Uutiset

Työkoneet

Kauhat kuntoon

Kauha on varmasti yleisin maarakennuskoneen työlaite maailmassa. Kauhan rakenteesta, muodosta, suojauksesta ym. on yhtä monta mielipidettä kuin on kaivajaakin. Käyttöikä ja korjaustarpeet riippuvat olosuhteista, kaivettavasta materiaalista sekä kauhaa heiluttavan kuljettajan työskentelytavoista. Maailmalla kauhan kulutusosat tottelevat nimeä GET eli Ground Engaging Tools. Vapaasti suomennettuna kyseessä ovat maan pintaan kontaktia ottavat työkalut kuten kauhojen huulilevyt ja kynnet.


Artikkelikuva: Oikeantyyppisen ja oikeankokoisen kauhan valitseminen peruskoneen mukaan on tärkeää. Myös säännöllinen kulutusosien vaihto pidentää kauhan käyttöikää, säästää peruskonetta ja vähentää polttoaineen kulutusta.


Suomessa on useita laadukkaita kauhoja eri käyttötarkoituksiin valmistavia yrityksiä. Kulutusosia kauhoihin tarjotaan niitäkin usean eri toimijan valikoimissa. Meillä maaperä on kovaa kaivaa ja talvinen routa tuo lisähaasteensa. Kaivoksilla ja murskausasemilla käsitellään kovaa kiveä, joka kuluttaa lujintakin terästä nopeasti.

Kaivavan, lastaavan tai murskainta syöttävien kaivukoneiden tai pyöräkuormaajien oikeankokoisten ja -tyyppisten kauhojen ja kulutusosien valinta on tärkeää kustannustehokkuuteen pyrittäessä. Myös niiden oikea-aikaisella huollolla ja korjauksella alennetaan kustannuksia.

Kauhan mitoitus peruskoneen mukaan on tärkeää. Takana ovat ne ajat (toivottavasti), kun valmistajan tilavuussuositukset ylitettiin reippaasti. Vähän isompi kauha piti olla kuin naapurilla. Ei sillä väliä, että kaivukone nyökki kuin maasta jyviä nokkiva kana. Tai että puomi repeili tuon tuosta, kun jatkuvasti liikuteltiin liian isoja massoja. Puhumattakaan siitä, paljonko turhaa polttoainetta kului ylisuuria kauhoja liikutettaessa.

Useimmiten se valmistajan suosittelema kauhakoko on oikea. Sillä saavutetaan lastaustöissäkin paras tonnia per tunti -tulos ja vieläpä optimaalisella polttoaineen kulutuksella.

Suomalaiset kauhanvalmistajat ovat asiaansa paneutuneita ja ammattitaitoisia. Tämä vastuullisuus, kova kilpailu ja asiantuntevat asiakkaat pitävät huolen korkeasta laadusta. Isoissa kauhoissa mitoitukset tehdään konekohtaisesti ja räätälöinti takaa sen, että kauha on oikean kokoinen ja muotoinen. Kauhoja käyttävät asiakkaat ovat vaativia sekä valveutuneita. Usein luottamus ja asiakassuhde tiettyyn valmistajaan ovat pitkäkestoista laatua. Kauhat, kynnet ja muut kulutusosat tilataan vuodesta toiseen samalta hovihankkijalta.

Peruskonekin rasittuu

Kauhojen ja sen kulutusosien osuus esimerkiksi pyöräkuormaajan käyttökustannuksista on laskettu olevan kuuden prosentin luokkaa. Huonossa kunnossa oleva GET nostaa tietyn kulumisrajan ylittäessään korjaus- ja polttoainekustannuksia jyrkällä kertoimella. Eräs urakoitsija kuvasi tylsillä kynsillä työskentelyä: kuin yrittäisi syödä omenaa pelkillä ikenillä.

On selvää, että kun työvälineet ovat peruskoneeseen oikein mitoitettuja, hyvässä kunnossa ja iskukykyisiä, on tuottavuus tonnia per tunti parhaimmillaan. Kun esimerkiksi loppuun kuluneilla kynsillä yritetään tunkea kauhaa ampukivien rintaukseen, tippuu kauhan täyttöaste ja lastaaminen ajokalustoon hidastuu huomattavasti.

Kuljettajan ajotavoilla on suuri merkitys siihen, kuinka kauan maahan tunkeutuvat työkalut pysyvät iskukunnossa. Myös peruskoneeseen kohdistuva rasitus kasvaa, kun työskennellään huonokuntoisilla tai vääränkokoisilla kauhoilla.

Esimerkiksi pyöräkuormaajassa kauhan huulilevystä rasitus jakaantuu kuormaajan aisaston ja eturungon kautta aina runkoniveleen ja voimansiirron komponentteihin saakka. Tylsistä huulilevyistä ja hampaista aiheutuu koneeseen paljon enemmän rasitusta kuin kunnossa olevista ja oikeanlaisista välineistä.

Erään konevalmistajan tilaisuudessa joitain vuosia sitten GET:in merkitystä havainnollistettiin käytännön työtehtävissä.

