Uutiset

Työkoneet

Komatsun 36-tonninen hybridikaivukone laivueeseen

Korkeat polttoainehinnat kurittavat myös työkonesektoria. Yhtälailla työmailla vaaditaan koneilta myös alhaisia pakokaasupäästöjä. Tämä trendi tuskin tulee koskaan helpottumaan, päinvastoin. Pääkaupunkiseudulla toimitaan jo nyt näiden tiukentuneiden päästömääräysten velvoittamina.
Oululainen maarakennusyritys Autio Oy Infrapalvelut urakoi paljon juuri Helsingissä, joten koneiden päästöihin on syytä kiinnittää huomiota. Näistä lähtökohdista Autio Oy:n Timo Autio päätyi uuskonehankinnassa Komatsun hybridimalliin.

Komatsulla on tällä hetkellä tuotannossa yksi hybridikaivukonemalli, HB365LC-3 (36 t/202 kW/Stage V). Komatsun Hybrid -järjestelmässä koneen ylävaunun liike-energiaa otetaan talteen aina kääntöliikkeen hidastuksissa. Energia tallentuu sähköenergiana kondensaattoriin, josta se on akkua nopeammin hyödynnettävissä. Ylävaunun kääntöä taas käskytettäessä kondensaattori avustaa liikettä.

Kondensaattori avustaa myös dieselmoottoria kuormitustilanteissa helpottaen näin moottorin rasitusta. Komatsu ilmoittaa näin saavutettavan jopa 30 prosentin polttoaineenkulutuksen pienentymisen verrattuna samanlaiseen, ilman hybridijärjestelmää olevaan koneeseen. Ylävaunun kääntömoottori on sähköinen ja näin sen toimintoa on mahdollista tehostaa kondensaattoriin tallentuneella energialla. Samainen sähkömoottori toimii kääntöliikkeen hidastuksissa energiaa talteen ottavana generaattorina.

Autio Oy Infrapalveluiden uusi Komatsu HB365LC-3 -hybridikaivukone ensimmäisellä työmaallaan Helsingin Laajasalossa. Taustalla siintää Suomenlinnan kirkon torni, joten merellisessä ympäristössä ollaan.

Komatsu HB365LC-3

Autio Oy:lle luovutettiin maaliskuun alussa uusi Komatsun 36-tonninen hybridikaivukone. Se varusteltiin asiakkaan mieleiseksi Suomen Rakennuskoneen Espoon toimipisteellä. Koneen myynnistä vastasi Rakennuskoneen Kempeleen pisteen konemyyjä Veli-Pekka Hiltula.

Peruskone sisälsi tehtaalta lähtiessään täyspitkät telaohjurit, keskusvoitelujärjestelmän sekä yhden lisähydrauliikan. Espoossa pakettiin lisättiin vielä Novatronin 3D-koneohjausjärjestelmä, VM-Worksin liitin sekä polttoainetoiminen Webasto-lisälämmitin. Kauhaksi valikoitui Gjerstadin kallistuksella varustettu luiskakauha. Timo Aution mukaan kone täydentyy myöhemmin vielä kallistuvalla kauhanpyörittäjällä, jolloin muidenkin kauhojen käyttö tehostuu.

Hybridikoneen hankinnalla pyritään ennakoimaan tulevaisuuden kiristyviä päästömääräyksiä. Tätä ostopäätöstä tuki vahvasti Helsingin ja Espoon koneurakoiden tarjouspyyntöjen tiukat päästövaatimustasot.
”Vihreät työmaat ovat tulleet jäädäkseen”, toteaa Autio.

Timo Autio (kuvassa) hoitaa yrityksen eteläisten työmaiden työnjohdon. Ja jos aikaa jää, hyppää hän itse koneen puikkoihin. Näin kuulemma vielä joskus tapahtuukin. Pohjoisempien työmaiden johdon hoitaa toimitusjohtaja Janne Pietilä.

Raitiotietyömaalle

Uuden hybridikoneen ensimmäinen työmaa on Helsingin Laajasalossa, jonne rakennetaan raitiotieyhteys siltoja pitkin Helsingin päärautatieasemalta. Laajasalon entisen öljysataman paikalle on tulossa mittava määrä uusia asuinrakennuksia. Kruunusillat-projektissa rakennetaan lähes suora siltayhteys Merihaasta, Korkeasaari pohjoispuolelta ohittaen, aina Kruunuvuorenrantaan. Autio Oy on nyt tekemässä projektiin liittyvää meritäyttöä Laajasalon päässä. Louhetta ajetaan entisen öljysataman alueelle nousseesta kasasta siltalinjalle dumppereilla ja puoliperävaunuyhdistelmillä.

