Uutiset

Työkoneet

Torpo luottaa RealMachineryn palveluun

Maarakennus Torpo on keikyäläinen maarakennusalan yritys, jonka historia juontaa vuoteen 1989. Yritys on mainio esimerkki vireän maaseudun yrittäjähenkisyydestä, jonka avulla uusia palvelumuotoja kehitetään rohkeasti, ja uudistumalla pysytään elinvoimaisena muuttuvissakin olosuhteissa. Maarakennus Torpo onkin vuosien mittaan kasvanut maatilan sivutoimesta omaksi vakavaraiseksi ja monipuoliseksi kymmenen henkilöä työllistäväksi yritykseksi.

Maarakennus Torpon juuret ovat syvällä Etelä-Pirkanmaan maaperässä, sillä Metsä-Laurilan tila siirtyi Torpon suvun haltuun jo vuonna 1917. Tila on kehittynyt vuosikymmenien mittaan ja tuotantosuuntauksia on muutettu tarpeen mukaan nopeillakin aikatauluilla. Nykyään Metsä-Laurilan tilalla viljellään kauraa, ohraa, vehnää sekä sokerijuurikasta, ja kananmunatuotannon lisäksi tilalta on ostettavissa myös polttopuita. Nykyaikaisesta ajatusmaailmasta kertoo puolestaan tilan liittyminen Pirkanmaan Ilmastoverkoston kumppaniksi, mikä on toimiva osoitus ympäristön huomioimisesta tilan kaikissa toiminnoissa.

Maarakennuksen monipuolinen ammattilainen

Lauri Torpo sekä DX:n puikoissa istuva Teuvo Rehakka ovat erittäin tyytyväisiä koneen ominaisuuksiin sekä koneen myyneen RealMachineryn palvelun tasoon myös huoltojen ja varaosapuolen toimivuuden kannalta.

Maarakennusurakointi Metsä-Laurilan tilalla sai alkunsa vuonna 1989, jolloin Seppo Torpo hankki ensimmäisen kaivukoneen. Urakointi kasvoi tilalla tasaisen varmasti, ja pian todettiinkin maatalouden ja koneurakoinnin tukevan toisiaan onnistuneesti yritystoimintaa kehitettäessä.

”Toimialat täydentävät toisiaan hyvin, ja esimerkiksi koneiden käyttöaste saadaan korkealle ympärivuotisten käyttötarpeiden avulla. Kaivukoneurakointipuolella meitä työllistävät eniten sähkö- sekä televerkostojen merkittävät kehitystyöt, mutta palveluihimme kuuluvat myös esimerkiksi pohjarakentaminen, viemäröinnit sekä ojankaivuu. Monipuolisen konekannan ansiosta hoidamme runsaasti myös muuta urakointia, ja meiltä onnistuvat vaikka maa-aineksen toimitukset sekä puiden kaadot ja kiinteistöjen sekä rumpujen sulatukset, teiden talvikunnossapito ja lanaukset sekä pientareiden niitot, kertoo Metsä-Laurilan nykyinen isäntä Lauri Torpo.

”Panostamme myös lisälaitteiden hankintaan, mikä osaltaan varmistaa sekä arvokkaiden koneiden käyttötuntien korkean määrän että henkilökunnan työllistymisen vuoden kaikkina aikoina. Talossamme on myös perinteistä käsityötaitoa ja rakennamme esimerkiksi järeät perävaunumme melkein käytännössä itse”, lisää Torpo.

Koneiden laadusta ei tingitä

Lauri Torpo tietää, että nykyaikaisessa koneurakoinnissa täytyy luottaa sekä koneiden varmatoimisuuteen että jälkimarkkinointipalvelujen toimivuuteen.

Develonin eli entisen Doosanin monipuolisuus korostuu Maarakennus Torpon vaihtelevissa työtehtävissä. DX100W-7 -mallissa ketteryys yhdistyy toimivasti voimaan ja ulottuvuuteen.

”Auto- ja konehankinnoissamme panostamme laatuun, sillä luotettavuuden ansiosta mahdollinen korkeampi hankintahinta kuolettuu nopeasti. Meillä on tällä hetkellä nimissämme neljä kaivukonetta, joista kaksi teloilla ja kaksi pyörillä. Ensimmäisen kaivukonehankinnan RealMachineryn kanssa teimme vuonna 2018 ja yhteistyö on toiminut alusta lähtien mainiosti. Apua tai neuvoja on saanut aina nopeasti ja tarvittavat varaosat ovat myös lähes aina löytyneet suoraan hyllystä. RealMachineryn luottomyyjämme Jyrki Ylisarkki myös suositteli meille huoltosopimuksia koneisiimme, ja tämä ratkaisu on vuosien mittaan osoittautunut hyvin järkeväksi toimenpiteeksi.”

Develonit eli entiset Doosanit suoriutuvat myös työtehtävistään kunnialla ja palaute kuljettajiltamme on ollut positiivista. Kun uuden koneen hankinta tuli ajankohtaiseksi, oli luonnollista kääntyä taas Ylisarkin puoleen. Tarkoituksena oli hankkia käytetty kone, mutta Jyrki sai jotenkin käännettyä katseen uuteen reilun kymppitonnin luokan DX100W-7 -pyöräkoneeseen, ja niinpä uutuuskone luovutettiin meille viime vuoden Mansen Mörinöillä”, kertoo Torpo.

Develon tekee eikä meinaa

Helmikuun alkupuolella Torpon uutuuskone urakoi Keikyässä rummun avauksen sekä sulatuksen parissa, ja koneen ohjaimissa työskennellyt Teuvo Rehakka oli hyvin tyytyväinen koneen ominaisuuksiin.

”DX100W-7 sopii kokoluokkansa, liikuteltavuutensa, hallintalaitteiden toimivuuden ja ulottuvuutensa puolesta hyvin työtehtäviimme. Useat työkohteemme sijaitsevat ahtaissa tiloissa, ja nelipyöräohjaus tuo tarvittavaa ketteryyttä urakointiin. Muutenkin kone vastaa etenemiskyvyltään ja nopeudeltaan vaatimuksiimme, ja kauhanpyöritin sekä monipuolinen kauhavalikoima lisäävät tehokkuutta kaikkiin hommiin. Koneella on nyt takanaan noin tuhat tuntia monipuolisia tehtäviä, enkä ainakaan vielä ole moitteen sijaa löytänyt”, kertoo Rehakka.

Monitaitoisuus kunniaan

Lauri Torpo edustaa hienosti uuden sukupolven yrittäjähenkeä, jossa tehdään rohkeasti investointeja ja etsitään uusia toimintatapoja. Yrityksen menestyksestä ja kasvusta huolimatta Laurilla on edelleen jalat tiiviisti maassa, ja perusarvot ovat miehellä selvästi kunnossa.

Torpon jämerä, miltei täysin omatekoinen perävaunu tehostaa kaivukoneen urakointia vaativissakin olosuhteissa.

”Nykyaikana silmät täytyy pitää tarkoin auki ja on sopeuduttava nopeisiinkin muutoksiin. Samalla täytyy kyllä muistaa omat juuret ja kunnioittaa aikaisempien sukupolvien saavutuksia, joiden ansiosta nykyinen toiminta on ylipäänsä mahdollista. Vaikka paperitöidenkin määrä on kasvanut, pysyy minulla edelleen hitsauspillikin kädessä ja koneiden rattiin hyppään mielelläni”, päättää Torpo.

Lue seuraavaksi