Esimerkkinä käytettiin asiakasta, joka vaihtoi kolmeen kaivukoneeseensa kapeiden itseteroittuvien kynsien tilalle leveät ja järeät kynnet. Nämä kuluivat paljon hitaammin ja säästöä kynsikustannuksissa kertyi 23 prosenttia.

Mutta. Kapasiteetti putosi 450 tonnista tunnissa 250:een, sillä kauhan täyttö kesti kauemmin huonomman tunkeutuvuuden vuoksi. Kauhojen täyttöaste jäi myös usein huonoksi eli putosi 100 prosentista 60:een.

Kuljettajat alkoivat myös vaistomaisesti täyttää kauhaa kulmittain, mikä lisäsi kauhan reunojen kulumista. Vino rasitus puomin päässä sai aikaan myös kaksi sylinterinvarren rikkoontumista.

Koko tilaisuuden viesti olikin, että kauhojen ja muiden työlaitteiden kulutusosien kunnossa pitämiseen pitäisi suhtautua yhtä tosissaan kuin koneen muihinkin huolto- ja korjaustoimenpiteisiin.

Pulttihuuli nopeuttaa huoltoa

Kauhoilla ja niiden kunnolla on tunnetusti suuri merkitys työn tuottavuudelle. Eurajoella kiviainestuotantoa pyörittävä Teijo Näppi (Näppi T & N Oy) on murskausliiketoimintaa tehneenä kerännyt kokemuspohjaista tietoa myös kauhoista. Hän totesi muutama vuosi sitten Konepörssille seuraavaa:

”Ei ole todellakaan sama, minkälaisen kauhan pyöräkuormaajan aisojen tappeihin kiinnittää. Meillä on ollut käytössä niin sanottu pulttihuuli yhdessä kauhassa jo pitkään ja siihen palojen vaihto tehtiin ehkäpä kolmasti vuodessa. Yhden huulilevyn vaihtaa pulttipyssyn avulla tunnissa, joten kauhan saa nopeasti takaisin tuottavaan työhön”, sanoo Teijo.

”Kun tilasimme nyt uuden kauhan, teimme siihen valmistajan kanssa yhteistyössä muutamia muutoksia. Tilavuutta kasvatettiin rahtusen. Reunoja nostettiin hieman, jotta murske pysyy ajaessa vieläkin paremmin kauhassa. Edelleen halusimme pulttihuulen lisäksi kauhan kantaan pulttikantapään hidastamaan myös pohjan kulumista”, kertoo Teijo.

”Kun myös pohjassa on kulutuslevy, niin tasoittaminenkin onnistuu paremmin. Kasasta otto helpottuu sekin, kun pohjan pyöreys on poissa. Louheen kuormauksessa taas sitä pyöreyttä tarvitaan eli samat kauhat eivät sovellu louheelle ja murskeelle. Louhekauhassa pohjaan tarvitaan myös enemmän ainevahvuutta.”

Kattava suojaus

Yleisesti voisikin todeta, että pieniä remontteja kauhaan kannattaa tehdä useammin kuin isoja remontteja harvoin. Esimerkiksi pohjalankkuja voi vaihtaa vähitellen, eikä kaikkia kerralla. Kun kulutusosia vaihdetaan pitkällä ajanjaksolla, ei kauhan painokaan heittele niin paljoa.

Louhoksissa ja kaivoksilla penkan korkeudellakin on merkitystä sille, missä asennossa kauha menee sisään louheeseen. Tästä syystä kauhan runko on suojattava oikeista kohdista. Kuluminen on kohdistettava suojauksiin, ei kauhan runkoon.

Kivihommissa kauhan runko suojataan yleensä kauttaaltaan. Runko ei kulu, jos suojaukset ovat kunnossa. Esimerkiksi Jarkan Maansiirron kauhassa Seepsulan kiviainestehtaalla kiveä lavalle mättävässä kauhassa on mekaanisesti vaihdettavat huulilevyn suojat. Kulmat on niin ikään suojattu. Pohjalankutus on tehty sekä kauhan ulko- että sisäpuolelle.

Kauhan sisäpuolellakin on poikittainen lankutus. Vastoin aikaisempia ennakkokäsityksiä, ei poikittainen lankutus juuri vaikuta kauhan täyttymiseen. Kulmat pyöristyvät käytössä äkkiä ja rimojen väli täyttyy myös kauhan pohjaa suojaavasta kiviaineksesta. Kivet lähtevät myös lankkujen ansiosta pyörimään, mikä tehostaa täyttöä ja tyhjenemistä.

”Olemme täällä korostaneet kuljettajille sitä, että kauhaakin pitää tarkkailla päivittäin, eikä kulutusosien vaihtoa saa lykätä liian pitkälle”, sanoi Konepörssille muutama vuosi sitten Jarkan Maansiirto Oy:n Timo Koiranen.

Tässä artikkelissa on kerrottu niin sanottuihin peruskauhoihin liittyviä seikkoja. Nykyään saatavilla on toki paljon myös erikoistöihin tarkoitettuja kauhoja, kuten murskaus- ja seulakauhoja. Katseet siis kohti kauhoja. Purukalusto kuntoon!


Lue seuraavaksi