr 924 on varustettu tukijaloilla molemmissa päissä ja painaa kuvien varustuksella noin 30 tonnia. Kyseessä on tällä hetkellä VJ Maa-aineksen raskain kaivukone. Yrityksen yleisin ja kaupunkioloissa käyttökelpoisin konetyyppi on 19 tonnin lyhytperäinen varustettuna taittopuomilla ja 3D-laitteilla. Liebherreitä on kalustossa kaksi nyt hankitun pitkäpuomikoneen lisäksi (913 ja 914). Myös muita alan valtamerkkejä löytyy. Kaikkiaan kaivavaa kalustoa on yhteensä parisenkymmentä. Eri projekteissa työllistetään tilanteen mukaan paljon myös aliurakoitsijoita.

Ensimmäinen työmaa uutukaiselle oli YIT:n töissä Raide-Jokerin työmaalla.

”Aloitimme tämän Raide-Jokerin tiimoilta jo ennakoivasti viheraluekokeilu-urakassa vuonna 2018. Mukana eri lohkoilla olemme olleet alusta saakka ja tälläkin hetkellä taitaa meidän koneitamme olla tuntitöissä yhteensä yhdeksän kaikilla viidellä osuudella”, laskee Sainio.

Varsin ahtaassa välissä Viikin kampuksen kohdalla oli valmisteltu paalutuskenttää ja kuvaushetkellä kuormattiin autoihin savea varsin syvästä kaivannosta. Normipuomisia koneita olisi tarvittu samaan työhön kaksi. Nyt kauhallisten nosto varsin etäältä ja syvältä onnistuu suoraan auton lavalle. Kone ei nyöki.

Periaatteessa konetta voi siirtää yleisillä teillä, tosin kovin ahtaassa risteyksessä etäällä kulkeva kaivupuomin pää saattaa tuottaa vaikeuksia. Kuljetusasennossa puomi asettuu kokonaan ohjaamon kattotason alapuolelle.

Renkaiden suunnassa 1 000 litran vetoisen kauhan voi huoletta siirtää täydellä ulottuvuudella. Sivusuunnassa operoidessa se pitää jättää vähän vajaaksi.

Raide-Jokerin kaksoisradan alta on Viikissäkin jo siirretty muualle maanalaiset rakenteet kuten sähkölinjat, dataverkot, kaukolämpökanaalit, vesijohdot ja viemäröinnit. Se onkin iso osa VJ Maa-aineksenkin suorittamia valmistelutöitä ennen kuin varsinaiseen radan rakentamiseen päästään. Ratalinjan alle ei enää jää kuin harvoihin kohtiin radan kohtisuoraan alittavia linjoja.

Siirtämällä erilaiset putket ja kaapelit pois raiteiden alta varmistetaan sekä kunnallistekniikan että dataliikenteen toiminta ja häiriöttömyys tulevaisuudessa.

Kyseessä on monivaiheinen ja vaikea operaatio, joka vaatii monen tahon yhteistyötä ja aikatauluttamista. Pinnan alla on usein yllätyksiä, sillä saatavilla olevat tiedot eivät ole välttämättä täydellisiä. Nyt uusista linjauksista tehdään jälkipolville hyvät dokumentit.

”Kaupunki-infran rakentaminen on hidasta. Maan alla risteilee runsaasti kaikenlaista. Olen aina sanonut, että meidän töissämme yhden kuorma-auton lastaaminen kestää tunnista kolmeen päivään. Kaapelinäyttöjen jälkeen varmistamme omilla kaapelitutkilla yleensä vielä työmaat kertaalleen.”

Toimitusjohtaja Ville Sainio (oik.) ja työpäällikkö Jani Kumpumäki toteavat rakentamisen jatkuvan hyvällä tasolla tänäkin vuonna. Miesten työmaat löytyvät pääasiassa kehäteiden sisäpuolelta.

Syvälle mennään

”Kaupunkioloissa kanaalit tulevat koko ajan syvemmiksi, vaativat pontituksen ja samalla maan kuormaaminen montusta vaikeutuu. Uskoisin, että sovelluskohteita löytyy ulottuvalle Liebherrille paljon ja pyöräalustaisuus tekee koneesta nopeasti paikasta toiseen siirrettävän. Periaatteessa tällä pitkäpuomilla voi ja saa ajaa yleisillä teillä. Tosin ainakaan ruuhka-aikaan se ei liene kovin järkevää”, virnistää Sainio samalla, kun kuljettaja Markku Jeulonen laittaa puomia kuljetusasentoon. Kaivupuomin pää on melkoisen etäällä ohjaamosta, mutta koko komeus menee korkeussuunnassa kasaan ohjaamon alapuolelle.