Kaivukoneilla tehdään kuormaa näihin kuljetusvälineisiin ja uusi hybridi-Komatsu on nyt yksi niistä. Laajasalon työmaalla työskentelee viitisentoista Aution miestä. Jutuntekohetkellä uusi hybridikone oli ollut työmaalla vasta reilun viikon, joten Timo Autio ei pystynyt sanomaan vielä mitään koneen polttoaineenkulutuksesta. Muutoin laite vaikutti miehen mielestä väkivahvalta nykyaikaisin ominaisuuksin varustettuna.

Kasalle menossa. Autio Oy tekee meritäyttöä Kruunusillat-projektissa. Uudella Komatsulla lastataan dumppereita ja maansiirtoautoja.

Autohommilla alkuun

Timo Aution isoisä aloitteli urakoinnin maanajolla jo heti sotien jälkeen Pohjois-Pohjanmaalla. Timon isä Seppo ryhtyi tekemään töitä isoisä-Kaukon kanssa vuonna 1963, jolloin Aution perheyritys käynnistyi todenteolla Oulussa. Maarakennushommat alkoivat 60-luvun lopulla Atlaksen kaivukoneella ja Alliksen pyöräkuormaajalla. Työmaat olivat tuolloin Oulun seudulla ja toimeksiantajina yleensä kaupunki ja alueen kunnat. Satunnaisesti töitä tehtiin myös etäämmällä Oulusta.

2000-luvun alussa toiminta muuttui kokonaisvaltaisemmaksi urakoinniksi. Työmaita oli kokoajan enemmän ja enemmän ympäri Suomen. Tällä hetkellä Autio sanoo työmaiden sijoittuvan Helsinki-Kemi-välille. Kemissä Aution koneita on mukana biotuotetehtaan rakennustöissä. Urakoinnin lisäksi tehdään kunnallisteknisiä töitä tuntitaksalla Helsingissä ja Oulussa. Ruotsissakin on käyty näyttämässä työnteon mallia, kun yritys oli mukana Botnia-radan rakennusprojektissa Uumajan seudulla vuosina 2008–2009. Siellä ajettiin louhetta ulos tunnelityömailta sekä tehtiin rusnausta.

Uusi kone varusteltiin työkuntoon Suomen Rakennuskoneen Espoon toimipisteellä. Myynnistä vastasi Kempeleen pisteen Veli-Pekka Hiltula. Hybridikoneen hankinnalla ennakoidaan jo nyt tulevaisuuden kiristyviä päästömääräyksiä.

Timokin ehtii välillä puikkoihin

Aution perheyrityksen omistuspohja laajeni, kun pitkän maarakennustaustan omaava Janne Pietilä tuli osaomistajaksi vuonna 2020. Pietilä on nykyisin yrityksen toimitusjohtaja Timo Aution toimiessa hallituksen puheenjohtajana. Timo sanoo työskennelleensä etelän työmailla vuodesta 2008 alkaen, ja komennus jatkuu edelleen.

Timo hoitaa etelän työmaiden johdon Pietilän tehdessä samaa pohjoisen urakoissa. Työnjohdollisten hommien ohella Timo sanoo ehtivänsä välillä myös kaivukoneen puikkoihin tai maansiirtoauton rattiin. Henkilökuntaa yrityksellä on noin 40. Luku on kesäsesonkien aikana yleensä hieman suurempi.

Konekantaa Autio Oy:llä on reilut 30 kappaletta, josta parisenkymmentä kaivukonetta. Lisäksi on maansiirtoautoja sekä muutamia dumppereita ja pyöräkuormaajia. Kaivukoneet, pyörä- ja tela-alustaiset, asettuvat painohaarukkaan 8,5–55 tonnia. Tuo suurin 55-tonninen on pitkäpuomikone. Autiolla ei olla merkkiuskollisia, joten merkkejä on edustettuna monia. Nyt taloon saatu ensimmäinen hybridikone on samalla myös ainut Komatsu-merkkinen kone talossa. Tosin on niitä aikojen saatossa ollut konearsenaalissa ennenkin.

Autio Oy Infrapalvelut operoi pääosin katu- ja tieinfran rakennus- ja saneeraustöissä. Kunnallistekniikan rakennuksissa ja saneerauksissa ollaan paljon mukana. Myös talonpohjien tekoja on säännöllisesti ohjelmassa. Dumpperikaluston avulla pystytään tarjoamaan suuriakin massansiirtoja edellyttäviä projekteja. Yhtenä sellaisena Autio mainitsee Pirkkalan äskettäin valmistuneen lentokentän laajennuksen, jossa yritys oli mukana.



Lue seuraavaksi