Uutiset

Työkoneet

Kauhankallistusta ilman hydrauliikkasylintereitä – Rotyx

Suomessa kehitetty Rotyx on uusi tuotemerkki vahvasti ruotsalaisten valmistajien hallinnoimalle kallistuvien kauhanpyörittäjien markkinoille. Rotyx poikkeaa kilpailijoistaan täysin erilailla toteutetulla kallistustoiminnolla. Kallistussylinterit on korvattu Rotyxin omaan ideaan perustuvalla kallistuslaitteella. Savonlinnalainen A&K Ryynänen on nyt tehnyt runsaasti erilaisia kaivukonetöitä jo lähes pari vuotta tämän uuden pyörittäjän kanssa.

A&K Ryynänen Oy on maarakennusyritys jo toisessa polvessa. Nykyisin yritystä luotsaa Aleksi Ryynänen, joka sanoo itse olleensa mukana toiminnassa vuodesta 1997 alkaen. Yritys työllistää kymmenkunta henkilöä. Luku hieman elää kymmenen molemmin puolin vuodenajoista riippuen. Konekantaa Aleksi sanoo olevan toistakymmentä, lähinnä kaivukoneita, pyöräkuormaajia ja traktoreita. Toimialueeksi hän määrittelee noin sadan kilometrin säteen Savonlinnasta. Näin se on ollut jo pidemmän aikaa. Työtehtävät ovat paljolti tien- ja talonpohjien tekoa, kaapelitöitä sekä ilmalinjojen tekoa ja kunnostusta. Myös pihatöitä tehdään aika ajoin.

Aleksi sanoo töitä olevan koko ajan sen verran riittävästi, että ei markkinointiakaan ole juuri tarvinnut tehdä. Pieni harmistus miehellä on kuitenkin henkilöstön ikääntymisestä. Muutamia tekijöitä on lähiaikoina eläköitymässä, joten rekrytoinnin tarvetta varmasti tulee.

Pistetään, pistetään kaapelia piiloon. Rotyxin uusi kallistuva kauhanpyörittäjä on rakenteeltaan varsin kapea, koska kallistussylintereitä ei ole. Tässä pyörittäjä on kiinteästi asennettuna 15 tonnin kaivukoneeseen perässään kaapeliaura. Oskari Palo syöttämässä kaapelia.

Mielenkiinnosta tekniikkaan

Aleksi Ryynänen sanoo olevansa yleisesti kiinnostunut kaikesta tekniikan kehittymisestä. Rotyx on tuotteena ennennäkemätön ja yhtenä tekijänä sen valintaan oli laitteen kehittäjien läheinen sijainti. Rotyx toimii Sulkavalla.
”Naapurikylän poikia”, kuten Aleksi sanoo. Ryynäsillä on kokemusta monista erimerkkistä kauhanpyörittäjistä, joten vertailupohjaa on. Aleksi sanoo heillä olevan käytössä Rotyxin ensimmäinen asiakkaalle tositoimiin toimittama laite. Käyttöönottoa edelsi kehitysvaihe, jossa Ryynästen mietteitä otettiin huomioon.

Ryynäsen mukaan laite on toiminut odotuksia paremmin. Hän myöntää olleensa alussa hieman skeptinen uudentyyppiseen kallistuslaitteeseen. Se on kuitenkin käytössä osoittautunut nopeaksi ja vahvaksi. Aleksi sanoo hieman epäilleensä kallistuslaitteen rakenteen tiiviyttä. Se epäily on nyt osoittautunut turhaksi. Kyseessä on siis hydrauliikkasylinterit korvaava, kallistuslaitteeksi nimetty osa, joka aikaansaa kallistusliikkeen. Kuvissa tämä osa näkyy kullanvärisenä. Sisällä on akseliin kiinnitetty siipi, jonka eri puolille johdetaan hydrauliikkapainetta, ja näin kiertoliike syntyy. Tämän siiven lavan tiivistys siis arvelutti Aleksia, mutta käytännön töissä se ei ole osoittautunut ongelmaksi nyt jo lähes parin vuoden käytössäkään.

Rakenteen etuna on sirompi rakenne perinteisiin kallistuviin pyörittäjiin verrattuna, kun kallistussylinterit puuttuvat. Paketin kapeus saa Aleksilta kiitosta.

Kaivukoneenkuljettaja Anssi Mäkäläinen (vas.) ja perämies Oskari Palo nojaamassa Rotyxin kehittämään kallistuslaitteeseen (kullanvärinen osa), joka on olennainen osa tätä uutta kallistuvaa kauhanpyörittäjää. Miehet ovat piilottaneet jo paljon kaapelia tämän Rotyxin pyörittäjän ja kaapeliauran kanssa.

Aina mukana

Ryynästen Rotyx-pyörittäjä on asennettu kiinteästi 15 tonnin kaivukoneeseen tappikiinnityksellä. Aleksi luettelee pitkän listan työlaitteita, joita tämän uuden pyörittäjän kanssa on jo ehditty käyttää. Puomin päässä on ollut niin kaapeliaura, routapiikki, pylvästyskauha, tasauskauha sekä muita kauhoja, joten kokemusta erityyppisistä rasituksista on saatu runsaasti.

Kehitys käynnissä

Aleksi toki myöntää, että aivan kivuttomasti ei uuden tuotteen käyttöönotto ole sujunut, mutta asia oli tavallaan jo tiedossa, kun uutta lähdettiin kokeilemaan. Rotyxin taholle kiitokset lähtevät nopeista reagoinneista häiriötilanteissa. Vastauksia ja ratkaisuja saatiin äkkiä. Kyseessä on kuitenkin niin sanottu pilottivaihe, jossa urakoitsijan kanssa tehdään yhdessä kehitystyötä. Palaute kentältä on välttämätöntä ja Rotyxillä tätä palautetta on kuunneltu Aleksin mukaan tarkalla korvalla. Liitännät koneohjausjärjestelmiin vielä puuttuvat, mutta sekin on parhaillaan työn alla Rotyxillä. Muutoin paketti alkaa Aleksin mukaan olla valmis.

”Ja totuuden nimissä on todettava, että tämä sukunsa ensimmäinen yksilö on nyt hoitanut hommaansa pitkään ilman säätöjä alun tarkennusten jälkeen. Kehityskelpoinen tuote”, toteaa Aleksi Ryynänen lopuksi pilke silmäkulmassa.


Rotyx-tuotteiden suunnittelu ja tuotekehitys tehdään Sulkavalla, mutta laitteiden kokoonpano tapahtuu Lännen Tractorsin tehtaalla Loimaalla. Rotyxin miehet, Simo Huuskonen (vas.) ja Asko Toropainen tässä tutustumassa kokoonpanotapahtumaan.
Tuomo Sihvo esitteli Rotyx-kallistuvia kauhanpyörittäjiä Stadin Mörinöillä kesän alussa.



Lue seuraavaksi