VJ Maa-aineksen ydinosaamista onkin juuri kaupunki-infra, jota Raide-Jokerissakin tehdään. Katukohteita on talvellakin käynnissä. Kehä III:n sisäpuolella tehdään paljon myös rakennusten pohjatöitä.

”Starttasin yrittäjäuran kirjaimellisesti pohjalta. Isällä oli talonrakennusliike ja ensiksi aloin omalla koneella tehdä hänelle pohjia. Toiminimen perustin vuonna 2007 ja osakeyhtiöksi se muutettiin vuonna 2012. Aika nopeasti olemme sen jälkeen kasvaneet”, valistaa Sainio.

”Meillä seurataan työmenetelmien, koneiden ja laitteiden kehitystä tarkkaan. Pyrimme olemaan ajan hermolla ja esimerkiksi nyt uusiin konehankintoihin ei enää hyväksytä kuin viimeisin päästöluokka. Tilaajatkin sitä jo usein vaativat. Pienkoneissa on jo yksi täyssähkökäyttöinen pyöräkuormaaja ja lisää niitäkin varmasti tulee jatkossa. Ajan tasalla pysyminen on palvelus myös omalle henkilökunnalle”, filosofoi Sainio loppuun.

Yritys sai hiljattain myös RALA-pätevyyden. Sitä edesauttoi vahvasti työpäällikkö Joni Kumpumäen astuminen Villen palvelukseen. Joni hoitaa urakkalaskennan ja myös työnjohtoa. Näin Villelle jää aikaa junailla tuntitöissä olevien koneiden liikkeitä. Villen vaimo Hanna hoitaa muun muassa yrityksen taloushallintoa.

”Urakkatarjouksia tulee sisään paljon, mutta päätöksien teko kestää tilaajilla aiempaa kauemmin. Nyt mietitään eri projekteille sopivinta toteutusajankohtaa. Emme odota kuitenkaan rakentamisen juuri hiljenevän tänä vuonna täällä pääkaupunkiseudulla”, tietää Kumpumäki.

VJ Maa-aines työllistää omia ihmisiä lähes 30 ja ison joukon aliurakoitsijoita. Ville Sainion mukaan viime vuoden keväällä yrityksessä teki töitä parhaillaan yli 60 ihmistä. Vuoden 2020 liikevaihto oli 5,4 miljoonaa euroa.


Raide-Jokeri lyhyesti

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja, jonka pituus on noin 25 kilometriä. Siitä noin16 kilometriä sijoittuu Helsinkiin ja yhdeksän Espooseen. Raide-Jokerilla on ennustettu vuonna 2030 tehtävän noin 91 000 matkaa arkivuorokaudessa. Vuonna 2050 matkoja on ennusteen mukaan jo 125 000 vuorokaudessa.

Raide-Jokerin rakentaminen alkoi kesäkuun 2019 alussa. Tämänhetkisen aikataulun mukaan liikennöinti alkaa kesäkuussa 2024.

Rakentaminen on jaettu viiteen varsinaiseen rataurakkaan ja niiden lisäksi Roihuvuoreen valmistuva varikko on yksi erillinen osuus.

Raide-Jokeri toteutetaan allianssimallilla. Siinä tilaaja, suunnittelija ja urakoitsija on integroitu yhdeksi yhteiseksi organisaatioksi. Kaikkien sopimusosapuolten on noudatettava toiminnassaan avoimuutta ja pyrittävä yhteistyöhön siten, että kaikki voittavat tai häviävät yhdessä. Suunnittelijaosapuolina ovat Ramboll Finland Oy:n, Sitowise Oy:n ja NRC Group Finland Oy:n muodostama ryhmittymä.

Rakentamisesta vastaa ryhmittymä-Jokeri, johon kuuluvat NRC Group Finland Oy (entinen VR Track Oy) ja YIT Suomi Oy.

Vuoden 2018 hintatasossa pikaraitiotien kustannusarvio on 386 miljoonaa euroa. Helsingin osuus on 268 ja Espoon 118 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi varikon hintalappu on 69,5 miljoonaa euroa (lähde: raidejokeri.info).




Lue seuraavaksi